Contact
 1. 8186-Bloedglucosemeter, sensor en insulinepomp thuis uitlezen

U heeft diabetes. Voor uw behandeling gebruikt u een bloedglucosemeter, insulinepomp of sensor. Uw bloedglucosemeter en (als u deze gebruikt) uw insulinepomp kunt u thuis uitlezen. In deze folder leest u hoe u dat doet en waarom dit belangrijk is.

U krijgt meer inzicht

U meet dagelijks uw bloedglucosewaarden om de hoeveelheid insuline af te stemmen op wat u eet en wat u doet. De insulinepomp helpt u om uw glucosewaarden te reguleren. Zo houdt u uw diabetes stabiel, zodat uw gezondheid niet verslechtert. Het uitlezen van uw glucosemeter,-sensor en insulinepomp gaan u daar ook bij helpen. Het helpt u te ontdekken hoe uw lichaam reageert op voeding en activiteiten en wat u kunt doen om uw glucosewaarden stabiel te houden.

Wij kunnen u beter begeleiden

Als u zelf uw bloedglucose- en insulinewaarden uitleest, kan uw diabetesverpleegkundige u beter begeleiden. U stuurt de waarden dan voor uw afspraak naar de diabetesverpleegkundige toe. Zo kan al voor uw afspraak gekeken worden hoe het met de diabetes gaat en of er veranderingen nodig zijn in uw behandeling. Tijdens uw afspraak is er dan veel meer ruimte voor uw persoonlijke vragen.

In de toekomst kunnen we zo op afstand weten hoe het met u gaat. Als uw diabetes stabiel is, hoeft u dan minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Nadat u uw gegevens van uw insulinepomp heeft geüpload, kunt u deze altijd zelf inzien.

Hoe leest u thuis uw glucosemeter, sensor of insulinepomp uit?

Er zijn verschillende merken glucosemeters, sensoren en insulinepompen met bijbehorende uitleesprogramma’s. Hieronder bespreken wij de meest gebruikte soorten. Ook vindt u hier de contactgegevens van de fabrikanten. 

Glooko® Personal

Via  de website van Glooko® kunt u de gegevens uitlezen van verschillende bloedglucosemeters en insulinepompen van de merken OmniPod, Accu-chek Insight, Accu-Chek Spirit combo, Tandem T:Slim en Ypsopump.

 1. Voordat uw bloedglucosemeter en insulinepomp kunt uitlezen, moet u deze registreren op de website. Met Glooko® kunt u diabetes gegevens van verschillende bloedglucose- (BG) meters, insulinepompen en smartpennen, continue glucosemonitors (CGM's) en gezondheids- en fitnessapparaten synchroniseren en die informatie veilig delen met ons team.
 2. Als u al een account hebt, voert u uw aanmeldinformatie in en klikt u op aanmelden. Als u geen account hebt, klikt u op de link om u te registreren voor een nieuw account. Voer uw gegevens in om uw registratie af te ronden.
 3. Er wordt gevraagd om een code in te voeren. Hiermee kunt u uw gegevens delen met uw behandelaar in Isala. Vul hier de kliniekcode van Isala in: nlisala. Door de kliniekcode in te vullen, heeft uw behandelaar altijd inzicht in uw gegevens;
 4. Uw diabetesverpleegkundige kan u ook een uitnodiging sturen via de mail om de koppeling met Isala te bevestigen.
 5. Nadat u uw apparaat heeft geregistreerd, moet u het softwareprogramma downloaden om uw gegevens te uploaden op uw computer. Hoe u de Glooko® uploader kunt downloaden leest u hier

Als u bovenstaande stappen hebt doorlopen, kunt u nu zelf uw insulinepomp of bloedglucosemeter uitlezen. 

Zo leest u uw apparaat uit

Om uw glucosemeter of insulinepomp van het merk OmniPod, Ypsopump of Tandem T:Slim uit te lezen, gebruikt u de bijgeleverde kabel. Zo koppelt u uw apparaat aan uw computer. Heeft u geen kabel, dan kunt u deze bestellen bij de leverancier van uw apparaat. 
Nadat u uw apparaat hebt gekoppeld aan de computer klikt u op ‘uploaden’.

U heeft een Accu-check Insight of Spirit combo pomp
Het uitlezen van deze insulinepompen gebeurt met het Accu-Chek® Smart Pix Datamanagement systeem. Dit apparaat kunt u aanvragen bij Roche Diabetes Care.

Libreview®

Via www.libreview.com kunt u uw reader of het A5x toestel uitlezen behorende bij de FreeStyle Libre®. Daarnaast kunt u via deze website uw gegevens delen met uw behandelaar in Isala.

 1. Voordat uw FreeStyle Libre® reader of A5x kan worden uitgelezen, moet u zich registreren via de website. Met Libreview® kunt u uw gegevens veilig delen met ons team.
 2. Kies het land/regio van verblijf.
 3. Als u al een account heeft, voert u uw aanmeldinformatie in en klikt u op aanmelden. Als u geen account heeft, klikt u op de link om u te registreren voor een nieuw account. Voer uw gegevens in om uw registratie af te ronden.
 4. Na inloggen klikt u op het menu rechts bovenin en selecteer accountinstellingen. Klik vervolgens links in het menu op mijn praktijken. Vul hier het praktijk-ID in van het ziekenhuis of praktijk. 00720880. Door de praktijk-ID in te vullen, heeft uw behandelaar altijd inzicht in uw gegevens.
 5. Uw diabetesverpleegkundige kan u ook een uitnodiging sturen via de mail om de koppeling met Isala te bevestigen.
 6. Als dit de eerste keer is dat u een toestel naar uw computer uploadt, moet u de software downloaden waarmee Libreview® gegevens van uw glucose-apparaat kan verzamelen. Hoe u de Libreview® uploader kunt downloaden leest u hier.

Librelink app®

U kunt ook de Librelink app® gebruiken op uw smartphone om de FreeStyle Libre te scannen en gegevens te delen met Isala.

 1. Download de app via de Apple App Store of Google Play Store
 2. Open vervolgens de app en druk op ‘aanmelden’ als u al een Libreview account heeft of druk op ‘aan de slag’ om een account te maken.
 3. Volg de stappen en lees de instructies zoals aangegeven in de app.
 4. Zodra u bent ingelogd kunt u een nieuwe sensor scannen met de app.
 5. Nadat u de sensor heeft gescand en opgestart kan de sensor na 60 minuten gebruikt worden om uw glucosewaarde te  controleren.
 6. U kunt gebruik maken van alarmen voor een lage- en hoge bloedglucosewaarde. Bespreek met uw diabetesverpleegkundige hoe u deze alarmen het best kunt gebruiken.
 7. De sensor maakt gebruik van bluetooth. Controleer of dit staat ingeschakeld.

Voor meer video’s en instructiemateriaal over de sensor klikt u hier.

CareLink®

U heeft een insulinepomp met een gekoppelde bloedglucosemeter van Medtronic Care. De Medtronic insulinepomp wordt uitgelezen met CareLinkTMUploader. 

 1. Op de website van CarelinkTM kunt u zich inloggen of een account aanmaken.
 2. Indien u een account wilt aanmaken selecteert u land en taal en volg te stappen op het scherm.
 3. Nadat u bent ingelogd kunt u de gegevens van uw insulinepomp uploaden met behulp van de meegeleverde usb-stick. Installeer de CareLinkTMUploader op uw computer. Meer informatie leest u hier. Of bekijk deze voorlichtingsvideo
 4. Klik op ‘nu uploaden’ en selecteer vervolgens uw apparaat type.
 5. Plaats de USB pas als hierom wordt gevraagd. Zodra u deze geselecteerd heeft zal het programma automatisch de USB-stick zoeken.
 6. Koppel de pomp door op volgende te klikken en voer de instructies uit zoals aangegeven op het scherm van uw PC. Selecteer het standaardtijdsbereik van twee weken.
 7. Zorg ervoor dat het hoofdscherm op uw pomp zichtbaar is, alarmen zijn gewist en tijdelijke basaal is uitgeschakeld.
 8. Heeft u een medtronic 640g dan verschijnt er vanzelf een melding op het scherm van uw pomp.
 9. Heeft u een medtronic 780g pomp dan houdt u de pijl-omlaag ingedrukt totdat het CarelinkTM-menu verschijnt. Voer de pompcode in die u in het pompscherm ziet en selecteer volgende.
 10. Selecteer nu uploaden op de pomp. U ziet een voortgang van CareLinkTMUploader balk op de computer. Op de pomp ziet u een synchronisatiepictogram in de midden van het scherm vergelijkbaar met een draaiende cirkel.
 11. Het kan enkele minuten duren. Nadat de uitdraai is voltooid, ziet u ‘gereed’ op uw scherm.

U kunt uw CareLinkTM  account koppelen met ons zorgteam. Neem hiervoor uw inlognaam en wachtwoord mee naar uw afspraak met uw diabetesverpleegkundige.

Dexcom Clarity®

Dexcom Clarity is te gebruiken met een Dexcom G6 receiver of uw eigen mobiele telefoon. Met behulp van Dexcom Clarity kunt u de Dexcom G6 Receiver uitlezen. Dit kunt u doen via de website.

 1. Log in als u al een account heeft met uw emailadres en wachtwoord of kies ‘Sign Up’ om een nieuw account te maken. Gebruik hiervoor uw emailadres.
 2. U ontvangt een email. Bevestig uw emailadres door op ‘Confirm Email Adress’ te klikken en volg de aangegeven stappen.
 3. Na het creëren van uw account kunt u inloggen.
 4. Vervolgens klikt u op ‘upload’ aan de bovenkant van uw scherm. Bij het eerste gebruik wordt gevraagd de Dexcom Uploader® te installeren. Volg deze stappen.
 5. Na het installeren van dit stuurprogramma koppelt u de receiver aan uw computer en klikt u op ‘Upload’.
 6. Volg de instructies op uw scherm. Uw gegevens zijn na het voltooien van de upload zichtbaar.
 7. Uw diabetesverpleegkundige stuurt u een uitnodiging via Dexcom Clarity om uw gegevens te delen met uw diabetesteam.

Bekijk voor meer informatie deze voorlichtingsvideo.

Dexcom G6 mmol/l DXCM1 app

Om de sensor met uw mobiele telefoon te gebruiken installeert u de Dexcom G6 mmol/l DXCM1 app.

 1. Download de app via de Apple App Store of Google Play Store
 2. Log in of creëer een account zoals hierboven beschreven.
 3. De applicatie leidt u stap voor stap door het instellen van de app met behulp van video’s.
 4. U kunt gebruik maken van alarmen voor een lage- en hoge bloedglucosewaarde. Bespreek met uw diabetesverpleegkundige hoe u deze alarmen het best kunt gebruiken.
 5. Vervolgens moet u een sensorcode invoeren. De sensorcode staat op de onderkant van de sensorapplicator.
 6. Vervolgens moet u het serienummer van de transmitter invoeren. Het serienummer staat op de achterkant van de doos waarin de transmitter geleverd wordt.
 7. De sensor maakt gebruik van bluetooth. Controleer of dit staat ingeschakeld.
 8. Na het volgen van deze stappen is de app klaar voor gebruik en kunt u de sensor en transmitter op uw lichaam plaatsen.

U kunt daarnaast gebruik maken van de Dexcom Clarity app op uw mobiele telefoon om de verkregen gegeven real time door te sturen naar uw diabetesteam.
Uw diabetesverpleegkundige stuurt u een uitnodiging via Dexcom Clarity om uw gegevens te delen met uw diabetesteam.

Meer informatie over de Dexcom G6 app vindt u hier.

Heeft u een technische vraag of probleem? 

Voor technische gebruiksvragen of problemen bij het uitlezen van uw glucosemeter, insulinepomp of sensor kunt u dag en nacht contact opnemen met de serviceafdeling van de verschillende firma’s.

 • Glooko®: 0800 0235 145
 • Medtronic CareLink® assist: 0800 3422 338
 • Libreview®: 0800 0228 828
 • Roche Diabetes Care: 0800 0220 585
 • Dexcom G6® Technical support: 0800 0201 986

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent. Voor medische spoedeisende zaken over uw diabetes zijn wij 24 uur per dag bereikbaar. Kijk voor de 24-uurs contactgegevens op de website.

Zwolle, Kampen of Heerde

Diabetescentrum
088 624 23 29 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel, Steenwijk

Diabetescentrum
088 624 45 45 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 21 september 2023 / 8186