Contact
  1. 7361-Controle duplexonderzoek: Viabahn, rechts of links of beiderzijds

Vaatdiagnostiek

​Bij een controle-onderzoek Viabahn worden de bloedvaten in het been onderzocht met behulp van geluidsgolven (ultrageluid). Daarnaast wordt er een enkel-armindex gemeten. Hier leest u daar meer over.

Voorbereiding

Draag voor dit onderzoek geen lang ondergoed.

Verbandmateriaal

Draagt u verbandmateriaal om uw been / benen? Dan wordt dit, als dat nodig is, voor het onderzoek door de laborant verwijderd. Wordt bij u de verbandwissel door een thuiszorgorganisatie gedaan? Dan adviseren wij u om vóór het vaatonderzoek contact met hen op te nemen voor het maken van een afspraak, zodat u bij thuiskomst weer door hen verbonden kunt worden.

Onderzoek

Een laborant van de afdeling Vaatdiagnostiek verricht het duplexonderzoek. U ligt op een onderzoekstafel. Voor een goed contact met de huid doet de laborant wat gel op uw been. Daarna houdt de laborant een soort 'microfoon' die ultrageluidsgolven uitzendt, tegen de huid van uw  been. Met behulp van deze microfoon worden uw bloedvaten zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Ook kan daarbij de stroomsnelheid van het bloed op verschillende plaatsen worden gemeten. U voelt hier niets van, maar u hoort wel uw bloed stromen. Daarnaast wordt een enkel-armindex gemeten, hiervoor meet de laborant met behulp van een bloeddrukmanchet uw bloeddruk aan beide armen en beide enkels.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, of van de verpleegkundig specialist Vaatchirurgie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Vaatchirurgie
088 6246 2  80 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7361
Specialisme en centra