Revalideren in geriatrisch revalidatiecentrum Revalideren in geriatrisch revalidatiecentrum
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8713-Revalideren in geriatrisch revalidatiecentrum
Met de transferverpleegkundige heeft u gesproken over revalideren in een geriatrisch revalidatiecentrum. In deze folder kunt u de informatie nog eens doorlezen.
Werken aan herstel
U bent opgenomen in Isala voor een medische behandeling. U bent nu voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten. De meeste mensen gaan na een opname weer naar huis. Wij, uw arts en verpleegkundige, denken dat u nog zorg en therapie nodig heeft. Naar huis gaan is nu nog te vroeg voor u. Het geriatrisch revalidatiecentrum kan u de nodige therapie geven.
Revalideren in een Geriatrisch revalidatiecentrum
De specialist ouderengeneeskunde geeft een indicatie voor revalideren. De transferverpleegkundige praat al vroeg met u en uw familie over uw ontslag. Zij weet veel over nazorg en helpt u graag met de zorg na uw ziekenhuisopname.
In een geriatrisch revalidatiecentrum verblijven vooral ouderen. Deze mensen hebben in het ziekenhuis een behandeling gehad, zoals bij een botbreuk, beroerte of longontsteking. Ze zijn nog niet genoeg hersteld om naar huis te gaan. Soms kunnen ook jongere mensen hier revalideren.
Doel van de revalidatie
Het doel is om u te helpen herstellen. Zo kunt u zo snel mogelijk terug naar huis. Daarom is het belangrijk dat u gemotiveerd bent.
Begeleiding en faciliteiten
In het geriatrisch revalidatiecentrum zijn er goede faciliteiten. Een professioneel team begeleidt u tijdens uw herstel.
Behandelplan
In het geriatrisch revalidatiecentrum werkt u met een behandelplan. Samen streven we naar het best haalbare resultaat. Dit doel en een streefdatum voor uw ontslag bespreken we aan het begin van uw revalidatie.
Het resultaat en de ontslagdatum hangen af van uw diagnose, beperkingen en herstel. Iedereen revalideert anders. Soms moeten we de ontslagdatum aanpassen, afhankelijk van uw herstel.
Keuze van revalidatiecentrum
De transferverpleegkundige vraagt u twee zorginstellingen op te geven. U kiest deze in volgorde van uw voorkeur voor het revalidatietraject. Zij zal proberen aan uw voorkeur te voldoen.
U kunt niet in het ziekenhuis blijven als u medisch uitbehandeld bent. Dit geldt ook als uw voorkeursinstelling geen plaats heeft. U gaat dan naar uw tweede keuze.
U maakt het revalidatietraject af in de instelling waar u start met de revalidatie.
U knapt op tijdens uw verblijf in het ziekenhuis
Soms verbetert uw situatie tijdens uw verblijf in het ziekenhuis, terwijl er al een indicatie is afgegeven door de specialist ouderengeneeskunde. U kunt bijvoorbeeld weer veilig lopen, zelf naar het toilet gaan of zelf in en uit bed komen.
De transferverpleegkundige overlegt dan met u en de verpleging. Samen beslissen we of u revalideert in een zorginstelling of met thuiszorg naar huis gaat.
Thuiszorg
Als u met thuiszorg naar huis gaat, organiseren we deze zorg voordat u het ziekenhuis verlaat.
Vervoer naar het geriatrisch revalidatiecentrum
De verpleegkundige bespreekt met u en uw familie of mantelzorger het vervoer naar het revalidatiecentrum. Het is de bedoeling dat uw familie u brengt.
Als dat niet mogelijk is, regelen we een rolstoeltaxi of een zorgambulance voor u.
Start van de revalidatie
Dit neemt u mee naar het revalidatiecentrum:
- uw geldige legitimatiebewijs en verzekeringspas
- toiletartikelen (handdoeken en washandjes zijn niet nodig)
- medicatie(lijst) die u gebruikt
- kleding, nachtkleding, ondergoed
- eventueel kleine persoonlijke spullen (foto’s, boek, tijdschrift)
Ontvangst en kennismaking
Bij aankomst in het revalidatiecentrum leert u de eerste dagen het revalidatieteam kennen. Dit team bestaat uit verschillende behandelaren die u helpen herstellen.
Behandelplan en doelen
Samen met u bekijkt het team uw hulpvragen. Zij stellen een behandelplan op met een voorlopige ontslagdatum. Dit geeft u en uw familie duidelijkheid over uw doelen. Op basis van uw doelen bepalen ze welke therapieën u nodig heeft en hoe vaak. Dit verschilt per persoon.
Het revalidatiecentrum verwacht dat u actief werkt aan uw herstel. Breng de geleerde therapieën zoveel mogelijk in de praktijk op de afdeling.
Deskundige hulp en begeleiding zijn altijd dichtbij, als dat nodig is.
Evaluatie van de revalidatie
Het team bespreekt de voortgang van uw revalidatie regelmatig met u. Ook de overgang naar de thuissituatie komt daarbij aan bod.
Zij kijken of er aanpassingen of extra hulp nodig zijn om thuis te kunnen terugkeren. Dit is het hoofddoel van uw revalidatie. Als terugkeer naar huis ondanks alle inspanningen niet lukt, zoeken we samen met u naar een oplossing.
Kosten
Als de specialist ouderengeneeskunde aangeeft dat u geriatrische revalidatie nodig heeft, vergoedt de zorgverzekeringswet de kosten volledig. U betaalt geen eigen bijdrage op basis van uw inkomen.
De ontvangen zorg telt wel mee voor het eigen risico van uw zorgverzekering.
Contact
Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met het Transferbureau.
Transferbureau
088 624 56 00 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)