Contact
  1. 8452-Naar huis plaatsen trommelvliesbuisjes volwassenen

Er zijn onlangs trommelvliesbuisjes bij u geplaatst. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.

Na de operatie

Direct tot één week na de operatie

Pijnbestrijding

De pijn na het plaatsen van trommelvliesbuisjes valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3 x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Regelmatige inname van de pijnstillers bouwt een spiegel in uw bloed op en verlaagt meestal de pijn. Dat betekent iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Droog houden

Het is belangrijk dat uw oren de eerste week na plaatsing droog blijven. U kunt het oor tijdens het douchen en haren wassen eventueel afdekken met een propje vette watten. Wees voorzichtig met zeep en shampoo zolang het buisje aanwezig is.

Oordruppels

De eerste dagen na het plaatsen van het buisje kan uw oor wat vocht afscheiden. Als dit na drie dagen niet stopt, mag u het oor gaan druppelen met oordruppels zoals uw arts u dat verteld heeft. Als u geen recept voor oordruppels heeft meegekregen, kunt u dit alsnog telefonisch bij ons aanvragen.

Na één week

Zwemmen

Na één week mag u weer gewoon zwemmen. Ook van de kant afspringen of duiken is toegestaan. Persluchtduiken is niet toegestaan. Oordopjes kunt u bij drogist of apotheek kopen. Indien u oordopjes op maat laat maken bij een audicien vertel dan duidelijk dat u een buisje heeft.

Klachten

Heeft u al langer buisjes en krijgt u een loopoor (pus uit het oor) dan kunt u dit vijf dagen aanzien. Is het dan niet vanzelf overgegaan, start dan met de eerder voorgeschreven oordruppels. Is het na één week druppelen niet over, neem dan contact op met de polikliniek KNO om een afspraak te maken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking herkent u aan pus en vocht dat uit uw oor loopt. Dit vocht kan ook troebel en bloederig zijn. Vermoedt u dat u een middenoorontsteking heeft? Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde. Ook als uw oor eerst een paar dagen rustig is geweest en er daarna opeens bloedige of pussende afscheiding uit het oor komt, moet u contact met ons opnemen. Als u een middenoorontsteking heeft, krijgt u meestal antibioticum-oordruppels voorschreven voor een week.

Controle

De arts die de buisjes geplaatst heeft, bepaalt of u nog een keer voor controle op de polikliniek moet komen of dat u kunt komen als u klachten heeft. Dit hoort u direct na de ingreep of via de verpleegkundige.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen, Heerde, Meppel of Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)


Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8452