Contact
  1. 7375-Enkel/arm-index, eventueel met looptest en/of teendruk

Vaatdiagnostiek

Bij een enkel/arm-index bekijken we hoe de doorgankelijkheid van de bloedvaten naar de benen is door middel van het vergelijken van de bloeddrukken aan de armen en benen. Daarnaast meten we de bloedstroomsnelheden op verschillende plaatsen. Hier leest u daar meer over.

Voorbereiding

Draag voor dit onderzoek geen lang ondergoed.

Verbandmateriaal

Draagt u verbandmateriaal om uw been / benen? Dan wordt dit, als dat nodig is, voor het onderzoek door de laborant verwijderd. Wordt bij u de verbandwissel door een thuiszorgorganisatie gedaan? Dan adviseren wij u om vóór het vaatonderzoek contact met hen op te nemen voor het maken van een afspraak, zodat u bij thuiskomst weer door hen verbonden kunt worden.

Onderzoek

Een laborant van de afdeling Vaatdiagnostiek verricht het onderzoek. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. Voor een goed contact met de huid doet de laborant wat gel op uw been. Daarna houdt de laborant een soort 'microfoon' die ultrageluidsgolven uitzendt, tegen de huid van uw been. De laborant meet in de lies, knieholte en de  enkel. Vervolgens meet de laborant met behulp van een bloeddrukmanchet uw bloeddruk aan beide armen en beide enkels.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, of van de verpleegkundig specialist Vaatchirurgie.

Looptest

Als het nodig is, voeren wij een looptest uit. Deze is bedoeld om klachten tijdens het lopen vast te leggen en de loopafstand te meten.

Voorbereiding

Voor de looptest is geen speciale voorbereiding nodig.

Onderzoek

De laborant meet eerst aan beide armen en enkels de bloeddruk. Daarna is het de bedoeling dat u (maximaal 5 minuten) wandelt op een loopband. De laborant noteert uw eventuele klachten tijdens het lopen. Na het lopen meet de laborant weer de bloeddrukken aan één arm en beide enkels.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Teendrukmeting

Onderzoek

Op verzoek van de specialist kan een teendrukmeting gedaan worden. Kleine bloeddrukmanchetten worden om de beide grote tenen gedaan en er wordt een fotocel-sensor (dopje) op de tenen geplakt. Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Vaatchirurgie
088 624 62 80 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 7 april 2022 / 7375