Contact
  1. 7365-Duplexonderzoek: Been veneus, rechts of links of beiderzijds

Vaatdiagnostiek

​Bij een duplex van de aders in de benen worden de bloedvaten in de benen onderzocht met behulp van geluidsgolven (ultrageluid). Hier leest u meer over dit onderzoek.

Voorbereiding

Draag voor dit onderzoek geen lang ondergoed.

Verbandmateriaal

Draagt u verbandmateriaal om uw been / benen? Dan wordt dit, als dat nodig is, voor het onderzoek door de laborant verwijderd. Wordt bij u de verbandwissel door een thuiszorgorganisatie gedaan? Dan adviseren wij u om vóór het vaatonderzoek contact met hen op te nemen voor het maken van een afspraak, zodat u bij thuiskomst weer door hen verbonden kunt worden.

Onderzoek

Een laborant van de afdeling Vaatdiagnostiek verricht het duplexonderzoek. Tijdens het onderzoek blijft u staan. Voor een goed contact met de huid doet de laborant wat gel op uw been. Daarna houdt de laborant een soort 'microfoon' die ultrageluidsgolven uitzendt, tegen de huid van uw been. Met behulp van deze microfoon worden uw bloedvaten zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Ook kan daarbij de stroomsnelheid van het bloed op verschillende plaatsen worden gemeten. Om een meting uit te voeren knijpt de laborant een aantal malen in uw kuit of voet. Dit is soms een vervelend gevoel.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 tot 60 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, of van de verpleegkundig specialist Vaatchirurgie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Vaatchirurgie
088 6246 2  80 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7365