Contact
  1. 8395-Hersenrevalidatie

Heeft u laatst een beroerte of CVA gehad? Bent u voldoende hersteld en mag u weer naar huis? Dan kunt u meedoen aan het hersenrevalidatieprogramma. Dit helpt u bij uw verdere herstel en om het maximale daaruit te halen. Zo leert u om meer en goed te bewegen. En kunt u verschillende workshops volgen over bijvoorbeeld een gezonde(re) leefstijl. In deze folder leest u daar meer over.

Voor wie is het hersenrevalidatieprogramma?

Voor iedereen die een CVA of TIA heeft gehad en weer naar huis mag na een ziekenhuisopname.

Waarom hersenrevalidatie?

De behandelingen voor een beroerte en CVA zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Ziekenhuisopname is vaak kort. Bovendien herstellen patiënten beter en voelen ze zich in het ziekenhuis best goed. Maar thuis hebben patiënten vaak toch nog moeite met bepaalde handelingen of hebben vragen zoals:

  • Mag ik alles weer doen?
  • Kan ik weer sporten?
  • Krijg ik opnieuw een CVA?
  • Hoe zit het met mijn werk?
  • Waarom ben ik nog zo moe?

Tijdens hersenrevalidatie werkt u aan uw lichamelijk herstel door te trainen. Hierdoor kunt u activiteiten langer volhouden (uw conditie verbetert) en voelt u zich ook beter. Ook hebben wij aandacht voor uw geestelijke gezondheid en de onzichtbare gevolgen van een CVA of TIA. En ondersteunen wij u bij een gezonde leefstijl.

Waar bestaat het programma uit?

Hersenrevalidatie is een trainingsprogramma van 12 weken. De training is bij een praktijk bij u in de omgeving. Denk aan een praktijk voor fysiotherapie of thuiszorg. U krijgt persoonlijk een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. De training wordt gegeven in groepjes van 2 tot 4 patiënten. En is gericht op het herstel van lichamelijke functies. Het bestaat uit conditie- en circuittraining, maar ook uit sport en spel. Bij circuittraining doet u verschillende oefeningen achter elkaar. Bij conditietraining traint u uw uithoudingsvermogen; hoe lang u iets kunt volhouden.

Workshops

U kunt ook deelnemen aan verschillende workshops. U krijgt hiervoor een uitnodiging. Uiteraard is uw naaste hierbij ook van harte welkom. De workshops worden in het ziekenhuis gegeven door een nazorgverpleegkundige van de thuiszorg.

Verschillende onderwerpen worden besproken:

  • onzichtbare gevolgen CVA
  • leefstijladviezen
  • rijvaardigheid
  • weer aan het werk gaan

Hoe ziet het programma eruit?

Week

Hoe vaak?

Wat?

0

1 keer

Kennismakingsgesprek, lichamelijke tests en vragenlijst

1-4

2x per week

30 min: mix van cardio oefentherapie

30 min: oefentherapie met aandacht op: kracht/uithoudingsvermogen, balans, ontspanning en coördinatie.

5-8

1x per week

30 min: mix van cardio oefentherapie

30 min: oefentherapie met aandacht op: kracht/uithoudingsvermogen, balans, ontspanning en coördinatie.

6

1x per week

Lichamelijke tests en vragenlijst

9-12

1x 2 weken

30 min: mix van cardio oefentherapie
30 min: oefentherapie met aandacht op: kracht/uithoudingsvermogen, balans, ontspanning en coördinatie.

12

1x per week

Lichamelijke tests en vragenlijst

 

 

Lichamelijke tests en vragenlijst
Afmaken hersenrevalidatieprogramma

Na hersenrevalidatie

Hoe gaat het verder na de training?

Controle afspraak

Na het einde van de training heeft u (meestal) een afspraak bij de verpleegkundig specialist op de polikliniek van Neurologie. Wij informeren daarna uw huisarts hierover. Uw huisarts neemt uiteindelijk de controles weer over.

Controle bloeddruk

Als het nodig is, kunt u bij de praktijkondersteuner van uw huisarts uw bloeddruk laten controleren. Ook om mogelijk andere risicofactoren op een rijtje te zetten (CVRM-screening).

Weer thuis

De nazorgverpleegkundige van de thuiszorg belt u zodra u weer thuis bent. Meestal is dat na het hersenrevalidatieprogramma.

Vergoeding en kosten

Het programma hersenrevalidatie biedt u de kans zo goed mogelijk te herstellen. Natuurlijk willen wij iedereen de mogelijkheid op een zo goed mogelijk herstel bieden. Voordat u deelneemt aan het trainingsprogramma, informeren wij u graag over de vergoeding en kosten. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Bent u verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea?

  • Dan wordt het hele programma vergoed vanuit uw basisverzekering.
    Hier kan van worden afgeweken, als na afloop blijkt dat extra therapie nodig is. Dan worden de eerste 20 behandelingen vanuit uw aanvullend pakket voor fysiotherapie vergoed. Na de 20e behandeling wordt het verdere behandeltraject dan vanuit uw basisverzekering vergoed.

Helaas is het nog niet mogelijk om met alle zorgverzekeraars een complete vergoeding af te spreken. Dat komt omdat het een nieuw programma is, dat nog in de fase van onderzoek zit.

Bent u verzekerd bij een andere zorgverzekeraar?

  • Dan wordt het programma niet vergoed vanuit uw basisverzekering.
    Wel is fysiotherapeutische zorg na een beroerte een chronische indicatie. Dat betekent dat de eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullend pakket voor fysiotherapie. Na de 20e behandeling kán vanuit uw basisverzekering verder worden behandeld.

    Als u voldoende aanvullend verzekerd bent, krijgt u 14 behandelingen voor fysiotherapie vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Als u onvoldoende verzekerd bent, zijn de andere behandelingen voor eigen rekening.

Een voorbeeld

Als u bijvoorbeeld voor 9 behandelingen aanvullend verzekerd bent, dan betaalt u 5 behandelingen zelf. Eén behandeling kost 35,- euro.

Bent u niet aanvullend verzekerd voor fysiotherapie?

  • Heeft u geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie? En u bent niet verzekerd bij Zilveren Kruis Achmea?
    Dan zijn de totale kosten van het programma 500,- euro. Dit betaalt u zelf. Zolang het noodzakelijk is om u langer door te behandelen, brengen we de eerste 20 behandelingen in rekening. Daarna worden de andere behandelingen vergoed vanuit uw basisverzekering.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Neurologie

088 624 24 58 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 18 november 2024 / 8395