Contact
 1. 8299-Arthrogram en MRI-onderzoek

Binnenkort heeft u een arthrogram en daarna een MRI-onderzoek. Uw (huis)arts heeft u verteld, waarom dit onderzoek bij u nodig is. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt. Lees de folder goed om u op het onderzoek voor te bereiden.

Voor uw afspraak

 • Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn laat ons dat dan tijdig weten. Om alle risico's te vermijden is het beter om tijdens de eerste 13 weken van de zwangerschap geen MRI-onderzoek te laten uitvoeren. 
 • Wanneer u allergisch (overgevoelig) bent voor jodium, laat ons dat dan tijdig weten.
 • Laat metalen en magnetiserende voorwerpen zoveel mogelijk thuis.

Heeft u medische implantaten?

De magnetische straling kan een geïmplanteerd medisch apparaat ontregelen. Metalen voorwerpen of metaalsplinters in het lichaam kunnen zich verplaatsen en zo schade aanrichten.
Het gaat bijvoorbeeld om:

 • een pacemaker;
 • een (niet afkoppelbare) insulinepomp;
 • gehoorbeenimplantaten;
 • een kunstgewricht (binnen 6 weken na de operatie);
 • een glucosemeter (bijvoorbeeld een Freestyle Libre);
 • een neurostimulator;
 • vaatclips in het hoofd.

In sommige gevallen is een MRI-onderzoek toch mogelijk. Uw behandelend arts overlegt hierover met de radioloog.
Als u twijfelt of u in de MRI mag, neem dan contact met ons op.

Dag van het onderzoek

Wat neemt u mee:

 • uw identiteitsbewijs;
 • makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een joggingbroek, een T-shirt of een pyjama. Deze kleding kunt u dragen tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dat er geen metaal zoals knopen, ritsen en opdruk in de kleding zit.

Voor het onderzoek

Omdat de MRI een grote magneet is, mogen er geen magnetiserende voorwerpen mee de MRI-ruimte in. Ze zouden ongelukken kunnen veroorzaken. Laat metalen voorwerpen daarom zoveel mogelijk thuis. Voorbeelden van metalen of magnetiserende voorwerpen zijn:

 • muntgeld, creditcards;
 • sieraden/piercings;
 • sleutels;
 • horloge;
 • haarspelden;
 • gekleurde contactlenzen;
 • mascara (bevat vaak metaaldeeltjes);
 • beugels in bh's;
 • gezichtscrème/bodylotion met glittertjes.

Uw kunstgebit, hoorapparaat of bril kunt u in een afsluitbare kleedkamer achterlaten.
Door de MRI kunnen mobiele telefoons, creditcards, bankpassen en andere pasjes met magneetcodering kapotgaan. Laat ze daarom achter in de kleedkamer. Of laat ze thuis, als u ze niet per se nodig heeft.

Arthrogram

Het eerste deel van het onderzoek is het arthrogram. De laborant haalt u op uit de wachtkamer. In de kleedkamer kunt u zich uitkleden zodat het gewricht ontbloot is. U neemt plaats op de onderzoekstafel. Hier maakt de radioloog (de specialist van de afdeling Radiologie) een foto van het gewricht. Op de monitor kan de radioloog zien of het röntgencontrastmiddel in het gewricht is. Het inspuiten van de vloeistof kan pijnlijk zijn.

Hierna verwijdert de radioloog de naald en plakt een pleister op de plaats waar geprikt is. U kunt zich daarna weer aankleden. De laborant brengt u naar de wachtkamer voor de CT-of MRI-scan. 

Tijdens een arthrogram spuiten we jodiumhoudend contrastmiddel en/of lucht in om de zachte weefsels (kapsel en kraakbeen) in het gewricht zichtbaar te maken. Jodiumhoudende stoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen die hiervoor overgevoelig zijn. Wanneer u allergisch (overgevoelig) bent voor jodium, laat ons dat dan tijdig weten. 

Het MRI-onderzoek

Met een MRI maken we doorsnede-opnames, bijvoorbeeld van een orgaan of weefsel. De afkorting MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Voor het maken van de opnames worden dan ook een magneetveld en radiogolven gebruikt. Een computer vormt uit deze signalen een beeld van het lichaam. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is veilig en pijnloos.

U gaat liggen op de onderzoekstafel. Het is belangrijk dat u zo gaat liggen dat u lekker ligt, want u moet tijdens het onderzoek heel stil liggen.
Als u goed ligt, schuift de laborant de tafel in de tunnel van de MRI. Deze tunnel is aan het hoofd- en voeteneinde open.
Als u niet in een kleine ruimte durft, kan dit soms moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij kan u een rustgevend middel geven. Ook kunt u misschien een begeleider meenemen naar het onderzoek. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel. Bij kinderen mag een van de ouders mee naar binnen.

Tijdens het onderzoek kan de laborant via een intercom met u praten. De laborant kan u ook zien tijdens het onderzoek. U voelt niets van het onderzoek.

Tijdens het maken van de beelden hoort u een zeer sterk kloppend geluid. Om minder last van dit geluid te hebben en uw gehoor te beschermen, krijgt u een koptelefoon op en/of oordopjes in. U kunt door deze koptelefoon ook naar muziek luisteren. Wanneer u dat prettig vindt, kunt u een eigen cd meenemen. Die kan de laborant laten horen tijdens het onderzoek.

Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van het lichaamsdeel dat gescand moet worden. Dit kan verschillen van een kwartier tot een uur.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u meteen naar huis. U mag niet zelf autorijden. Uw gewricht is nog gezwollen en dat maakt autorijden lastig en gevaarlijk. Als u een ongeluk krijgt, bent u verantwoordelijk.

Doe het die eerste dag rustig aan. De volgende dag kunt u weer meer doen. Luister goed naar uw lichaam. Het is beter om de eerste twee dagen niet te lang te staan of te sporten.

Deze dagen kunt u ook last hebben van een “zeurend” gevoel in het gewricht. Dit is normaal. U hoeft zich geen zorgen te maken.

De uitslag

De (huis)arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd. Deze arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. 

Goed om te weten

Een onderzoek en/of behandeling kost geld. Deze kosten worden misschien niet, of alleen voor een deel, door uw zorgverzekeraar vergoed. En vallen onder uw 'eigen risico'. Wat wel en wat niet vergoed wordt, kan per verzekering verschillen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Op de afdeling Radiologie werken ook stagiair(e)s. Heeft u er bezwaar tegen dat een stagiair(e) bij uw onderzoek is? Vertel dit dan aan de laborant die u ophaalt uit de wachtkamer.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 3 maart 2023 / 8299