Contact
  1. 7421-Verwijderen kleine blaaspoliep met coagulatiescopie

​Soms wordt er tijdens een cystoscopie een kleine blaaspoliep gevonden die zo klein is dat de uroloog deze poliklinisch kan verwijderen. Deze ingreep wordt uitgevoerd met een coagulatiescopie die op dezelfde wijze uitgevoerd wordt als een cystoscopie. In deze folder leest u wat deze ingreep inhoudt en wat u daarbij kunt verwachten.

De ingreep wordt uitgevoerd met een cystoscoop. Dit is een dunne holle buis gevuld met glasvezels of een lenzensysteem die is aangesloten op een lichtbron. Via een lens op het uiteinde van de cystoscoop kan de uroloog in de plasbuis en blaas kijken. Er zijn buigzame (flexibele) en metalen (starre) cystoscopen. Beide kunnen zowel voor mannen als voor vrouwen worden gebruikt. Meestal wordt voor het verwijderen van een kleine blaaspoliep een flexibele cystoscoop gebruikt.

Het verwijderen van de poliep gebeurt poliklinisch. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Ingreep

De ingreep vindt poliklinisch plaats in bijzijn van een verpleegkundige. De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u uw kleding van het onderlichaam uittrekt. De kleding van het bovenlichaam houdt u gewoon aan. Voor de ingreep moet u eerst uitplassen.

Inbrengen cystoscoop

U neemt plaats op de scopietafel, al dan niet met uw benen in de beensteunen. De penis of schede wordt gereinigd met water met behulp van een nat gaasje. In de plasbuis en/of op de tip van de cystoscoop wordt vervolgens glijmiddel gespoten. Dit glijmiddel vergemakkelijkt het inbrengen van de cystoscoop en verdooft het slijmvlies. Door deze verdoving wordt eventuele pijn tot een minimum beperkt. Het is van belang dat u, voor zover mogelijk, goed ontspannen bent. Dan voelt u het minst van het inbrengen van de cystoscoop.

Poliep verwijderen

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje aan de cystoscoop wordt spoelvloeistof in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich, zodat de uroloog een goed beeld krijgt. Door de spoelvloeistof kunt u aandrang tot plassen krijgen. Geeft u dit aan, dan wordt de blaas niet verder gevuld. De uroloog zoekt de kleine poliep op. Dan schuift hij een dun slangetje door de cystoscoop waarmee hij het poliepje of weg kan halen voor onderzoek of weg kan branden. Het weghalen of wegbranden kan wat gevoelig zijn, maar de blaas hoeft niet verdoofd te worden.

De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Uitplassen

Als een flexibele scoop is gebruikt, moet u zelf de spoelvloeistof uitplassen. U verlaat de onderzoekstafel dan dus met gevulde blaas.

Na het onderzoek

Na afloop kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. Als er weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek krijgt u een afspraak mee voor het bespreken van de uitslag.

Bijwerkingen

  • Het eerste uur na de ingreep kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen en een versterkte plasdrang. Bij sommige patiënten houdt dit enkele dagen aan.
  • Er kan wat bloed in de urine zitten. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.
  • Het is belangrijk dat u na de ingreep veel drinkt. De blaas en urinewegen worden dan schoongespoeld.

Heeft u na de ingreep langdurig klachten, veel pijn of koorts boven 38,5 graden? Of kunt u moeilijker plassen? Neem dan contact op met de polikliniek Urologie waar u onder behandeling bent.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 7421