Contact
 1. 7292-PESA-behandeling
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een PESA-behandeling (Percutane epididymale sperma aspiratie) wordt uitgevoerd als er geen zaadcellen in het sperma zijn aangetroffen. Bij een PESA worden zaadcellen met een dunne naald opgezogen uit de bijbal. In deze folder vindt u meer informatie over de ingreep, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Bij een PESA worden zaadcellen met een dunne naald opgezogen uit de bijbal. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Tijdens de ingreep is een analist aanwezig die direct het verkregen materiaal onder een microscoop bekijkt. Als er zaadcellen worden gevonden, worden deze opgeslagen voor de ICSI-behandeling (Intra Cyptoplasmatische Sperma Injectie).

De ingreep

De afspraak wordt gepland op de polikliniek Fertiliteit. In totaal neemt de ingreep ongeveer drie kwartier in beslag. Na een PESA mag u direct naar huis. De ingreep gebeurt steriel. Tijdens de ingreep hoeft alleen uw onderlichaam ontbloot te zijn. De balzak wordt bestreken met jodium en er worden steriele doeken omheen gelegd. Vervolgens wordt u plaatselijk verdoofd.

Drie maanden voorafgaand aan de ingreep

Voor een zo optimaal mogelijke behandeling moet u de volgende voorzorgsmaatregelen en leefregels in acht nemen.

Leefregels:

 • Stop met roken.
 • Vermijd alcoholpieken.
  U mag een glas alcohol per dag drinken; op een feestje twee glazen. Er kan niet ‘gespaard’ worden om bij een bepaalde gelegenheid meer dan twee eenheden te drinken.

Warmte ter hoogte van uw kruis vermijden: 

 • Geen elektrische deken.
 • Geen heet bad nemen.
 • Geen sauna, geen jacuzzi, geen bubbelbad, geen wellness.
 • Laptop niet op schoot houden (ook niet met een kussen er tussen).
 • Mobiele telefoon in de jaszak houden.

 • Sportinspanningen op hetzelfde niveau houden. Als u vaak aan spinning doet of wielrennen, breng dit terug naar maximaal eenmaal per week. Op de polikliniek overleggen we met u of u dit schema kunt verzwaren.

Belangrijk!

Als u in de drie maanden voorafgaand aan de PESA koorts heeft gehad of ernstig ziek was, is het belangrijk de ingreep uit te stellen. Dit omdat het 74 dagen duurt om zaadcellen aan te maken. Eén moment van ziekte of koorts kan genoeg zijn om aanwezige zaadcellen te vernietigen. Om uzelf de beste kansen te geven dat er zaadcellen gevonden worden, is het belangrijk dat u drie maanden voorafgaand aan de ingreep niet ziek bent geweest of koorts heeft gehad. Hoe moeilijk ook, bel ons en stel de ingreep uit.

Voorbereiding op de behandeling

Wij verzoeken u thuis uw balzak en het gebied eromheen te scheren. Bij voorkeur een week vóór de ingreep, zodat eventuele wondjes de tijd hebben om te genezen. Dit vermindert het risico op infectie. Belangrijk is om op de dag van de ingreep:

 • een recente medicatielijst mee te nemen (wanneer u medicatie gebruikt);
  Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
 • een strakke onderbroek of zwembroek EN een wijde boven broek (bijvoorbeeld een joggingbroek) meebrengen om na de ingreep aan te doen. Bewegingen van de balzak kunnen in het begin namelijk nog gevoelig zijn.

Nazorg

Vanwege de verdoving en de kans op nabloeden mag u niet zelf naar huis wandelen, fietsen, autorijden of met het openbaar vervoer. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u naar huis brengt.

Hoewel het een kleine ingreep is, is het verstandig dat u na de behandeling een aantal adviezen in acht neemt. Dit voor een goed verloop van uw herstel en om de kans op nabloedingen te verminderen. De dag na de behandeling mag u weer douchen.

Daarnaast:

 • Doe het de eerste drie dagen rustig aan.
 • Draag de eerste week een strakke onderbroek of zwembroek. Deze houdt de balzak op zijn plaats waardoor de pijn vermindert.
 • Heeft u een actief beroep, neem dan zeven dagen rust. Deze rustperiode vermindert de kans op nabloedingen. De eerste vier weken na de ingreep worden sporten (bijvoorbeeld judo, voetbal, hockey, maar ook darten en biljarten) afgeraden. Na vier weken kunt u uw normale activiteiten weer hervatten.
 • Bij pijn na de ingreep kunt u paracetamoltabletten innemen (maximale dosis, 4 x 500 tot 1000 mg per dag, tenzij anders vermeld).

Na de ingreep blijft zelfonderzoek van de teelbal belangrijk. Het is voldoende als u eenmaal per zes weken de teelbal zelf onderzoekt. Wanneer u twijfelt, vraag dan de huisarts om een echo van het scrotum. De PESA-ingreep zelf verhoogt de kans op teelbalkanker niet of leidt niet tot kanker.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Fertiliteitscentrum
(038) 424 52 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 23 november 2018 / 7292