Contact
  1. 8547-Bloeddrukmeting (24-uurs)

Uw arts heeft een 24-uurs bloeddrukmeting voor u aangevraagd. Deze bloeddrukmeting meet betrouwbaarder uw bloeddruk dan een bloeddrukmeting in de spreekkamer. In deze folder leest u meer over het onderzoek en hoe u zich kunt voorbereiden. 

Wat is een 24-uurs bloeddrukmeting?

Binnenkort wordt uw bloeddruk gedurende 24 uur gemeten. Deze meting gebeurt met een speciale meter die de hele dag en nacht uw bloeddruk registreert. De bloeddruk kan gedurende de dag wisselen. Uw medicatie, activiteiten en emoties hebben invloed op uw bloeddruk. Uw specialist kan zo een beeld krijgen van uw (gemiddelde) bloeddruk over een langere periode. 

Op de dag van het onderzoek

Hoe bereidt u zich het beste voor op het onderzoek?

Het is handig om makkelijk zittende bovenkleding te dragen. 

Waar moet u zijn?

U kunt zich aanmelden bij de ingang van het ziekenhuis bij de aanmeldzuil. Via de aanmeldzuil wordt u naar de juiste afdeling verwezen.

Het onderzoek

Om uw arm krijgt u een bloeddrukband. Deze band is via een slang verbonden met een kastje. Dit kastje draagt u met een riem om uw schouder of middel. Het is een soort computer die ervoor zorgt dat de bloeddrukband steeds weer opgepompt wordt.
Als de bloeddrukband bij u is omgedaan doen wij eerst een proefmeting om te controleren of alles goed zit. Daarna kunt u naar huis.

U krijgt een dagboekje mee. Hierin moet u opschrijven waar u mee bezig bent op het moment dat de bloeddruk gemeten wordt. Ook kunt u hierin noteren wanneer en welke medicijnen u inneemt of wanneer u bepaalde klachten heeft.

Het onderzoek
Overdag meet het apparaat uw bloeddruk elke 20 minuten en ’s nachts elk uur. Slaagt de meting niet in een keer dan probeert het apparaat het na een minuut nog een keer.
Tijdens het slapen mag het kastje onder uw kussen liggen. Het is belangrijk dat de slang niet knikt of afgekneld wordt.

Dit is belangrijk:

  • De slang mag niet knikken of afgekneld raken.
  • Doe zoveel mogelijk uw normale dagelijkse dingen. U kunt dus gewoon naar uw werk gaan en de dingen doen die u anders ook doet.
    Ontspan uw arm tijdens de metingen.
  • Wij raden u aan om de bloeddrukmeter niet te verwijderen en daarom niet te douchen of baden.

Doet de bloeddrukmeting pijn?

Tijdens de meting kunt u soms een doof/prikkelend gevoel in de arm krijgen.

Mocht de bloeddrukmeting veel pijn doen, schakel dan het kastje uit. Haalt u dan het kastje uit het draagtasje en houdt de grote ronde knop langdurig ingedrukt tot u in het scherm de melding krijgt of u het apparaat uit wilt schakelen. U kunt dit bevestigen met de pijltjes. En druk daarna op de grote, witte knop om te bevestigen.

Uitslag

De volgende dag komt u weer terug om de band eraf te laten halen. Hiermee is het onderzoek afgelopen. De specialist bespreekt de uitslag met u tijdens de eerstvolgende controle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Zwolle

Polikliniek interne geneeskunde
088 6243350 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Polikliniek interne geneeskunde
088 6244545 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 oktober 2022 / 8547