Contact
  1. 7603-Het slikspreekuur

Uw arts heeft u verwezen naar het slikspreekuur. In deze folder kunt u lezen wat u kunt verwachten tijdens uw bezoek aan het slikspreekuur en wat u mee moet nemen.

 

Tijdens uw bezoek aan het slikspreekuur wordt er een slikonderzoek uitgevoerd. Het eerste deel van het onderzoek wordt gedaan door de logopedist. Bij het tweede deel is ook de KNO-arts aanwezig.

Voor uw bezoek

Neem het volgende mee naar uw bezoek aan het slikspreekuur:

  • etenswaren die voor u moeilijk zijn om te eten/door te slikken
  • een overzicht van uw medicijnen, als u medicijnen gebruikt.

Verder hoeft u zich niet voor te bereiden op het onderzoek.

Het onderzoek

Het eerste deel van het onderzoek doet de logopedist. De logopedist stelt u vragen over uw moeilijkheden met slikken. Zoals wanneer de klachten ontstaan zijn en welke behandelingen u eventueel al hebt ondergaan.
De logopedist onderzoekt daarna hoe goed de spieren in en rond uw mond zich kunnen bewegen en hoe sterk zij zijn. U wordt gevraagd water te drinken om zo een sliktest te kunnen uitvoeren. Ook wordt u gevraagd vast voedsel te kauwen en door te slikken om zo goed te kunnen bekijken wat de problemen hierbij zijn.  

Vervolgens vindt het tweede deel van het slikonderzoek plaats samen met de KNO-arts. Het doel van dit onderzoek is kijken wat er in uw mond en keel gebeurt als u kauwt en slikt. Dit gebeurt door een dun slangetje met een klein cameraatje eraan (flexibele endoscoop) via de neus in uw keel te brengen. Het inbrengen van de flexibele endoscoop kan een kriebelig en onaangenaam gevoel geven , maar u heeft er na afloop geen last van. Terwijl u water drinkt en yoghurt en/of brood eet, wordt gekeken hoe het slikken gaat.

De logopedist beoordeelt samen met de KNO-arts de beelden op een computerscherm. De beelden mag u na het onderzoek ook zelf zien.
De KNO-arts en logopedist bespreken direct na het onderzoek de uitkomst van het onderzoek met u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de locatie waar u onder behandeling bent:

Isala Zwolle
Logopedie
088 624 24 65 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Isala Meppel
Logopedie
088 624 24 65 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur).

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 7603