Contact
 1. 8061-Blijf in beweging

Ook tijdens opname in het ziekenhuis

​U bent opgenomen in het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat een ziekenhuisopname vaak meer lichamelijke achteruitgang veroorzaakt dan op basis van uw ziektebeeld te verwachten valt. In deze folder geven wij u tips en informatie over het belang van bewegen tijdens uw opname. Om te voorkomen dat uw conditie en spierkracht tijdens uw verblijf verder achteruit gaan.

Patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen liggen gemiddeld 90% van de dag in bed of zitten in de stoel. Weinig bewegen leidt tot afname van spierkracht, verminderde conditie, functieverlies en bij ouderen mogelijk zelfs tot afname van zelfstandigheid. Slechts na een paar dagen in bed liggen of inactief zijn, verliest u 10-15% van uw spiermassa. Door het verlies van spierkracht loopt u het risico om na uw opname minder goed in staat te zijn om zelfstandig uw dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals wassen en aankleden of naar het toilet gaan. Dit kan betekenen dat u extra hulp nodig heeft of niet meer in staat bent om zelfstandig thuis te wonen.

Screenshot film Blijf in beweging

De mogelijkheden om in beweging te blijven tijdens uw verblijf in het ziekenhuis, zijn afhankelijk van uw aandoening en de reden van opname. Probeer toch zoveel mogelijk te blijven bewegen op een manier die bij u past. Wij helpen u daar graag bij.

Opname in Isala?

Vraag uw verpleegkundige naar de mogelijkheden.

Afbeelding logo Bewegen

Afbeelding 1

Tijdens opname

Wat bieden wij u om actief te blijven tijdens uw opname?

 • Een activiteitenruimte, waar diverse activiteiten plaatsvinden. Vraag uw verpleegkundige om een overzicht hiervan en de tijden. Deze ruimte is aanwezig op de verpleegafdeling van Vaatchirurgie (V2.4) en bij Interne geneeskunde (V2.3).
 • Een kunstroute in en rond het ziekenhuis (gebouw V) in Zwolle. Isala heeft een uitgebreide kunstcollectie van 500 kunstwerken. Deze zijn te bewonderen in twee kunstroutes. Beide geven een impressie van de totale collectie van Isala. De routes staan beschreven in de brochure Kunstroute; www.isala.nl/kunst.
 • Hulpmiddelen in de badkamer zoals een postoel, toiletverhoger, douchestoel en beugels.
 • Tijdens uw opname stimuleren wij u zoveel mogelijk de dagelijkse activiteiten die u thuis gewend bent te doen, ook in het ziekenhuis te blijven doen. Natuurlijk voor zover uw gezondheid dat toelaat.

Wat kunt u zelf doen om actief te blijven tijdens uw opname?

 • Probeer overdag zoveel mogelijk uit bed te zijn. Overleg altijd wel met uw verpleegkundige of fysiotherapeut of u zelfstandig uit bed mag komen.
 • Trek overdag uw gewone kleren aan in plaats van een pyjama.
 • Probeer uzelf te wassen en aan te kleden. 
 • Eet en drink aan tafel, ook al heeft u hierbij hulp nodig. Uit bed komen en aan tafel eten is goed voor uw conditie.
 • Loopt u thuis met een hulpmiddel, bijvoorbeeld een rollator of wandelstok, laat dit dan door uw naaste(n) meenemen.
 • Wandel regelmatig een stukje op uw kamer of over de gang.
 • Zorg voor goede en stevige schoenen of pantoffels. 
 • Draag uw bril en/of gehoorapparaat indien van toepassing.
 • Gebruik zo min mogelijk een postoel of het urinaal als u naar het toilet moet. 

Vanzelfsprekend mag u te allen tijde de verpleegkundige om hulp vragen om u te begeleiden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige van de afdeling waar u opgenomen bent.

Laatst gewijzigd 28 september 2022 / 8061 / L