Contact
  1. 8491-Naar huis verwijderen amandelen volwassenen

Uw amandelen zijn onlangs verwijderd. Hier leest u meer over de nazorg thuis na de operatie.

Na de operatie

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Wij raden aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Koude dranken

Direct na de operatie mag u waterijsjes eten en ijswater drinken. Het is belangrijk dat u na de operatie veel koude dranken drinkt. Dit voorkomt infectie in de keel, verzacht de pijn en vermindert de kans op nabloeden.

Pijnklachten

Omdat het wondgebied in uw keel nog moet genezen en u dus met iedere slikbeweging langs de operatiewond komt, ervaren mensen vaak veel pijnklachten na het verwijderen van keelamandelen. Het is normaal dat de keelpijn soms ook doortrekt naar uw oren. Het is belangrijk om consequent uw pijnstillers na de operatie in te nemen. Hiervoor krijgt u een recept mee.

Pijnbestrijding

U kunt pijnstilling gebruiken volgens voorgeschreven recept. U kunt met dit schema op- en afbouwen:

  • Wij adviseren te starten met paracetamol; hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten á 500 mg per keer) per dag innemen.
  • Wanneer dit niet voldoende is, mag u 3 keer per dag diclofenac gebruiken. Hiernaast kunt u een maagbeschermer (esomeprazol) gebruiken om (de kans op) maagklachten te verkleinen.
  • Wanneer de combinatie paracetemol / diclofenac niet voldoende is, kunt u tot maximaal 6 keer per dag een oxynorm smelttablet (maximaal 1 keer per 4 uur) gebruiken. Als u deze tabletten meerdere dagen gebruikt, let dan op uw ontlasting. Neem zo nodig een zakje movicolon om de ontlasting op gang te houden.

Wanneer u de pijnstillers regelmatig inneemt, dan bouwt u een spiegel in uw bloed op en dat werkt beter tegen de pijn. Als u ondanks de voorgeschreven medicatie nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Rust

Wij adviseren één tot twee weken rustig aan te doen met betrekking tot werk en huishoudelijke taken, zowel vanwege de operatie als de gegeven narcose.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Nabloeding

Mensen spugen na de operatie vaak bloederig slijm uit en moeten vaak een keer oud bloed overgeven. Dit is donkerrood/bruin van kleur. Bij het blijvend opgeven van helderrood bloed, kan er sprake zijn van een nabloeding. Hierin maken we onderscheid tussen vroege of late nabloedingen.

De meeste nabloedingen na het verwijderen van de keelamandelen treden direct na de operatie op. Meestal bent u dan nog in het ziekenhuis. Soms is het wegvegen van een stolsel uit de keel voldoende, echter soms is het nodig om u opnieuw in narcose te brengen om de bloeding te stoppen.

Soms treedt een nabloeding een week na de operatie op. Het wondbeslag laat dan los uit de keel en daaronder kan een vaatje open komen te staan. Dit betreft dan niet een spoortje bloed door uw mondslijmvlies, maar echt helderrood bloed. Wij willen u vragen dan contact op te nemen met het ziekenhuis.

Infectie

Het wondgebied in de keel na het verwijderen van de keelamandelen ziet er gedurende 10 dagen niet fraai uit. Eerst wordt de keel rood, zwelt de huig vaak op en zit er vaak oud bloed op de plek waar geopereerd is. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken; dit is de reactie van het lichaam op de operatie en is volkomen normaal. Op de wond ontstaat ‘wondbeslag’: een laagje waaronder het mondslijmvlies gaat genezen. Door de continue bevochtiging van dit beslag met speeksel, kleurt dit wit. Ook dit is normaal en is dus geen pus of infectie.

Koorts

Na een operatie zal het lichaam de wond moeten laten genezen. De mechanismen die hiervoor verantwoordelijk zijn, veroorzaken vaak een milde verhoging van de lichaamstemperatuur rond de 38/38,5 graden Celsius. Een beetje verhoging hoort er dus bij en is met paracetamol vaak goed te controleren. Als de koorts echter te hoog wordt en u een infectie vermoedt, willen we u vragen contact met ons op te nemen.

Controle

Als alles goed geneest, wordt er geen standaard vervolgafspraak op de polikliniek gemaakt. Uiteraard bent u altijd vrij om een afspraak op de polikliniek te maken wanneer u nog vragen heeft of klachten houdt.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen en Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Meppel en Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
088 624 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantooruren)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 13 maart 2022 / 8491