Contact
  1. 8329-Fysiotherapie na gebroken knieplateau

U heeft een gebroken knieplateau (tibia plateau fractuur). In deze folder staan oefeningen en adviezen die helpen om de breuk beter te maken. Het gaat om algemene oefeningen. Misschien gelden er voor u speciale afspraken. Volg altijd de afspraken op die u met uw fysiotherapeut heeft gemaakt.

Gebroken knieplateau

Het plateau van de knie (tibia plateau) is het dragende gedeelte van het scheenbeen. Samen met het dijbeen vormt dit het kniegewricht. Het plateau van de knie is bedekt met kraakbeen en vormt zo een glad gewrichtsoppervlak. In het midden van het plateau zitten de kruisbanden die richting het dijbeen gaan, en aan zowel de binnen- als de buitenkant ligt een meniscus.

Een breuk van het knieplateau ontstaat door veel kracht, zoals een verkeersongeval of een val van hoogte. Hierbij beweegt de knie meestal onder grote druk naar binnen of naar buiten. Daarmee komt er zoveel druk op het plateau, dat deze aan de binnen- of buitenkant (of beide) breekt. Hierbij zakt het beschadigde gedeelte van het plateau vaak in. Naast het bot raakt dan ook altijd het kraakbeen beschadigd, en vaak ook de meniscus of de kruisbanden.

De behandeling

Meestal vindt bij een gebroken knieplateau een operatie plaats. Bij een operatie worden de breukdelen weer aan elkaar gezet. Meestal gebeurt dit met een plaat en schroeven. Welke operatie u precies krijgt, is afhankelijk van de soort breuk en de schade aan de huid, bloedvaten en weke delen (spieren, pezen, gewrichtskapsels en vet- en bindweefsel).

Als het knieplateau niet ernstig is beschadigd, kan er voor gekozen worden om uw been in het gips te zetten en zonder operatie beter te worden. Het duurt dan vaak wel langer voordat de breuk sterk genoeg is om weer op uw been te kunnen staan. Afhankelijk van de soort breuk blijft het gips 6 tot 12 weken zitten, met eventueel nog een (scharnier)brace.

Na de operatie bepaalt de chirurg of u meteen of na enige tijd mag beginnen met het belasten van uw been. Als u mag beginnen met belasten, is dat meestal na 6 tot 12 weken. De chirurg bepaalt ook of u na de operatie eerst nog gips krijgt, of dat u meteen mag gaan oefenen.

Bewegende beenlade

Het is belangrijk dat u uw knie na de operatie weer soepel kunt buigen en strekken. Wanneer het door de pijn niet mogelijk is om dit op eigen kracht te oefenen, zet de fysiotherapeut in overleg met de chirurg een automatisch bewegende beenlade in: een CPM (Continue Passieve Motion).

Automatisch bewegende beenladeAfbeelding: Automatisch bewegende beenlade

De fysiotherapeut zal dit apparaat bij u aanmeten en instellen. U probeert 3 keer per dag een uur met dit apparaat uw knie te bewegen. De knie wordt dan in een rustig tempo heen en weer bewogen. Het kan ook zijn dat de fysiotherapeut aangeeft dat u vaker of langer met de CPM moet bewegen. We proberen hierbij binnen de pijngrens te blijven.
De eerste dag na de operatie is de knie vaak nog stijf en pijnlijk en is er weinig beweging mogelijk in de knie. De fysiotherapeut komt elke dag bij u langs en kijkt iedere keer of de knie al wat verder kan buigen en strekken. Wanneer u op de CPM voldoende heeft leren bewegen met de knie en de pijn en stijfheid zijn afgenomen, gaat u met de fysiotherapeut oefeningen doen.

Waarom oefenen?

Het oefenen met het bewegen van uw knie draagt bij aan:

  • de doorbloeding en beweeglijkheid van het been;
  • het verminderen van de zwelling en de pijn;
  • het beperken van verlies aan spierkracht;
  • het onderhouden van het bewegingsgevoel;
  • het beter worden van uw onderbeen.

Als u te weinig oefent en beweegt, zult u merken dat de knie stijf en pijnlijk blijft. Als u te veel oefent en beweegt, zult u merken dat de knie overbelast raakt. Het is belangrijk om hier een goede balans in te vinden. De fysiotherapeut helpt u daarbij.

Oefeningen

Met uw fysiotherapeut maakt u afspraken over de oefeningen die u doet. Deze afspraken zijn leidend.

Oefening 1: buigen van de knie (op stoel of bedrand)

  • Ga op de stoel of bedrand zitten.
  • Probeer de knie te buigen, door de voet zo ver mogelijk naar achteren te schuiven over de vloer.
  • De beweging wordt makkelijker door bijvoorbeeld een handdoek, servet of washandje onder de voet te leggen.
  • Als u zelf niet meer verder kunt bewegen, kunt u de andere voet voor de voet van het gebroken been plaatsen. Zo kunt u nog wat meer de grens opzoeken in het buigen van de knie.
  • Lichte rek mag u voelen, zonder het buigen te forceren.
  • Doe deze oefening 5 tot 10 keer.


Afbeelding: Buigen van knie op stoel of bedrand

Oefening 2: strekken van de knie (op stoel of bedrand)

  • Ga op de stoel of bedrand zitten.
  • Probeer de knie te strekken door de voet zo ver mogelijk naar voren te schuiven over de vloer.
  • Ook deze beweging wordt makkelijker door bijvoorbeeld een handdoek, servet of washandje onder de voet te leggen.
  • Probeer de tenen bij deze beweging in de richting van de neus te trekken en de knie zo ver mogelijk te strekken.
  • Herhaal het strekken van de knie 5 tot 10 keer.

Strekken van de knie op stoel of bedrand

Afbeelding: Strekken van de knie op stoel of bedrand

Oefening 3: strekken van de knie (in bed)

  • Ga in bed leggen.
  • Probeer uw been zo recht mogelijk neer te leggen, met de tenen richting het plafond.
  • Probeer de knieholte tegen het matras te drukken, waarbij de knie zich zal strekken. Trek daarbij de tenen zo veel mogelijk richting de neus (u scharniert in de enkel).
  • U mag rek voelen in de kuit en in het bovenbeen. Dit kan geen kwaad en is juist goed.
  • Doe deze oefening 5 tot 10 keer.

Strekken van de knie in bedAfbeelding: Strekken van de knie in bed

Oefening 4: flipperen met de voeten

  • Probeer in bed of op een stoel regelmatig te flipperen met uw voeten.
  • U beweegt uw tenen afwisselend richting het voeteneinde en richting de neus.
  • Hierbij beweegt u vanuit de enkel, niet vanuit de tenen.
  • Oefen dit met een gestrekte en met een gebogen knie.

Flipperen met de voeten in bed
Afbeelding: Flipperen met de voeten in bed

Flipperen met de voeten op de stoel
Afbeelding: Flipperen met de voeten op de stoel

Beter worden kost tijd

Of u nou wel of geen gips krijgt na de operatie, u mag na een gebroken knieplateau uw been lange tijd niet belasten. Als u mag beginnen met oefenen en bewegen, heeft u nog veel tijd nodig om alles weer soepel te krijgen en de spieren en pezen weer sterk te krijgen. Helemaal normaal en zonder pijn het been bewegen, kan al gauw 6 maanden of nog langer duren.
Vaak is hierbij veel nabehandeling nodig met hulp van een fysiotherapeut.

Ook is het belangrijk dat u zich bewust bent dat het knieplateau een onderdeel is van het kniegewricht. Bij lopen en staan moet dit gewricht dus altijd krachten en gewicht opvangen. Breuken van het knieplateau zijn daarom vaak ernstig en het duurt lang voordat ze beter zijn. Bovendien geven zij vaak klachten op de lange termijn door eerdere slijtage van het kniegewricht.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Fysiotherapie
088 624 32 24 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Fysiotherapie
088 624 23 05 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 24 mei 2022 / 8329