Contact
  1. 8636-Bronchiëctasieën: behandeling met antibiotica-infuus (thuis)

U heeft de longziekte bronchiëctasieën. Uw longarts heeft met u besproken dat u hiervoor een behandeling met antibiotica via een infuus krijgt. U krijgt deze behandeling thuis. In deze folder leest u hoe de behandeling thuis gaat. En waar u rekening mee moet houden (leefregels).

Waarom krijgt u uw behandeling thuis?

Voor uw ziekte bronchiëctasieën heeft u een behandeling met medicijnen (antibiotica) nodig. Deze medicijnen krijgt u via een infuus. Meestal wordt een behandeling via een infuus in het ziekenhuis gegeven. Bij u hoeft dit niet. Er is geen andere medische reden waarvoor u in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarom krijgt u met extra hulp de behandeling thuis. Uw longarts blijft uw behandelend arts.

U herstelt thuis namelijk sneller en beter dan in het ziekenhuis. Thuis ervaart u meer rust en bent u meer in beweging. Dat draagt bij aan uw herstel. Bovendien is de kans op complicaties en infecties in het ziekenhuis groter.

Wat moet er gebeuren voor de behandeling thuis kan starten?

Voordat u thuis zorg kunt krijgen, moeten de volgende dingen geregeld zijn:

  • u krijgt een infuus aangelegd;
  • de thuiszorg wordt voor u aangevraagd;
  • de medicijnen worden voor u besteld.

Hieronder leest u hier meer over.

Het plaatsen van het infuus

Om straks thuis de medicijnen te kunnen krijgen, is er een speciaal infuus nodig. Dit infuus heet een PICC-lijn. De PICC-lijn wordt geplaatst op de afdeling Radiologie. U krijgt hiervoor een afspraak. De afdeling Radiologie vertelt u hoe het plaatsen van een PICC-lijn gaat. Ook vertellen zij u hoe u de PICC-lijn moet verzorgen en waar u thuis op moet letten.

De PICC-lijn is een dun, buigbaar slangetje. Het wordt in een bloedvat in uw bovenarm geplaatst. Het uiteinde van het slangetje komt vlakbij uw hart. Hierdoor komt de antibiotica via het infuus in een groot bloedvat terecht.

Een PICC-lijn zorgt ervoor dat uw bloedvaten niet beschadigen. Dit is belangrijk omdat u lange tijd antibiotica via een infuus krijgt.
Met de PICC-lijn kan ook bloed afgenomen worden voor onderzoek. U hoeft dan niet geprikt te worden met een naald.

Het aanvragen van zorg en medicijnen

Een specialistisch team van de thuiszorg komt u thuis behandelen. Het Medisch Coördinatie Bureau (MCB) van Isala regelt alles wat nodig is voor de behandeling. De zorg thuis, maar ook de medicatie en de infuuspomp.

Uw medicatie en infuuspomp worden geleverd door een apotheek. Dit is niet uw eigen apotheek maar een organisatie die speciale spullen voor infuustherapie thuis levert. Uw medicatie en infuuspomp worden bij u thuisgebracht.

Uw medicatie zit in infuuszakken. De houdbaarheid van deze medicatie is kort. Hierdoor kan het zijn dat de infuuszakken niet in één keer geleverd worden. Als er meer leveringen nodig zijn, dan worden deze ook door een apotheek bij u thuisbezorgd.

Hoe bewaart u de infuuszakken?

De infuuszakken bewaart u in de koelkast. Leg de infuuszakken in het midden van de koelkast en niet tegen de achterkant, op de bodem of in de deur. Leg de infuuszakken ook niet in de vriezer.

Haal de infuuszak die u gaat gebruiken ongeveer 1 à 2 uur voor toediening uit de koelkast. Te koude vloeistof kan namelijk pijnlijk zijn tijdens het toedienen.

Uw behandeling thuis

Wanneer start uw behandeling?

Als alle voorbereidingen klaar zijn, kan de behandeling starten. U hoort dan via het Medisch Coördinatie Bureau van Isala wanneer een verpleegkundige van de thuiszorg bij u thuiskomt om het infuus aan te sluiten.

Hoe lang duurt het inlopen van de medicijnen?

Hoe lang het inlopen van de antibiotica duurt is verschillend. Dit kan kort duren of doorlopend over 24 uur. Dit hangt af van welke medicijnen u krijgt. De infuuspomp zit in een klein tasje dat u bij u draagt. Hierdoor kunt u tijdens het inlopen gewoon bewegen (zie ook de informatie over de leefregels).

Hoe vaak komt de thuiszorg?

De verpleegkundige van de thuiszorg komt dagelijks een of twee keer bij u langs. De verpleegkundige wisselt de infuuszak en controleert of alles goed gaat. Of de verpleegkundige één of twee keer komt, hangt af van hoe vaak er een nieuwe infuuszak aangesloten moet worden. De verpleegkundige maakt hierover afspraken met u.

De verpleegkundige van de thuiszorg verzorgt ook uw PICC-lijn. Bijvoorbeeld als de insteekplaats onder de folie bij het douchen of om een andere reden vochtig is geworden. Dan zal de verpleegkundige deze opnieuw verzorgen.

Hoe lang duurt de behandeling?

Deze behandeling duurt gemiddeld 14 dagen. Dit is afhankelijk van uw medische situatie.

Aan welke leefregels moet ik mij thuis tijdens de behandeling houden?

  • U mag met de PICC-lijn gewoon douchen.
  • U mag niet in bad, zwemmen en naar de sauna in verband met het risico op infectie.
  • U mag niet zwaar tillen (niet meer dan 10 kilo).
  • Met de PICC-lijn mag u gewoon bewegen.
  • U mag gewoon naar buiten.

Wat moet u doen bij (medische) problemen?

Gelukkig komen complicaties nauwelijks voor. Maar deze kunnen zowel thuis als in het ziekenhuis voorkomen. Maakt u zich ergens zorgen om, aarzel dan niet en neem contact met ons op.

Wanneer neemt u contact op?

  • Koorts (temperatuur van 38.5 graden of hoger) en/of koude rillingen.
  • Tekenen van trombose (bloedstolsel): pijn aan de arm of schouder, zwelling en/of roodheid
  • Tekenen van ontsteking bij de insteekopening van de PICC-lijn, zoals vocht en/of pus,
    roodheid, zwelling of pijn.
  • Complicaties zoals huiduitslag, ernstige diarree, zwelling van het gezicht, tekenen van
    kortademigheid, pijn bij het hoesten ter hoogte van de borstkas of bewustzijnsverlies.

Bel met de polikliniek Longgeneeskunde op telefoonnummer 088 624 24 56 (van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur). Buiten kantoortijden en in het weekend belt u naar 088 624 50 00. Vraag dan naar de dienstdoende longarts.

Heeft u problemen met de PICC-lijn of infuuspomp?

Neem dan contact op met de thuiszorgorganisatie. Bijvoorbeeld als de infuuslijn beschadigd of geblokkeerd is. Of als een afsluitdopje loslaat. U belt naar het telefoonnummer dat u heeft gekregen van de verpleegkundige van de thuiszorgorganisatie die bij u komt.

Let op!
Als de katheter naar buiten lijkt te schuiven. Probeer nooit de katheter terug te schuiven! Zet de katheter vast met een extra stuk pleister op uw arm en bespreek het met de verpleegkundige van de thuiszorg.

Heeft u vragen over de levering of het bewaren van de medicijnen?

Bel dan naar de apotheek die u medicijnen levert. U kunt het telefoonnummer vinden in de folder die u van de apotheek krijgt.

Na de behandeling

Wanneer wordt het infuus verwijderd?

Wanneer de behandeling na overleg met uw longarts gestopt kan worden, haalt de verpleegkundige van de thuiszorg de PICC-lijn uit uw arm. Zij nemen ook de gebruikte spullen mee. De infuuspomp wordt door de apotheek opgehaald.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Longgeneeskunde

088 624 24 56 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 7 november 2023 / 8636