Contact
  1. 8644 Sedatie kind

Uw kind krijgt een onderzoek of behandeling onder sedatie. Bij sedatie wordt het bewustzijn verlaagd door een slaapmedicijn. Uw kind wordt slaperig en suf en maakt de ingreep daardoor niet bewust mee. Na afloop wordt uw kind pas weer wakker als het onderzoek of de behandeling voorbij is. Om het onderzoek of de behandeling veilig te laten verlopen, is het belangrijk dat u deze folder goed leest. Zo mag uw kind maar beperkt drinken en niet eten voorafgaand aan het onderzoek of behandeling. Ook is het soms nodig om tijdelijk met medicijnen te stoppen.

Niet eten voorafgaand aan onderzoek of behandeling

De maag van uw kind moet leeg zijn voor het onderzoek of de behandeling. Als uw kind toch eet, wordt er maagzuur aangemaakt. Onder sedatie kan dit maagzuur in de longen komen. Dit kan een ernstige longontsteking veroorzaken. Om dit te voorkomen, moet uw kind vooraf ‘nuchter’ zijn. Dit betekent dat hij vanaf een bepaalde tijd niets meer mag eten en minder mag drinken. Als uw kind toch eet, kan het onderzoek of de behandeling niet doorgaan.

Let op
Wordt uw kind een dag voorafgaand aan het onderzoek of de behandeling al opgenomen? Dan hoeft uw kind niet nuchter te komen.

Voorafgaand aan het onderzoek of de behandeling moet uw kind nuchter zijn. Dit houdt in:

Tot 6 uur vóór de opnametijd, mag uw kind alleen een lichte maaltijd eten. U kunt kiezen uit:

  • 2 beschuitjes of 2 crackers met jam, zonder boter óf
  • 1 snee brood met jam, zonder boter óf
  • flesvoeding

Tot 4 uur vóór de opnametijd mag uw baby (tot 1 jaar oud) nog borstvoeding krijgen. Ná deze lichte maaltijd mag uw kind elk uur, totdat uw kind naar de onderzoekskamer, behandelkamer of operatiekamer gaat, alleen nog heldere dranken drinken. Zoals:

  • thee (zonder melk; suiker mag wel), water, heldere appelsap en limonade zonder prik
  • maar géén melkproducten, bruisende drank of bouillon

Hoeveel uw kind mag drinken, is afhankelijk van de leeftijd:

  • tot 1 jaar: maximaal 50 ml per uur
  • vanaf 1 jaar: maximaal 100 ml per uur

In het schema hieronder ziet u aan de linkerkant hoe laat uw kind in het ziekenhuis moet zijn. Dit is de opnametijd. Daarachter ziet u vanaf welke tijd uw kind niet meer mag eten.

Tabel van folder Sedatie kind
Opnametijd (de tijd waarop uw kind in het ziekenhuis moet zijn) Uw kind mag niet meer eten vanaf:
8.00 uur 2.00 uur
9.00 uur 3.00 uur
10.00 uur 4.00 uur
11.00 uur 5.00 uur
12.00 uur 6.00 uur
13.00 uur 7.00 uur
14.00 uur 8.00 uur
15.00 uur 9.00 uur
16.00 uur 10.00 uur

Medicijnen

Mag uw kind medicijnen slikken voor het onderzoek of de behandeling?

Gebruikt uw kind medicijnen? Dan bespreekt de sedatiepraktijkspecialist met u of uw kind deze kan blijven slikken of dat hij er tijdelijk mee moet stoppen. Gebruikt uw kind bloedverdunners? Dan kan het zijn dat uw kind een aantal dagen voorafgaand aan het onderzoek of de behandeling hiermee moet stoppen. Van uw arts hoort u wanneer uw kind met de bloedverdunners moet stoppen en wanneer hij weer kan beginnen.

Voorafgaand aan het onderzoek of de behandeling controleren wij of er iets aan de gezondheid van uw kind of het medicijngebruik is veranderd.

Kindvriendelijk onder sedatie

Kinderen die onder sedatie gaan, zijn vaak minder angstig als hun ouder of verzorger erbij is op het moment dat zij in slaap worden gebracht. Dat geldt ook voor het wakker worden op de uitslaapkamer. In Isala is het bijna altijd mogelijk dat één ouder of verzorger aanwezig is.

Of u erbij kunt zijn, hangt af van:

  • of u denkt dat u het zelf aan kunt;
  • of u denkt dat uw kind er rustiger van wordt.

Voorbereiding

Uw kind voorbereiden

Uw kind krijgt op de dag van het onderzoek of behandeling een Rapydan pleister aangeboden. Dat is een pleister met een verdovende werking. Of uw kind kan een verdovende zalf op zijn hand of elleboog krijgen. Zo is de huid verdoofd bij het aanleggen van het infuus. Het slaapmiddel wordt via het infuus gegeven.

Regels voor u:

  • Op de dag van het onderzoek of behandeling geeft u aan de verpleegkundige door dat u bij het in slaap brengen en het uitslapen aanwezig wilt zijn.
  • Er mag één ouder of verzorger aanwezig zijn. Bespreek vooraf af wie met uw kind meegaat.
  • Zorg ervoor dat u zelf vooraf goed eet. Spanning en een lege maag vergroten de kans op flauwvallen.
  • Draag geen sieraden en trek gemakkelijke kleding aan.
  • U krijgt een naamkaartje. Draag het kaartje zichtbaar. Zo is duidelijk dat u de ouder of verzorger bent.
  • U krijgt een overall om over uw eigen kleding aan te doen.
  • Volg de aanwijzingen en instructies op van onze medewerkers. Het kan gebeuren dat u de voorbereidingsruimte, onderzoeks-, behandel- of uitslaapkamer ineens moet verlaten. Ga op dat moment hierover niet in discussie. Na het onderzoek of behandeling is er de mogelijkheid om dit te bespreken.

Onderzoek en behandeling

Als uw kind in de onderzoeks-, behandel- of operatiekamer is, krijgt uw kind het slaapmedicijn via het infuus. Probeert u vooral uw kind bij te staan, eventueel zachtjes te zingen of tegen uw kind te praten. Een natuurlijke reactie van uw kind is vaak dat zij proberen het in slaap brengen, uit te stellen. Ga hierin niet mee, dit rekt alleen maar het spannende moment voor uw kind. Uitgebreid troosten heeft vaak een tegenovergesteld effect. Nadat uw kind in slaap is gevallen, mag u in de wachtkamer gaan zitten.

Hoe werkt sedatie?

  • Uw kind wordt slaperig en suf. Uw kind maakt het onderzoek of behandeling daardoor niet bewust mee.
  • Uw kind krijgt een pijnstiller als dat nodig is.
  • Uw kind blijft normaal ademen en slikken.
  • U kunt het vergelijken met slapen. Uw kind kan gewoon wakker gemaakt worden.

Bij sommige onderzoeken of behandelingen wordt gekozen voor een diepere slaap. Terwijl bij andere onderzoeken of behandelingen minder diepe sedatie voldoende is. Terwijl uw kind slaapt, bewaken wij de ademhaling, bloedsomloop en bewustzijn van uw kind.

Na het onderzoek of behandeling

  • Als de arts klaar is met het onderzoek of de behandeling, stopt de sedatiepraktijkspecialist met het geven van het slaapmedicijn.
  • Uw kind wordt dan weer wakker en wordt naar de uitslaapkamer gebracht. U wordt ook naar deze ruimte gebracht, zodat u bij uw kind kunt zijn.
  • Voelt uw kind zich fijn en zijn de controles goed? Dan mag uw kind terug naar de afdeling en naar huis.
  • Voordat uw kind naar huis gaat, verwijdert de verpleegkundige nog het infuusnaaldje.

Bijwerkingen

  • Kort na het onderzoek of behandeling kan uw kind zich nog slaperig voelen. Ook kan uw kind af en toe weer een beetje in slaap vallen. Dat is normaal.
  • Na het wakker worden, is er een kleine kans dat uw kind misselijk is. Zeg dit dan tegen de verpleegkundige.
  • Uw kind kan spierpijn en pijnlijke gewrichten hebben. Bijvoorbeeld omdat uw kind tijdens het onderzoek of behandeling steeds in dezelfde houding heeft gelegen.

Hoe zorgvuldig wij ons werk ook doen, uw kind heeft een kleine kans op:

  • een allergische reactie op medicijnen.
  • beschadiging van tanden en kiezen door het mogelijk inbrengen van een gebitsbeschermer.
  • een beklemde zenuw in arm of been door een bepaalde houding tijdens het onderzoek of behandeling. Dit kan tintelingen en krachtverlies veroorzaken.

Als de sedatie bij uw kind risico’s met zich meebrengt, bespreekt de sedatiepraktijkspecialist dit met u.

Naar huis

Meestal mag uw kind dezelfde dag weer naar huis. Behalve als de arts anders met u heeft afgesproken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Preoperatief onderzoek

088 624 21 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 26 september 2023 / 8644