Contact
  1. 8082-Immunotherapie allergische klachten

Immunotherapie of desensibilisatietherapie is bedoeld om de ernst en duur van de allergische klachten te verminderen (bijvoorbeeld voor grassen, bomen, huisstofmijt, wespen of bijen). De behandeling bestaat uit een injectiekuur met de stof veroorzaakt.

Door middel van injectie met de stof (allergeen) die veroorzaakt wordt door de ernst en de duur van de klachten te verminderen. De behandeling is erop gericht het eigen afweer zo te beïnvloeden, dat de systeem allergie en/of verdwijnt.

Desensibilisatietherapie duurt over het algemeen drie tot vijf jaar. Soms blijft naast de injectiekuur aanvullende behandeling met geneesmiddelen nodig. De injectiekuur bestaat uit twee fasen: de instelfase en de onderhoudsfase.

Instelfase en onderhoudsfase

Bij de instelfase wordt er iedere week een injectie gegeven. De hoeveelheid allergeen wordt opgehoogd, na vijftien weken een bepaald maximum wordt bereikt. Daarna gaat de instelfase over in de onderhoudsfase, waarbij uiteindelijk per vijf weken de injectie wordt ontvangen, en dit gedurende drie tot vijf jaar. De onderhoudsfase kunt u bij uw eigen huisarts laten verbeteren.

Na het toedienen van de injectie moet u de dag inspanning (onder andere) vermijden. Het is belangrijk dat u op de afdeling blijft wachten. Dit geldt voor iedere injectie tijdens de kuur. Bij het maken van de afspraak voor deze behandeling krijgt u een informatiefolder mee.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 2 april 2024 / 8082