Contact
  1. 8015-Gehoorgangingang wijder maken (meatoplastiek)

Uw keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft voorgesteld om een operatie uit te voeren aan de smalle ingang van uw gehoorgang. Hier leest u hoe de operatie verloopt. Het kan zijn dat uw situatie iets anders is dan wat hier staat. Als dat zo is, zal de KNO-arts het aan u uitleggen.

Deze operatie is te overwegen als:

  • De ingang van uw gehoorgang te smal is waardoor u steeds terugkerende infecties of een chronische infectie heeft.
  • U last heeft van ophoping van oorsmeer waardoor de gehoorgang verstopt raakt. Hierdoor moet het oor vaak door de KNO-arts worden schoongemaakt.
  • Het aanbrengen van een hoorapparaat niet lukt vanwege een smalle gehoorgang.

Een smalle ingang kan aangeboren zijn. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan door slapper worden van de weefsels, terugkerende ontstekingen of verdikking van weefsels.

Met een meatoplastiek verruimen we de ingang van uw gehoorgang. Dit deel van de gehoorgang is opgebouwd uit huid en kraakbeen. Tijdens de operatie wordt een gedeelte van het kraakbeen verwijderd, waardoor de ingang ruimer wordt.

Verdoving

Meestal gebeurt de operatie onder plaatselijke verdoving op de polikliniek KNO.

Hoe lang duurt de operatie?

De ingreep duurt ongeveer 30 - 60 minuten.

Pijnstilling

Om zorg te dragen voor goede pijnstilling raden wij u aan om een uur voor de ingreep 1000 mg paracetamol en 400 mg ibuprofen in te nemen.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Tijdens de operatie

Uw oor wordt verdoofd door middel van een verdovingsinjectie. Tijdens de operatie maakt de KNO-arts eerst een snee in de huid aan het begin van de gehoorgang. De huid wordt opzij geschoven, zodat een gedeelte van het kraakbeen kan worden verwijderd. Het verwijderde kraakbeen heeft de vorm van een halve maan en is ruim een halve centimeter groot. De huid wordt gehecht en in de gehoorgang krijgt u een tampon met antibiotische zalf. De tampon blijft twee dagen tot een week zitten.

De hechtingen worden na een week verwijderd tijdens uw controle bij de KNO-arts. Na genezing is er nauwelijks een litteken meer zichtbaar. Normaal is de ingang van de gehoorgang rond van vorm. Na de operatie is de ingang driehoekig of ovaal van vorm, zie figuur 1.

Oor gehoorgang wijder gemaaktFiguur 1. De ingang van de gehoorgang is naar achteren toe wijder gemaakt.

Na de operatie

De meeste patiënten hebben na de ingreep weinig pijn. Een lichte pijn in of rond het oor is normaal. Als u zich na de ingreep goed voelt, kunt u naar huis. Het is prettig als u iemand meeneemt die u naar huis kan brengen. U krijgt een afspraak voor een controle bij de KNO-arts. Deze afspraak is ongeveer een week na de operatie.

Leefregels voor de eerste dagen thuis

  • Zorg ervoor dat er geen water in het oor komt. Dit doet u door tijdens douchen en haren wassen een bekertje op het oor te houden.
  • Ga niet zwemmen, baden of in de sauna.

Als u zich goed voelt mag u de dag na de ingreep weer werken, tenzij u zware lichamelijke arbeid verricht. Sporten mag na 1 week weer.

Pijnbestrijding

Een ooroperatie geeft meestal niet veel pijn. Als u toch pijn heeft dan adviseren wij u om vier keer per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg te nemen. Dit betekent om de zes uur 1000 mg.
Mocht dit niet voldoende pijnstilling geven dan mag u naast de paracetamol ook vier keer per dag 400 mg Ibuprofen nemen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Het kan zijn dat de wond een beetje nabloedt. Dit is niet erg. Meestal kunt u een nabloeding zelf oplossen door:

  • Een nieuw drukverband aan te leggen. Leg een paar extra gazen onder het drukverband.
  • Of houd stevig druk op de wond voor minimaal 15 minuten.

Lukt het niet om de bloeding zelf te stelpen? Neem dan contact met ons op. In zeldzame gevallen is het nodig om de bloeding te laten dichtbranden.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat het oor veel pijn doet en opzwelt. U kunt ook koorts krijgen.

Controle

Na een week komt u voor een controle naar de polikliniek om de hechtingen te laten verwijderen. Daarna mag u weer gewoon douchen en zwemmen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 17 januari 2024 / 8015