Contact
  1. 8063-Eten bij ondervoeding en herstel na ziekte

Als u ondervoeding heeft, krijgt u minder eiwitten, vitamines, mineralen en energie (calorieën) binnen dan u nodig heeft. Het lichaam gebruikt reservevoorraden in vet- en spierweefsel.

Zo worden vet en spieren afgebroken. Vooral spieren zijn belangrijk. Dit kan tot gevolg hebben dat u meer belemmeringen ervaart bij dagelijkse activiteiten. De kans om te vallen neemt toe. 

Andere gevolgen zijn: vlugger moe gevoel, minder zin hebben om te eten, sneller nodig hebben om te herstellen na een ziekte en moeilijkere wondgenezing.

Tips voldoende en eiwitrijk eten

In de brochure Voeding bij gewichtsverlies, ziekte en herstel van het Voedingscentrum staan ​​tips om voldoende en eiwitrijk te eten.

Opgenomen in Isala

Bent u opgenomen in Isala, dan bieden wij een assortiment aan met warme en koude eiwitrijke producten, die u zowel bij de hoofdmaaltijden kunt gebruiken als tussendoor. Op de kaart  Eiwitrijke voeding vindt u een aantal van deze warme en koude eiwitrijke producten.

Als uw opname maximaal 4 dagen duurt, is het belangrijk om contact op te nemen met een diëtist bij u in de buurt.

Minimaaltijden

Vindt u een warme maaltijd van 'normale' portie tijdens uw opname te groot? Dan bieden wij u alle plezier “minimaaltijden” aan. Dit zijn kleine, eiwitrijke maaltijden die in een porseleinen pannetje worden opgediend. Op deze manier krijgt u toch voldoende eiwitten binnen, die juist zo belangrijk zijn voor uw herstel. De minimaaltijden zijn verkrijgbaar in twaalf smaken. Denk aan een stamppotje met kipsaucijs of linzencurry met couscous. Ook kunt u kiezen voor een zoutarme of vegetarische variant. Wilt u meer weten? Informeer dan bij uw verpleegkundige of service-assistent naar de mogelijkheden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Diëtetiek

088 624 53 27 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 4 december 2023 / 8063