Contact
  1. 8744-Doneren van restweefsel

Na een operatie blijft er vaak weefsel over. Dit kan bijvoorbeeld bot zijn, maar ook spier- of vetweefsel of huid. Dit weefsel is niet nodig voor aanvullend onderzoek en wordt vaak weggegooid. Uw arts heeft u gevraagd om dit restweefsel te doneren. In deze folder leest u meer over het doneren van restweefsel.

Wat is restweefsel?

Restweefsel is weefsel dat bij een operatie is verwijderd, maar daarna verder niet meer nodig is voor uw behandeling of voor nader onderzoek van uw aandoening. Het soort restweefsel dat overblijft, hangt af van uw operatie. Dit kan bijvoorbeeld bot zijn, maar ook spier- of vetweefsel of huid.

Waarom krijgt u de vraag om uw restweefsel te doneren?

Restweefsel wordt normaal gesproken weggegooid. Dat is jammer, want restweefsel kan namelijk goed gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Met dit onderzoek kunnen ziekten in de toekomst beter behandeld worden en medicijnen en therapieën ontwikkeld worden. Door onderzoek met restweefsel kunnen dierproeven worden vervangen.
Of u uw restweefsel wil doneren beslist u natuurlijk zelf. Uw deelname is geheel vrijwillig. Uw keuze heeft ook geen invloed op uw operatie of behandeling.

Wat gebeurt er met mijn restweefsel na een donatie?

Geeft u toestemming voor donatie? Dan draagt uw chirurg na de operatie het weefsel over aan VitalTissue. Dit is een Nederlandse organisatie die ervoor zorgt dat gedoneerd restweefsel gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek in onderzoeksinstellingen in Nederland.
VitalTissue zorgt ervoor dat het restweefsel veilig en snel wordt afgeleverd bij de onderzoeksinstelling. Daar wordt het meestal dezelfde dag nog gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Na het onderzoek wordt het restweefsel door het laboratorium vernietigd.
Als u geen toestemming geeft voor donatie, wordt het restweefsel na de operatie weggegooid.

Wat moet ik doen als ik restweefsel wil doneren?

VitalTissue mag uw restweefsel alleen ontvangen en overdragen aan onderzoeksinstellingen als u daar toestemming voor hebt gegeven. Wilt u hier toestemming voor geven? Vul dan het formulier “Patiëntverklaring restweefseldonatie” in. Hierin staat dat u toestemming geeft voor het gebruik van uw restweefsel voor wetenschappelijk onderzoek. U vindt het dan goed dat VitalTissue uw weefsel overdraagt aan een onderzoeksinstelling in Nederland.

Welke gegevens worden er gedeeld bij het geven van toestemming?

Als u toestemming geeft voor donatie geeft Isala uw leeftijd en geslacht door aan VitalTissue en het onderzoekslaboratorium. Deze informatie kan nodig zijn om de resultaten uit het onderzoek met het weefsel te begrijpen. Uw naam, adres en andere persoonsgegevens blijven altijd geheim voor VitalTissue en het onderzoekslaboratorium.

Meer informatie?

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de researchverpleegkundige van Isala of met VitalTissue.

Researchverpleegkundigen 

06 120 253 44 (wisselende bereikbaarheid)
Research.chirurgie@isala.nl

VitalTissue

023 204 11 90
Vitaltissue@etb-bislife.org

VitalTissue is een aparte afdeling van ETB-BISLIFE. Deze organisatie verdient geen geld aan uw restweefsel.
Laatst gewijzigd 3 april 2025 / 8744