Contact
 1. 8395-Hersenrevalidatie

Heeft u onlangs een beroerte of CVA gehad? Bent u voldoende hersteld en mag u weer naar huis? Dan komt u in aanmerking voor het hersenrevalidatieprogramma. Dit helpt u bij uw verdere herstel en om het maximale daaruit te halen. Zo leert u om meer en goed te bewegen. En kunt u diverse workshops volgen over bijvoorbeeld een gezonde(re) leefstijl. In deze folder leest u daar meer over.

Voor wie is het hersenrevalidatieprogramma?

Voor iedereen die een CVA of TIA heeft gehad en weer naar huis mag na een ziekenhuisopname.

Waarom hersenrevalidatie?

De behandelingen voor een beroerte en CVA zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Ziekenhuisopname is vaak kort. Bovendien herstellen patiënten beter en voelen ze zich in het ziekenhuis best goed. Maar eenmaal thuis, ervaren patiënten vaak nog wel bepaalde beperkingen. En hebben vragen zoals:

 • Mag ik alles weer doen?
 • Kan ik weer sporten?
 • Krijg ik opnieuw een CVA?
 • Hoe zit het met mijn werk?
 • Waarom ben ik nog zo moe?

Tijdens hersenrevalidatie werkt u aan uw lichamelijk herstel door fysieke training. Hierdoor verbetert uw conditie en voelt u zich ook beter. Ook hebben wij aandacht voor uw psychische gezondheid en de onzichtbare gevolgen van een CVA of TIA. En ondersteunen wij u bij een gezonde leefstijl.

Inhoud programma

Hersenrevalidatie is een trainingsprogramma van 12 weken. De training is bij een praktijk bij u in de omgeving. Denk aan een praktijk voor fysiotherapie of thuiszorg. U krijgt persoonlijk een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. De training wordt gegeven in groepjes van 2 tot 4 patiënten. En is gericht op het herstel van functies. Het bestaat uit conditie- en circuittraining, maar ook uit sport en spel.

Workshops

U kunt ook deelnemen aan verschillende workshops. U krijgt hiervoor een uitnodiging. Uiteraard is uw naaste hierbij ook van harte welkom. De workshops worden in het ziekenhuis gegeven door een nazorgverpleegkundige van de thuiszorg.

Verschillende onderwerpen komen aan bod:

 • onzichtbare gevolgen CVA
 • leefstijladviezen
 • rijvaardigheid
 • werkhervatting

Tabel 1: Schematische weergave van de inhoud van de fysieke training

Week

Hoe vaak

Inhoud

0

Eenmalig

Kennismakingsgesprek, lichamelijke tests en vragenlijst

1-4

2x per week

30 min: mix van cardio oefentherapie

30 min: oefentherapie gericht op: kracht/uithoudingsvermogen, balans, ontspanning en coördinatie.

5-8

1x per week

30 min: mix van cardio oefentherapie

30 min: oefentherapie gericht op: kracht/uithoudingsvermogen, balans, ontspanning en coördinatie.

6

1x per week

Lichamelijke tests en vragenlijst

9-12

1x 2 weken

30 min: mix van cardio oefentherapie
30 min: oefentherapie gericht op: kracht/ uithoudingsvermogen, balans, ontspanning en coördinatie.

12

1x per week

Lichamelijke tests en vragenlijst

 

 

Lichamelijke tests en vragenlijst
Afronding hersenrevalidatieprogramma

Na hersenrevalidatie

Controleafspraak

Na afloop van de training heeft u (meestal) een afspraak bij de verpleegkundig specialist op de polikliniek van Neurologie. Wij informeren vervolgens uw huisarts hierover. Uw huisarts neemt uiteindelijk de controles weer over.

Controle bloeddruk

Bij de praktijkondersteuner van uw huisarts kunt u indien nodig terecht voor controle van uw bloeddruk. Ook om eventuele andere risicofactoren in kaart te brengen (CVRM-screening).

Weer thuis

De nazorgverpleegkundige van de thuiszorg belt u zodra u weer thuis bent. Meestal is dat na het hersenrevalidatieprogramma.

Vergoeding en kosten

Het programma hersenrevalidatie biedt u de kans zo goed mogelijk te herstellen. Natuurlijk willen wij iedereen de mogelijkheid op een optimaal herstel bieden. Voordat u deelneemt aan het trainingsprogramma, informeren wij u graag over de vergoeding en kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea?

 • Dan wordt het volledige programma vergoed vanuit uw basisverzekering.
  Hier kan van worden afgeweken, als na afloop blijkt dat extra therapie nodig is. Dan worden de eerste 20 behandelingen vanuit uw aanvullend pakket voor fysiotherapie vergoed. Na de 20e behandeling wordt het verdere behandeltraject vervolgens vanuit uw basisverzekering vergoed.

Helaas is het nog niet mogelijk om met alle zorgverzekeraars een volledige vergoeding af te spreken. Dat komt omdat het een nieuw programma is, dat nog in de onderzoeksfase zit.

Verzekerd bij een andere zorgverzekeraar?

 • Dan wordt het programma niet vergoed vanuit uw basisverzekering.
  Wel is fysiotherapeutische zorg na een beroerte een chronische indicatie. Dat betekent dat de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullend pakket voor fysiotherapie. Na de 20e behandeling kan eventueel vanuit uw basisverzekering verder worden behandeld.

  Als u voldoende aanvullend verzekerd bent, krijgt u 14 behandelingen voor fysiotherapie vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Als u onvoldoende verzekerd bent, zijn de overige behandelingen voor eigen rekening.

Een voorbeeld

Als u bijvoorbeeld voor 9 behandelingen aanvullend verzekerd bent, dan betaalt u 5 behandelingen zelf. Eén behandeling kost 35,- euro.

Niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

 • Heeft u geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? En u bent niet verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea?
  Dan zijn de totale kosten van het programma 500,- euro. Dit betaalt u zelf. Zolang het noodzakelijk is om u langer door te behandelen, brengen we de eerste 20 behandelingen in rekening. Daarna worden de overige behandelingen vergoed vanuit uw basisverzekering.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Polikliniek Neurologie
088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8395