Contact
  1. 7698 Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een veel voorkomende, onschuldige huidaandoening veroorzaakt door een verstoorde uitrijping van hoorncellen van de haarzakjes. Keratosis pilaris ontstaat meestal op de kinderleeftijd en kan zowel bij jongens als meisjes optreden.

Hoe ontstaat het?

De precieze oorzaak is onbekend. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie (dat wil zeggen: aanleg om allergisch te reageren, waaronder atopisch eczeem, astma en hooikoorts). En ook bij patiënten met de vissenschubben ziekte (ichtyosis vulgaris).

Wat zijn de verschijnselen?

Kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat het beeld van kippenvel. Meestal geeft keratosis pilaris geen klachten. Er is meestal geen jeuk of pijn. Doordat bacteriën zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes, ontstaan er op sommige plaatsen kleine ontstekingen en/of infecties waardoor er kleine puskoppen tevoorschijn komen. De afwijking wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarm, bovenbeen en billen. Soms komst keratosis pilaris voor in het gezicht. De uitgebreidheid verschilt van persoon tot persoon.

Diagnose

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het beeld is voor de dermatoloog zo duidelijk dat er geen aanvullende onderzoeken nodig zijn om de diagnose te stellen.

Behandeling

Wat is de behandeling?

Keratosis pilaris wordt niet altijd behandeld. Patiënten die last hebben van een ruwe huid kunnen op recept een crème krijgen die de hoornlaag oplost. Voorbeelden hiervan zijn ureum, salicylzuur of vitamine-A-zuur. Het resultaat is dan een zachter huid.

Wat kunt u zelf doen?

  • Gebruik geen stoffen die de huid kunnen irriteren.
  • Gebruik geen geparfumeerde huidverzorgende producten.

Er wordt aangenomen dat personen die deze afwijking hebben al in aanleg een gevoelige huid hebben, die gemakkelijk kan irriteren of ontstoken raken.

Wat zijn de vooruitzichten?

De huidafwijking blijft uw hele leven bestaan met periodes van rust en verergering die elkaar afwisselen. Er is meestal geen genezing.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur)

Meppel

Polikliniek Dermatologie
088 624 96 42 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kampen

Polikliniek Dermatologie
088 624 68 42 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 11 maart 2022 / 7698