Contact
  1. 7586-Plexusanesthesie

​U wordt binnenkort geopereerd. Bij deze operatie krijgt u plaatselijke verdoving in de vorm van plexusanesthesie. Deze verdoving wordt gebruikt bij operaties aan armen, benen en schouders. De anesthesioloog schakelt de zenuwknoop in uw arm, been of schouder tijdelijk uit. Wel blijft u bij bewustzijn. Als u dat wilt, kunt u wel een slaapmiddel krijgen zodat u tijdens de operatie slaapt en niets merkt van de operatie. Om de operatie veilig te laten verlopen, is het belangrijk dat u deze folder goed leest. U mag bijvoorbeeld niet eten en drinken voor de operatie. Ook is het soms nodig om met uw medicijnen te stoppen.

Niet eten en drinken voor de operatie

Uw maag moet leeg zijn voor de operatie. Als u toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt. Onder anesthesie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet u voor de operatie ‘nuchter’ zijn. Dit betekent dat u vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en drinken. Als u toch eet of drinkt voor de operatie, kan de operatie niet doorgaan.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dit houdt in:

Tot 6 uur vóór de opnametijd, mag u alleen een lichte maaltijd eten. U kunt kiezen uit:

  • 2 beschuiten/crackers met jam, zonder boter óf;
  • 1 snee brood met jam, zonder boter.

Tot 2 uur vóór de opnametijd mag u alleen heldere dranken drinken, zoals:

  • koffie (zonder melk, suiker mag wel), thee, water, heldere appelsap of limonade zonder prik;
  • u mag géén melkproducten of bouillon drinken.

In het schema hieronder kunt u aan de linkerkant opzoeken hoe laat u in het ziekenhuis moet zijn (dit is uw opnametijd). Daarachter ziet u dan vanaf welke tijd u niet meer mag eten en daarnaast vanaf welke tijd u niet meer mag drinken.

Tabel schema nuchter zijn voor operatie 
Opnametijd
(de tijd waarop u in het ziekenhuis moet zijn)
U mag niet meer eten vanaf: U mag niet meer drinken vanaf:
8.00 uur 2.00 uur 6.00 uur
9.00 uur 3.00 uur 7.00 uur
​10.00 uur 4.00 uur​ ​8.00 uur
​11.00 uur ​5.00 uur ​9.00 uur
​12.00 uur ​6.00 uur ​10.00 uur
​13.00 uur ​7.00 uur ​11.00 uur
​14.00 uur ​8.00 uur ​12.00 uur
​15.00 uur ​9.00 uur ​13.00 uur
​16.00 uur ​10.00 uur ​14.00 uur

Let op
Wordt u een dag vóór de operatie al opgenomen? Dan hoeft u niet nuchter te komen.

Mag ik mijn medicijnen slikken voor de operatie?

Als u medicijnen gebruikt, bespreekt de anesthesioloog met u of u deze gewoon kunt innemen of dat u tijdelijk moet stoppen. Gebruikt u bloedverdunners, dan kan het zijn dat u een aantal dagen vóór de operatie moet stoppen. Van uw anesthesioloog of van de Trombosedienst hoort u wanneer u met uw bloedverdunners moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen.

Kort voor de operatie controleren we of er iets aan uw gezondheid of medicijngebruik is veranderd. Wordt u in Isala Zwolle geopereerd, dan krijgt u op de dag dat u wordt opgenomen een korte lijst met vragen. Als u in Isala Meppel wordt geopereerd, bellen wij u een dag voor uw opname.

De operatie

Ongeveer een uur voor de operatie begint, krijgt u pijnstillers. Daarna wordt u naar de voorbereidingsruimte (holding) van de operatieafdeling gebracht. U wordt aangesloten op verschillende bewakingsapparaten. In uw arm krijgt u een infuus om vocht en medicatie toe te dienen.

De anesthesioloog bepaalt met een echoapparaat de juiste plek voor het geven van de verdoving. Als de naald op de goede plaats zit, spuit de anesthesioloog het verdovende middel in. Korte tijd later merkt u dat uw arm of been gaat tintelen en warm wordt. Daarna verdwijnt het gevoel en kunt u uw arm of been niet meer bewegen. De verdoving moet 15 tot 30 minuten inwerken voordat het effect optimaal is. Vervolgens gaat u naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie blijft u wakker. Als u toch liever slaapt, kunt u om een slaapmiddel vragen. Ook al bent u wakker, u ziet niets van de operatie. Het operatiegebied wordt met doeken afgeschermd.
Als u geopereerd wordt aan uw schouder, krijgt u vaak een plexusanesthesie in de vorm van een prik in de hals of nek. Dit is vooral voor pijnstilling na de operatie. Voor de operatie krijgt u daarnaast ook narcose. Meer informatie over narcose staat in de folder Algehele anesthesie (narcose).

Na de operatie

Na de operatie kan het 6 tot 8 uur duren voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Soms duurt het wel 12 tot 24 uur. U merkt dat doordat de verdoofde arm of het been gaat tintelen. De beweging komt het eerste terug en het gevoel het laatst.

Na een plexusanesthesie van een arm hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven totdat de verdoving is uitgewerkt. Of en wanneer u naar huis mag, hangt af van de operatie. Zolang de arm verdoofd is, blijft de arm in een draagdoek (mitella).

Pijnbestrijding na de operatie

Het is belangrijk dat u na de operatie zo min mogelijk last heeft van pijn. Zodra de verdoving begint uit te werken, moet u starten met de voorgeschreven pijnstillers (paracetamol, ibuprofen of diclofenac). De verpleegkundige geeft u hierover advies als u het ziekenhuis mag verlaten.

Bijwerkingen en complicaties

Nadat de verdoving is uitgewerkt, kan uw arm en hand nog een tijdje tintelen. Dit komt door irritatie van de zenuwen (door de prik) of door de gebruikte medicijnen. De tintelingen verdwijnen meestal vanzelf binnen een aantal weken of maanden.

Ook al wordt het verdovingsmiddel rondom een zenuw gespoten, uiteindelijk komt het toch in uw bloedbaan terecht. Het moet dan door uw lichaam worden afgebroken. Als er veel verdovingsmiddel in uw bloed komt, kunt u last hebben van een metaalachtige smaak in uw mond, tintelingen rond de mond, een slaperig gevoel of oorsuizen. In zeer zeldzame gevallen kan het leiden tot hartritmestoornissen of bewustzijnsdaling. Omdat u tijdens en na de ingreep voortdurend wordt bewaakt, zijn deze complicaties goed te behandelen.

Naar huis

Nadat u plexusanesthesie heeft gehad, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent. Ook mag u niet zelf naar huis rijden. Zorg er dus voor dat iemand u naar huis brengt. Verder mag u die dag geen gevaarlijke machines bedienen en kunt u beter geen belangrijke beslissingen nemen.

Doe het thuis de eerste 24 uur na de operatie rustig aan. Zorg dat u voldoende pijnstillers in huis hebt zoals paracetamol, ibuprofen of diclofenac. Houdt u zich verder goed aan de instructies die u krijgt van de arts die u heeft geopereerd.

Het is heel gewoon dat u zich na een operatie nog enige tijd niet fit voelt. Dat ligt niet alleen aan de plexusanesthesie, maar ook aan de ingrijpende gebeurtenis die iedere operatie nu eenmaal is. Het lichaam moet zich in zijn eigen tempo herstellen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Preoperatief onderzoek
088 624 21 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur) 

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7586

Gerelateerde folders