Contact
  1. 7302-Trommelvliesbuisjes plaatsen volwassenen

U krijgt binnenkort trommelvliesbuisjes in uw oren. Hier leest u meer over de operatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

Wat doet een trommelvliesbuisje?

Om goed te kunnen horen, moeten het trommelvlies en de gehoorbeentjes goed kunnen trillen. Dit kan alleen als aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit. Het trommelvliesbuisje maakt een verbinding tussen de gehoorgang en uw middenoor. Hierdoor krijgt uw middenoor weer lucht en verdwijnt de slechthorendheid. Ook als er na een verkoudheid lang vocht in het oor blijft zitten, kan een trommelvliesbuisje helpen.

Opname

Een verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer van het Behandelcentrum voor een opnamegesprek. Tijdens het opnamegesprek bespreekt zij een aantal zaken met u, zoals medicijngebruik en wie uw contactpersoon is. Daarna mag u opnieuw plaatsnemen in de wachtkamer.

Vlak voor de operatie wordt u opgeroepen en naar de omkleedruimte gebracht. U krijgt speciale operatiekleding van het ziekenhuis aan. U doet uw sieraden af en uw eventuele gebitsprothese uit. Ook verwijdert u uw nagellak en make-up. De verpleegkundige brengt u daarna naar de operatiekamer.

Operatie

Plaatselijke verdoving

Voor het plaatsen van het trommelvliesbuisje wordt uw oor plaatselijk verdoofd. Dit kan op verschillende manieren:

  • injectie in het oor;
  • oordruppels;
  • verdovingszalf.

Door de verdoving kunt u een tintelend gevoel in uw tong of wang krijgen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf.

Plaatsing

Na het verdoven wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het trommelvliesbuisje is een klein plastic buisje van ongeveer 2 millimeter. Uw oor kan nu weer normaal functioneren.

Resultaat

De eerste dagen zit het buisje nog wat los. Na een week groeit het trommelvlies eromheen en zit het buisje stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er na die tijd vanzelf uit en het gaatje groeit meestal vanzelf dicht. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst, omdat de klachten terugkomen.

Na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven. Door de verdoving kunt u een poosje duizelig zijn. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u na de plaatsing weer naar huis kan brengen. Ook raden wij u aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Om het buisje goed vast te laten groeien, is het belangrijk dat u zich de eerste weken na de operatie aan onze adviezen houdt.

Meer informatie

In de folder ‘Naar huis na het plaatsen van trommelvliesbuisjes bij volwassenen’ leest u informatie over adviezen voor thuis. Of bezoek de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Keel-, neus- en oorheelkunde

088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 13 december 2022 / 7302