Marcaïnisatie: Behandeling van pijnklachten in het gewricht Marcaïnisatie: Behandeling van pijnklachten in het gewricht
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8489-Marcaïnisatie: Injectie of punctie bij pijnklachten in het gewricht
Binnenkort komt u voor een injectie of punctie in de heup, schouder, knie of enkel (marcaïnisatie). In overleg met uw specialist heeft u besloten deze behandeling te ondergaan. Deze folder bereidt u voor op deze behandeling.
Wat is het doel van de behandeling?
Injectie
Het doel van de behandeling is de pijnklachten in uw heup, schouder, knie of enkel te verminderen door het toedienen van een injectie in het gewricht. Vaak gaan aandoeningen van de gewrichten, zoals kraakbeen beschadigingen en artrose gepaard met pijn. Wanneer een behandeling met fysiotherapie of pijnstillers niet voldoende heeft geholpen is het mogelijk het gewricht te injecteren met een pijnstiller en ontstekingsremmer en eventueel Hyaluron. Ook kan de injectie tot doel hebben om de diagnose te bevestigen, zodat we zeker weten dat de ervaren pijn uit het gewricht komt.
Punctie
Bij een punctie wordt er vocht uit het gewricht gehaald voor verder onderzoek. Er wordt dan geen medicatie geïnjecteerd. Een punctie kan nodig zijn bij het vermoeden van een bacteriële infectie van het gewricht of een gewrichtsprothese. Het vocht wordt opgestuurd voor kweek en onderzoek in het laboratorium. U krijgt de uitslag na minimaal 14 dagen van uw behandelend arts.
Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?
- Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn laat ons dat dan op tijdweten. Röntgenstralen kunnen gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby.
- Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastvloeistof geeft u dit dan voor het begin van het onderzoek aan.
- Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit met uw behandelend arts. Uw arts kijkt of u met het gebruik van de bloedverdunners tijdelijk kunt stoppen. Meestal is dit niet nodig.
- Overige medicatie kunt u normaal innemen.
- Neem naar de afspraak een overzicht mee van alle medicijnen die u gebruikt.
- We raden u aan gemakkelijk zittende kleding te dragen.
De behandeling
De radioloog of physician assistant (PA) voert de behandeling uit. Om de juiste plaats van de injectie te kunnen bepalen wordt de behandeling uitgevoerd met behulp van röntgenapparatuur.
Na het bepalen van de positie brengt de radioloog of PA een naald in. Met behulp van contrastvloeistof wordt vastgesteld of deze op de juiste plaats in het gewricht zit. Door dezelfde naald krijgt u de pijnstiller (Bupivacaine), ontstekingsremmer (Kenacort) en eventueel Hyaluron ingespoten. Hyaluron is een natuurlijk product dat in hoge concentratie aanwezig is het normale gewrichtsweefsel en gewrichtsvloeistof.
Bij een punctie wordt geen vloeistof ingespoten maar juist uit het gewricht gehaald. Eventueel wordt er contrastvloeistof gebruikt.
De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Na de behandeling
Houd na een injectie met pijnstillers een pijndagboek bij. Deze heeft u meegekregen van de polisecretaresse. Hiermee kunnen we het effect van de behandeling goed met u bespreken.
Vervoer regelen
Op de dag van de behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Er is namelijk een verdovingsmiddel gebruikt, hierdoor kunt u tijdelijk minder gevoel hebben. Het is daardoor minder veilig om auto te rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.
Wij raden u aan om uw heup, schouder, knie of enkel deze dag te ontzien. U kunt beter geen activiteiten doen waarbij het gewricht zwaar belast wordt, zoals voetbal, hardlopen, tennis, tillen en lang stil staan
De uitslag
Uw behandelend arts vertelt u de uitslag van het onderzoek.
Opleidingsziekenhuis
Op onze afdeling werken stagiaires, co-assistenten en arts-assistenten. Wilt u niet dat er een stagiair bij uw onderzoek is? Meldt het dan aan de laborant die u uit de wachtkamer ophaalt.
Contact
Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle, Kampen of Heerde
Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Meppel of Steenwijk
Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Zwolle
Afdeling Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)
Meppel
Afdeling Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)