Contact
  1. 8437-Naar huis na coblatie verkleinen neusschelpen

Coblatie is een nieuwe techniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor kunnen klachten van verminderde neuspassage aanzienlijk verminderen. Wanneer deze behandeling goed aanslaat, voorkomt u een operatie onder narcose. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de behandeling.

Direct na de behandeling

Naar huis

Is uw neus verdoofd met de sterk verdunde cocaïneoplossing? Dan blijft u gedurende 1,5 tot 2 uur in de rustruimte ter observatie terwijl de verdovingseffecten, met name van de cocaïne, uitwerken. Wij raden u af na de ingreep alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen.
Soms wordt gekozen voor een algehele narcose. De arts bespreekt dit voor de operatie met u.

Na de coblatiebehandeling verliest u altijd wat bloed uit uw neus. Dit vangen we op door een gaassnorretje onder de neus te plakken.

Rust

Het is verstandig het de eerste twee dagen na de ingreep rustig aan te doen. Na een week mag u weer sporten.

Neusspoelen

U krijgt spoelinstructies mee van de assistente. Tot aan de controleafspraak op de polikliniek adviseren wij u om 4 tot 6 keer per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Deze korstjes kunnen u direct na de ingreep het gevoel geven dat de behandeling niet goed is gelukt. Deze genezing heeft tijd nodig, meestal ongeveer twee maanden.

Medicatie

Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, bespreekt de KNO-arts met u of u daarmee moet doorgaan.

Pijnbestrijding

De pijn na de behandeling valt over het algemeen mee en vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Wij adviseren om iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol in te nemen en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Blijft u bloed uit uw neus verliezen, ondanks het spoelen met zoutwateroplossing, dan willen we u vragen contact met het ziekenhuis op te nemen. Het kan zijn dat de KNO-arts aanvullend tampons moet plaatsen.

Infectie

Als u vermoedt dat u een infectie heeft. Dit merkt u meestal doordat er pus uit de neus komt. Ook kunt u last krijgen van koorts of kloppende pijn.

Empty Nose Syndrome (ENS)

Dit is een zeldzame complicatie waarbij de neus te ruim wordt. Dat kan dan leiden tot chronische korstvorming.

Resultaat

De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer 8 weken pas goed te beoordelen. Als u naar huis gaat, plannen wij een controleafspraak in voor over 8 weken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 13 december 2022 / 8437