Contact
  1. 8228-Onderkaakspeekselklier

Binnenkort wordt bij u de onderkaakspeekselklier verwijderd. In deze folder leest u hoe deze operatie verloopt en wat u na de operatie kunt verwachten. Uiteraard wordt al deze informatie ook uitgebreid met u besproken.

Hoe wordt de speekselklier verwijderd?

  • Het verwijderen van de onderkaakspeekselklier (ook wel Glandula Submandibularis genoemd) gebeurt onder narcose.
  • De chirurg die u opereert, maakt een sneetje van ongeveer vijf centimeter lang, zo’n drie centimeter onder de kaakrand. In dit deel van uw hals lopen ook de aangezichts-, tong- en smaakzenuw. De chirurg zal deze zenuwen altijd proberen te sparen.
  • De operatie duurt meestal tussen de 45 tot 60 minuten. Soms heeft u na de operatie een wonddrain.
  • Als er tijdens de operatie geen wond in uw mond ontstaan is, mag u de avond na de ingreep alweer een lichte maaltijd gebruiken.

Welke klachten kan ik direct na de operatie verwachten?

Pijn

Meestal valt de pijn na de operatie erg mee. De wond kan wat pijn geven en soms zijn uw spieren wat pijnlijk door de houding van uw hoofd tijdens de operatie. Vaak is een paracetamol voldoende als pijnstiller.

Zwelling

Het wondgebied is meestal een beetje gezwollen. Deze zwelling verdwijnt na enkele weken vanzelf. Een forse zwelling kan wijzen op een ontsteking of bloeduitstorting.

Speeksel

Het verwijderen van een onderkaakspeekselklier kan zorgen voor wat minder speeksel gedurende de nacht, maar niet tijdens de maaltijden.

Verdoofd gevoel

Bij het verwijderen van de onderkaakspeekselklier worden ook gevoelszenuwen in de huid rond de huidsnede geraakt. Na de operatie merkt u dit aan een verdoofd gevoel van de huid rond het operatiegebied. Na verloop van enkele maanden wordt het verdoofde gebied steeds kleiner en meestal herstelt het helemaal. Soms verdwijnt het verdoofde gevoel niet helemaal, maar dit wordt in het dagelijks leven meestal nauwelijks als hinderlijk ervaren.

Smaak- en gevoel verlies tong

Zeer zelden komt het voor dat het gevoel in uw tong en uw smaak aan de kant van de operatie verminderen. De chirurg die u opereert, vertelt u hier meer over.

Hechtingen

Het hechtmateriaal (als het niet zelfoplosbaar is) kunt u na acht tot tien dagen poliklinisch door de MKA-chirurg of door uw huisarts laten verwijderen.

Wat merk ik op lange termijn van de operatie?

Andere gevoelssensatie

Soms kan een doof gevoel van het operatiegebied blijven bestaan, dit is echter zelden hinderlijk.

Litteken

De operatiewond ligt in de schaduw van uw onderkaak in een bestaande huidplooi. Hierdoor is het litteken al na enkele maanden nauwelijks meer zichtbaar.

Is er kans op complicaties?

Nabloeding

Na de operatie kan een nabloeding ontstaan. In de meeste gevallen is het dan nodig om de wond opnieuw onder narcose te openen om een nog bloedend bloedvaatje dicht te maken.

Ontsteking van de wond

Soms blijft het wondgebied (te) pijnlijk of wordt het na enkele dagen pijnlijk en zwelt het op. Vaak kleurt de huid rond de wond dan ook rood.

Krijgt u deze klachten, neem dan contact op met het ziekenhuis. Er kan sprake zijn van een wondinfectie. Een antibioticumkuur kan dan nodig zijn.

Zenuwbeschadiging

Bij het verwijderen van een onderkaakspeekselklier blijven de belangrijkste zenuwen in het te opereren huidgebied vrijwel altijd behouden. Als er wel een zenuwtakje (de zogenaamde mondtak of een lager gelegen halstak) geraakt wordt, kan er een zenuwbeschadiging van de aangezichtszenuw, die naar de mondhoek gaat, ontstaan.

Na de operatie kunt u dan enkele dagen tot weken wat minder beweeglijkheid van uw mondhoek hebben. Over het algemeen gaat dit na enkele weken weer over. Zelden ontstaat er een blijvend scheve mond, die alleen zichtbaar is bij het aanspannen van de spieren van de mondopening. Ook de kans op beschadiging van de zenuwen van de tong (voor gevoel, smaak en beweging) is bij deze operatie zeer klein.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met:

Mond-, kaak en aangezichtschirurgie

088 624 28 81 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 28 juni 2023 / 8228