Contact
  1. 7289-Torticollis bij kinderen

Aangeboren scheefstand van het hoofd

​Bij uw kind is congenitale torticollis vastgesteld. Dit is een aangeboren scheefstand van het hoofd waarbij het hoofd van uw kind enigszins gekanteld en gedraaid staat en niet of moeizaam rechtgehouden kan worden. De scheefstand wordt veroorzaakt door een verkorting van een van de nekspieren die van achter het oor naar het sleutelbeen loopt. Aangeboren torticollis uit zich binnen enkele weken na de geboorte. In deze folder leest u meer over de behandeling van torticollis.

Er lijkt een relatie te bestaan tussen moeizame bevallingen, zoals bij stuitligging, en torticollis. Echter, ook bij kinderen die met een keizersnede geboren worden, kan torticollis voorkomen. Daarnaast heeft twintig procent van de kinderen met torticollis ook een heupdysplasie. Het is dus belangrijk dat kinderen met torticollis ook gecontroleerd worden op heupdysplasie.

Klachten

Meestal is er direct na de geboorte niets te zien aan uw kind. Ongeveer na een week verschijnt er een verdikking onderin de halsspier die na enkele maanden weer verdwijnt. In die eerste week kan ook al opvallen dat het kind het hoofd steeds naar dezelfde kant legt (zogenaamde voorkeurshouding). Na verloop van tijd kan er een spierverkorting overblijven waarbij het hoofd scheef en gedraaid staat. Als gevolg kan een afgeplatte vorm van het hoofd ontstaan.

Onderzoek

Als de arts torticollis bij uw kind vermoedt, zal er röntgenonderzoek van de nek plaatsvinden om aangeboren wervelafwijkingen als oorzaak van de scheefstand van het hoofd uit te sluiten. Om heupdysplasie op te sporen, kan er bij uw kind op de leeftijd van drie maanden een echo of röntgenfoto gemaakt worden.
Niet-aangeboren vormen van torticollis – ontstaan door ontstekingen in het hoofd-halsgebied, neurologische oorzaken, of ongevallen - kunnen onder andere opgespoord worden met behulp van bloedonderzoek, en eventueel een botscan of MRI. 

Behandeling

Vanaf het moment dat zichtbaar wordt dat het kind het hoofd scheef en/of gedraaid houdt zijn adviezen van een kinderfysiotherapeut nodig. Dit om te voorkomen dat er een voorkeurshouding en afplatting van het hoofd ontstaat.

De behandeling van congenitale torticollis bestaat het eerste half jaar uit positionerings- en hanteringsadviezen voor het stimuleren van de symmetrie in het hoofd/halsgebied. Indien nodig rekoefeningen. Levert dit onvoldoende resultaat op dan is kinderfysiotherapie niet de juiste behandeling voor uw kind en nemen wij met u de optie tot een operatie door. Tijdens deze operatie vindt er een release van de pees plaats.

Prognose

Als de torticollis op tijd behandeld wordt kan er in veel gevallen een asymmetrie van hoofd en gezicht voorkomen worden. Wanneer een operatie noodzakelijk is geeft dit in de meeste gevallen een blijvend succesvol resultaat; de torticollis keert niet terug. Wel kan een eenmaal aanwezige gezichtsasymmetrie gedeeltelijk blijven bestaan.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kinderfysiotherapie
088 624 23 05 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 29 november 2023 / 7289