Contact
  1. 8610-Plaatsen van implantaten

Heeft u een afspraak voor het plaatsen van een implantaat? Dan vertellen wij u graag wat u kunt verwachten. In deze folder leest u informatie over implantaten, de verdoving en de behandeling.

Wat is een implantaat?

Implantaten zijn titanium kunstwortels die in het kaakbot geschroefd worden. Hierin kunnen we een kroon, brug of kunstgebit plaatsten. Er zijn verschillende soorten implantaten. Samen met uw mond-, kaak- en aangezichtschirurg bepaalt u welk implantaattype het beste bij u past.

Waarom kiezen voor een implantaat?

Uw natuurlijke tanden en kiezen hebben wortels in de kaak. Soms zijn deze verloren gegaan en mist u een of meer tanden en kiezen. Met behulp van een titanium kunstwortel kunnen deze worden vervangen. Op deze kunstwortel wordt een tand of kies geplaatst. Het is ook mogelijk een compleet kunstgebit hierop vast te klikken.

Gebitsimplantaten zijn een nieuwe solide basis voor kronen, bruggen en gebitsprotheses en komen het dichtst bij uw oorspronkelijke gebit in de buurt. Implantaten zijn niet zichtbaar. Maar u merkt wel dat ze er zijn; ze zorgen ervoor dat u weer vol zelfvertrouwen kunt eten, praten en lachen. Implantaten zijn een duurzame en comfortabele oplossing voor iedereen die om welke reden dan ook een deel van het gebit mist.

Wat kost een implantaat?

De kosten voor een implantaat zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Als u bij ons op gesprek bent, bespreken we de kosten.

Behandeling

U krijgt (bijna altijd) een plaatselijke verdoving. Zolang de verdoving werkt (1,5 tot 3 uur), is het verstandig om voorzichtig te zijn met eten en drinken. Omdat u niets voelt is het risico om u te verslikken, op de lip of tong te bijten of te verbranden groter. Daarna kunt u weer eten en drinken, maar wees voorzichtig bij de wond.

Bij de behandeling wordt het tandvlees bij het implantaat opengemaakt. In het bot worden vervolgens één of meer gaatjes geboord, waarin de implantaten worden geschroefd. Als de behandeling klaar is, wordt de wond gehecht.

Hechtingen

De hechtingen lossen niet vanzelf op en worden na tien tot veertien dagen verwijderd.

Na de behandeling

Het kan zijn dat u na de behandeling last krijgt van:

  • napijn;
  • zwelling;
  • de wond kan wat nabloeden;
  • kleine temperatuurverhoging (tot 38,5°C is normaal).

Volg onze adviezen voor goede nazorg

Voor een goed en spoedig herstel is het erg belangrijk dat u de adviezen voor nazorg nauwkeurig opvolgt.
In onze folder 'Naar huis na het plaatsen van een implantaat' leest u onze adviezen.

Complicaties

In zeldzame gevallen komen na de operatie complicaties voor, zoals een ontsteking van de wond, het kaakbot of tandvlees. Mensen die roken hebben een grotere kans op problemen met het tandvlees rond de implantaten dan niet-rokers. Daarom is het extra belangrijk dat u stopt met roken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

  • wanneer de pijn en zwelling na 3 tot 5 dagen niet afnemen;
  • wanneer u koorts (boven 39°C) krijgt;
  • wanneer het bloeden niet stopt;
  • als het verdoofde gevoel na een paar dagen nog niet is verdwenen.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met:

Mond-, kaak en aangezichtschirurgie

088 624 28 81 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)

Laatst gewijzigd 30 mei 2023 / 8610