Thuis herstellen met zuurstof Thuis herstellen met zuurstof
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8344-Thuis herstellen met zuurstof
U bent in het ziekenhuis opgenomen geweest. Nu mag u naar huis met zuurstof. Om thuis verder te herstellen. U gebruikt thuis de zuurstof zoals de verpleegkundige u tijdens uw opname in het ziekenhuis heeft geleerd.
Vanuit het ziekenhuis controleren we hoe het met u gaat. Verder geeft u metingen aan ons door. In deze folder leest u over de metingen die u thuis gaat doen. En hoe u met onze begeleiding de zuurstof gaat afbouwen. Ook leggen we uit wat u doet als uw klachten erger worden.
Hoe werkt thuis herstellen met zuurstof?
Thuis gaat u elke dag metingen doen en aan ons doorgeven. U meet de hoeveelheid zuurstof in uw bloed. En uw temperatuur. Daarnaast beantwoordt u een aantal vragen over uw klachten. Deze informatie geeft u door met de Thuismeten app.
Blijkt uit deze gegevens dat uw gezondheid achteruit gaat? Dan neemt een verpleegkundige van het Medisch Coördinatie Bureau van Isala contact met u op. Als het nodig, kan uw arts gelijk iets voor u doen.
Als u merkt dat het beter gaat, dan mag u de zuurstof afbouwen. Hierover vertellen we u graag meer.
Welke metingen ga ik doen?
Twee keer per dag doet u metingen:
Tijd | Meting |
Uitleg |
9.00 uur |
Zuurstofsaturatie |
De hoeveelheid zuurstof in uw bloed. Ook wel zuurstofgehalte of zuurstofsaturatie genoemd. Bijvoorbeeld: 92%. |
Liter zuurstofgebruik | De hoeveelheid zuurstof die u nu krijgt. Bijvoorbeeld: 2 liter. | |
Lichaamstemperatuur | De temperatuur van uw lichaam. Deze vragen wij alleen als u koorts heeft. | |
Hoesten | U mag een cijfer van 0 tot 10 geven hoeveel last u hiervan heeft. Het cijfer 0 betekent: u heeft geen last. Het cijfer 10 betekent: u heeft erg veel last. |
|
Kortademigheid | U mag een cijfer van 0 tot 10 geven hoe benauwd u bent. Het cijfer 0 betekent: u bent niet benauwd. Het cijfer 10 betekent: u bent heel erg benauwd. |
|
13.00 uur |
Zuurstofsaturatie | De hoeveelheid zuurstof in uw bloed. Ook wel zuurstofgehalte of zuurstofsaturatie genoemd. Bijvoorbeeld: 92%. |
Liter zuurstofgebruik | De hoeveelheid zuurstof die u nu krijgt. Bijvoorbeeld: 2 liter. |
Wat moet ik weten over het meten van mijn zuurstofsaturatie en temperatuur?
Graag leggen we uit waarom u de hoeveelheid zuurstof in uw bloed en uw lichaamstemperatuur meet. En hoe u dit op de juiste manier doet.
Waarom u de hoeveelheid zuurstof in uw bloed meet
De hoeveelheid zuurstof in uw bloed laat zien hoe het met uw gaat. Uw lichaam heeft zuurstof nodig om goed te werken. Elke keer als u inademt gaat er lucht naar uw longen. De longen nemen zuurstof uit de lucht op en geven het af in uw bloed. Door een infectie in de longen kunnen uw longen minder goed zuurstof naar het bloed brengen. Hieronder leggen we uit hoe u het zuurstofgehalte van uw bloed meet.
Hoe u de hoeveelheid zuurstof in uw bloed meet
U heeft van de afdeling een apparaatje meegekregen: een zuurstofsaturatiemeter. Op de afdeling heeft u hiermee geoefend met de verpleegkundige. Of er is thuis iemand die u erbij helpt. Zo doet u een goede meting.
- Ga 10 minuten voor het meten rustig zitten of liggen.
- Zorg dat uw handen warm zijn.
- Plaats de saturatiemeter op een vinger. Het is belangrijk dat u geen nagellak, gel- of acrylnagels op deze vinger heeft. Dit verstoort namelijk de meting.
- Wacht rustig af, het kan even duren voordat u het getal ziet.
Waarom u uw lichaamstemperatuur meet
Als er een infectie in uw lichaam is, vragen we u om uw lichaamstemperatuur te meten. Of als u klachten heeft die passen bij een infectie.
Door uw temperatuur bij te houden, kunnen wij zien hoe het gaat met de infectie. Uw lichaamstemperatuur gaat namelijk omhoog als u last heeft van een infectie. Ruimt uw lichaam de infectie op, dan daalt de temperatuur weer naar normaal. Meestal is dit rond de 37 graden.
Hoe u uw lichaamstemperatuur meet
Voor een goede meting gebruikt u een thermometer voor in het oor of in uw anus. Lees de gebruiksaanwijzing van uw thermometer goed door. Als u nog geen thermometer heeft, dan koopt u deze bij een drogist of apotheek.
Hoe geef ik de metingen door en wat doe ik daarna?
Uw metingen geeft u door aan de verpleegkundige van het Medisch Coördinatie Bureau. Dat doet u met de Thuismeten app. Deze app installeert u op uw smartphone of tablet. De verpleegkundige op de afdeling kan u helpen met installeren.
Als u de app opent ziet u direct welke metingen u op dat moment gaat doen. Voordat u naar huis gaat, probeert u dit onder begeleiding van de verpleegkundige uit. In de app staat ook uitleg over hoe de app werkt.
Wat doe ik na het doorgeven van de metingen?
Rond 9.00 uur en 13.00 uur bekijkt een verpleegkundige van het Medisch Coördinatie Bureau uw metingen. Ook in het weekend. Als het nodig is ontvangt u een bericht via de app. Of de verpleegkundige neemt telefonisch contact met u op.
U kunt ook zelf zien wat u doet bij normale, hogere of lagere waardes. U heeft namelijk een behandelplan van uw longarts meegekregen. De verpleegkundige geeft u hier uitleg over voordat u naar huis gaat. Natuurlijk staat u hierin niet alleen. Het is normaal dat u in het begin nog vragen heeft. Een verpleegkundige van het Medisch Coördinatie Bureau helpt u hier graag mee.
Op de volgende dagen tijdens de periode van herstellen thuis, neemt een verpleegkundige contact met u op:
- de dag nadat u naar huis bent gegaan: dag 1
- dag 3 nadat u naar huis bent gegaan
- dag 5 nadat u naar huis bent gegaan
- dag 7 nadat u naar huis bent gegaan
- als u geen extra zuurstof meer nodig heeft en u dus stopt met de metingen.
We bespreken dan hoe het met u gaat en ontvangt u adviezen voor daarna. Wanneer het nodig is stemmen we af met een longarts.
Wat doe ik als mijn klachten tussendoor erger worden?
Als uw klachten erger worden tussen de momenten van meten, dan doet u het volgende.
- Meet uw zuurstofgehalte en geef dit door via de Thuismeten app.
- Kijk op uw persoonlijke behandelplan om te zien wat u doet. De app geeft u ook een advies dat past bij uw behandelplan.
Bij ernstige klachten kunt u ons altijd bellen:
- tussen 8.30-17.00 uur: met de verpleegkundige van het Medisch Coördinatie Bureau op 088 624 70 31.
- tussen 17.00-8.30 uur: met een longarts. U belt dan 088 624 50 00 en vraagt naar de een longarts die dan werkt (dienstdoende arts Longgeneeskunde).
Let op!
Uw gegevens worden niet direct gecontroleerd door de verpleegkundige. U kijkt daarom altijd naar uw persoonlijke behandelplan en het advies dat de app u geeft.
Spoed?
In een levensbedreigende situatie belt u altijd met 112.
Wat doe ik bij technische problemen?
Problemen met saturatiemeter
Heeft u problemen met de saturatiemeter? Belt u dan met de afdeling Longgeneeskunde, telefoonnummer 088 624 13 35.
Problemen met zuurstoftank
Heeft u problemen met uw zuurstoftank of zuurstofcilinder? Belt u dan met uw zuurstofleverancier Air Liquide Healthcare Nederland B.V. via telefoonnummer 0320 267 600 (24-uur per dag bereikbaar voor storingen).
Problemen met de Thuismeten app van Luscii
Heeft u problemen met het installeren van de Thuismeten app? Maak dan gebruik van de helpdesk van Luscii. U kunt contact opnemen met 085 13 05 851 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur). Of stuur een e-mail naar: support@luscii.com of ga naar de online hulppagina www.luscii.com/hulp.
Problemen met iPad, tablet of smartphone
Heeft u problemen met uw eigen apparaat (iPad, tablet, smartphone) en u kunt geen meting invullen? Laat ons dan weten dat u geen vragenlijst of metingen kunt invullen. Belt u dan met het Medisch Coördinatie Bureau via telefoonnummer 088 624 70 31 (dagelijks bereikbaar van 8.30 – 16.30 uur).
Heeft u nog andere vragen, belt u dan met:
Longgeneeskunde
088 624 24 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)