Contact
  1. 7422-Wervelafglijding (spondylolisthesis)

​Een afschuiving van een wervel ten opzichte van een onderliggende wervel noemen we een spondylolisthesis. De afschuiving kan in meer of mindere mate aanwezig zijn. Vaak zorgt de afschuiving van de wervel voor een holle rug en lage rugpijn. In deze folder leest u meer over de verschillende behandelingen.

 

Oorzaken van het afschuiven van een wervel kunnen zijn:

  • slijtage van wervelgewrichten en of de tussenwervelschijf;
  • afwijkingen in de bouw van de wervels (vanaf de geboorte);
  • een ongeval.

Een verschoven wervel hoeft lang niet altijd klachten te veroorzaken. Er zijn mensen die er jaren  of hun hele leven probleemloos mee rondlopen. Veelvoorkomende klachten zijn lage rugpijn, een doof gevoel, tintelingen, pijn, spierverzwakking in het been en moeilijk kunnen lopen. Deze klachten verergeren meestal als u staat, loopt of tijdens andere activiteiten. Rust nemen helpt vaak tijdelijk tegen de klachten. Als het afglijden meer dan 25% is ten opzichte van het heiligbeen, dan kan spondylolisthesis zich uiten in een overmatig holle onderrug en lage rugklachten. 

Verschillende behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke voor u het meest geschikt is, hangt af van de ernst van de spondylolisthesis:

Bewegen

In beweging blijven is goed voor uw rug. Vaak is bewegen zelfs voldoende om klachten te verminderen. Goede beweging bestaat uit: rek- en strekoefeningen en het doen van afwisselende activiteiten. Vermijd hierbij wel overbelasting en kies niet voor een contactsport. Contactsporten zijn sporten waarbij u veel contact heeft met een tegenstander. Voorbeelden zijn voetbal, rugby, waterpolo en judo. In de meeste gevallen verwijzen wij u naar een fysiotherapeut, vaak via ons rugnetwerk: www.rugnetwerkzwolle.nl.

Ook geven we u oefeningen mee voor thuis zodat u die zelf kan doen.

Dragen van een brace

Sommige mensen hebben baat bij het dragen van een brace. Het nadeel van het dragen van een brace is dat uw spieren er juist zwakker van worden.

Operatie

Als bewegen en fysiotherapie niet voldoende helpen, dan kunt u in overleg met uw orthopeed een operatie overwegen. Er zijn verschillende technieken om deze operatie uit te voeren. In de meeste gevallen worden de wervels vastgezet (spondylodese). Op de polikliniek vertelt uw chirurg welke spondylodese-procedure tijdens een operatie bij u zal worden uitgevoerd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Orthopedie

088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 21 maart 2025 / 7422