Contact
  1. 8647-Tanden laten doorbreken (vrijleggen en ligeren)

Tanden en kiezen breken soms niet door. De mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA-chirurg) kan de een tand of kies die nog in de kaak zit vrijleggen en ligeren. Bij ligeren wordt er een metalen slotje op de tand of kies geplaatst. De orthodontist haalt daarna de tand of kies omhoog.

Hoe komt het dat tanden en kiezen soms niet doorbreken?

Tanden en kiezen breken soms niet door. Dit komt het meest voor bij hoektanden in de bovenkaak. Er kunnen verschillende oorzaken zijn:

  • Een erfelijke factor.
  • Te weinig ruimte in de kaak.
  • Een ongeval.
  • Een gezwel.

Is het erg als een tand of kies in de kaak blijft zitten?

Een niet doorgebroken tand kan schade toebrengen aan de wortels van tanden die daarnaast liggen. Die tanden kunnen hierdoor losraken en op de lange termijn zelfs uitvallen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de tand te helpen om door te breken.

Hoe kan een tand of kies geholpen worden om door te breken?

Dit kan op 2 manieren:

  • Het vrijleggen van de tand om deze zelf door te laten breken.
  • Het vrijleggen van de tand en een slotje plaatsen. Dit heet ligeren.

Hoe verloopt de ingreep om een kies of tand vrij te leggen en zo nodig een slotje te plaatsen?

U krijgt een plaatselijke verdoving. Deze verdoving moet even inwerken. U krijgt een blauwe, steriele doek over uw gezicht. Uw neus en mond blijven onbedekt.

Als de tand of kies wordt vrijgelegd om zelf door te laten breken

De chirurg verwijdert een stukje van het tandvlees. Als het nodig is, haalt de chirurg ook een stukje bot weg. Zo maakt de chirurg een vrije doorgang voor de tand of kies. U krijgt een stukje wondverband dat lijkt op kauwgom. Dit wondverband valt na 2 of 3 weken vanzelf uit uw mond. Of de orthodontist verwijdert het.

Als de tand of kies wordt vrijgelegd en een slotje geplaatst wordt (ligeren)

De chirurg verwijdert een stukje tandvlees. Als dat nodig is, verwijdert de chirurg ook het stukje bot dat de tand bedekt. Daarna lijmt de chirurg een slotje op uw tand. Aan het slotje zit een metalen draadje of kettinkje. Dit draadje kan de chirurg aan een beugel bevestigen om de tand te helpen met doorbreken. De orthodontist begeleidt dit proces. Daarna wordt het wondje in het tandvlees gehecht.

De ingreep duurt 15 tot 30 minuten.

Welke onderzoeken worden er gedaan voor de ingreep?

De orthodontist maakt een röntgenfoto van de kaak. Daarmee bepaalt de orthodontist de ligging van de tand of kies. Soms moet de MKA-chirurg opnieuw een röntgenfoto laten maken of een Cone Beam CT-scan uitvoeren. Op deze scan kan de chirurg duidelijk zien hoe de tand in de kaak ligt en of de tand bedekt is door bot.

Staat de door te breken tand of kies niet recht? Dan kan het nodig zijn om de stand van de tand of kies te corrigeren tijdens het doorbreken. De chirurg plaatst dan tijdens het vrijmaken direct een kleine schroef in de kaak. De orthodontist kan vervolgens aan die schroef een metalen draad vastmaken, om zo de tand recht te trekken.

Let op: Hier kunnen extra kosten aan zitten die buiten de basiszorg vallen. Als dit bij u nodig is, zal de MKA-chirurg dit samen met u bespreken.

Wat kunt u zelf doen voor een goed herstel na de ingreep?

Koel goed tegen zwelling

Door de ingreep kan uw wang of lip gaan opzetten. Door de zwelling kunt u uw kauwspieren tijdelijk minder goed bewegen. De mond gaat hierdoor niet zo ver meer open en slikken gaat wat moeilijker. Dit kunt u doen tegen de zwelling:
Vul een washand met wat ijsblokjes of een koelelement en houd deze tegen uw wang. Koel afwisselend 15 minuten wel en 5 minuten niet.

Slaap met een extra kussen

Gebruik de eerste twee nachten na de behandeling een extra kussen. Zo ligt uw hoofd wat hoger.

Neem uw medicijnen in

De verdoving werkt 2 tot 4 uur na de ingreep uit. Wij raden u aan om tijdens de verdoving al te beginnen met het innemen van pijnstillers. Neem gerust de eerste 2 dagen de maximale dosis pijnstilling. Daarna kunt u kijken hoeveel pijn u nog heeft. Neem tegen de pijn de voorgeschreven pijnstiller in of gebruik paracetamol. Gebruik geen aspirine; hierdoor kunt u een nabloeding krijgen.

Houd uw mond goed schoon

Om te voorkomen dat de wond gaat ontsteken, is een goede mondhygiëne belangrijk.
De eerste 24 uur mag u de mond niet spoelen.
Poets uw tanden goed na elke maaltijd, ook in de buurt van de wond. Doe dit met een zachte tandenborstel.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen met:

Mond-, kaak en aangezichtschirurgie

088 624 28 81 bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur
088 624 50 00 bij spoed na 17.00 uur en in het weekend

Laatst gewijzigd 11 oktober 2023 / 8647