Contact
  1. 8247-Opspuiten stembanden (augmentatie)

Voor een goede stem moeten de stembanden, die in het strottenhoofd zitten, goed kunnen sluiten. Als door een verlamming van een stemband, of doordat een stemband te dun is geworden, de stem hees wordt of zelfs wegvalt kan het opspuiten (augmenteren) van de stemband een uitkomst bieden. Hieronder leest u hoe de ingreep verloopt.

Gebruikt u bloedverdunners?

Om het risico op bloedingen te verminderen moet u hier voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Doe dit alleen in overleg met uw keel-, neus- en oorarts.

Behandeling

Hydroxyapatiet

Voor het opvullen van de stemband wordt een dik vloeibaar materiaal gebruikt, hydroxyapatiet, dat in ongeveer 1,5 jaar weer langzaam verdwijnt. Soms wordt er voor een korter werkzaam middel gekozen. Als het nodig is, kan de behandeling dan worden herhaald.

Verdoving

De ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. De neus wordt van tevoren verdoofd met een verdovingsspray of watjes met daarop een verdovingsvloeistof. De keel wordt verdoofd met een spray; deze smaakt wat vies. Tijdens het verdoven moet u even hoesten. Het voelt alsof uw keel opzwelt, maar dit is niet het geval. Uw keel is door de spray ongeveer 30-45 minuten verdoofd, waardoor slikken moeilijker gaat. We adviseren u gedurende de eerste 30 minuten na de ingreep niets te drinken of te eten om verslikken te voorkomen. Op de plaats van de hals waar de injectie met het vulmiddel wordt gegeven, krijgt u eerst een oppervlakkige verdovingsprik.

Hoe verloopt de behandeling?

De ingreep wordt verricht door twee keel-, neus- en oorartsen. De één brengt met een flexibele scoop (kijkertje) via de neus de stembanden in beeld. De ander kan dan op de monitor goed zien waar het vulmiddel precies moet worden geïnjecteerd. Omdat u onder plaatselijke verdoving geholpen wordt, kunnen de artsen tijdens de behandeling aan de hand van uw stem inschatten hoeveel vulmiddel nodig is om deze te verbeteren.

Tijdens het opspuiten is het belangrijk dat u probeert om niet te slikken.

Hoe lang duurt de behandeling?

De hele procedure duurt gemiddeld twintig minuten.

Na de behandeling

Na de ingreep blijft u nog een uur op de afdeling zodat wij kunnen beoordelen of er geen bloeding of zwelling optreedt.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Er bestaat een klein risico op een nabloeding. Hierdoor kunnen de stembanden opzwellen wat kan leiden tot benauwdheid. Als u benauwd wordt, dan moet u onmiddellijk contact opnemen met de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde leest u meer over deze operatie.

Meestgestelde vragen

Ik heb het gevoel dat er iets in mijn keel zit, maar het gaat niet weg als ik hoest.

Wat u voelt, is het vulmiddel dat in uw stemband zit. In het begin kunt u dit voelen. Vaak went u hier snel aan als u weet wat er aan de hand is.

Na het opspuiten word ik steeds benauwder, wat moet ik doen?

Als u merkt dat u benauwd wordt of dat uw ademhaling hoorbaar wordt (stridor) is het belangrijk dat u zo snel mogelijk naar de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde komt, zodat er gekeken kan worden of er nog voldoende ruimte is om te ademen. Het kan namelijk zijn dat er door een nabloeding een zwelling in de keel ontstaat die de luchtweg kan bedreigen. Als u te ver van Isala af woont, kunt u het beste met deze folder naar de Eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaan.

Mijn stem is na het opspuiten slechter, wat nu?

Het kan voorkomen dat de stem tijdelijk slechter wordt. Dit komt omdat het middel in de stemband zich nog moet verspreiden. Het is daarom belangrijk dat u veel praat en twee keer per dag de oefeningen van de logopedist doet.

Mijn stem klinkt zo gespannen, hoe komt dat?

Doordat de stembanden eerst niet goed tegen elkaar konden komen heeft u zichzelf aangeleerd om relatief veel kracht te zetten tijdens het spreken. Nu de stemband is opgevuld komen de stembanden veel makkelijker tegen elkaar. Als u dezelfde kracht als voorheen gebruikt tijdens het praten klinkt de stem geknepen. Probeer daarom meer ontspannen te praten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Laatst gewijzigd 16 augustus 2023 / 8247