Contact
  1. 8063-Eten bij ondervoeding en herstel na ziekte
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Als u ondervoeding heeft, krijgt u minder eiwitten, vitamines, mineralen en energie (calorieën) binnen dan u nodig heeft. Het lichaam gebruikt dan reservevoorraden in vet- en spierweefsel.

Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral de afbraak van spieren is nadelig. Dit kan tot gevolg hebben dat u meer belemmeringen ervaart bij dagelijkse activiteiten. De kans om te vallen neemt toe.

Andere gevolgen zijn: vlugger moe voelen, minder zin hebben om te eten, sneller en ernstiger ziek worden, langer nodig hebben om te herstellen na een ziekte en moeilijkere wondgenezing.

Tips voldoende en eiwitrijk eten

In de folder Eten bij ondervoeding en herstel na ziekte van het Voedingscentrum staan tips om voldoende en eiwitrijk te eten.

Opgenomen in Isala

Bent u opgenomen in Isala, dan bieden wij een assortiment aan met warme en koude eiwitrijke producten, die u zowel bij de hoofdmaaltijden kunt gebruiken als tussendoor. Op de kaart Eiwitrijke voeding vindt u een aantal van deze warme en koude eiwitrijke producten.

Als uw opname maximaal 4 dagen duurt, is het belangrijk om bij thuiskomst contact op te nemen met een diëtist bij u in de buurt.

Minimaaltijden

Vindt u een warme maaltijd van ‘normale’ omvang tijdens uw opname te groot? Dan bieden wij u met alle plezier minimaaltijden aan. Dit zijn kleine, eiwitrijke maaltijden die in een porseleinen pannetje worden opgediend. Op deze manier krijgt u toch voldoende eiwitten binnen, die juist zo belangrijk zijn voor uw herstel. De minimaaltijden zijn verkrijgbaar in twaalf smaken. Denk aan een stamppotje met kipsaucijs. Ook kunt u kiezen voor een  zoutarme of vegetarische variant. Wilt u meer weten? Informeer dan bij uw verpleegkundige of service-assistent naar de mogelijkheden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Diëtetiek
(038) 424 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Diëtetiek
(0522) 23 33 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 8 juli 2019 / 8063