Informatie voor nabestaanden Neurologische oncologie Informatie voor nabestaanden Neurologische oncologie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8815-Informatie voor nabestaanden Neurologische oncologie
Het verlies van iemand die u lief is, is een heftige gebeurtenis. Na een periode van veel zorg en zorgen, lijkt uw leven misschien stil te staan. Om u heen lijkt alles gewoon door te gaan. Verdriet kan een grote plek in uw leven hebben en u kunt veel gevoelens tegelijk hebben. In deze folder leest u wat u steun kan bieden in deze tijd.
In een periode van rouw kunt u mogelijk steun halen uit het lezen van ervaringsverhalen of het ontmoeten van anderen. Misschien bent u op zoek naar professionele ondersteuning.
We noemen de volgende mogelijkheden:
Boeken
‘Helpen bij verlies en verdriet’ en ‘Vingerafdruk van verdriet’
Manu Keirse
Manu Keirse is psycholoog en een expert op het gebied van omgaan met verdriet. Hij geeft in zijn boeken woorden aan moeilijke gevoelens en biedt zo steun aan mensen die om moeten gaan met een groot verlies. Zijn boeken zijn niet bedoeld om in 1 keer uit te lezen. U kunt telkens wanneer u verdriet heeft weer een stukje lezen of herlezen.
‘Met mijn ziel onder de arm’ (en andere titels)
Riet Fiddelaers-Jaspers
In dit boek wordt beschreven wat liefde en rouw met elkaar te maken hebben. Aan de hand van de stappen in de verliescirkel neemt Riet Fiddelaers-Jaspers de lezer mee op onderzoek door het rouwlandschap. Haar ruime ervaring met dit onderwerp, blijkt uit de vele voorbeelden die ze beschrijft. Dat maakt dat dit boek makkelijk te lezen is en je als lezer diep kan raken.
‘Je mag mij altijd bellen, 1001 dagen van rouw’
Karin Kuiper
Na de dood van haar man, de schrijver Karel Glastra van Loon, werd Karin plotseling weduwe. Karel overleed op 42-jarige leeftijd aan een hersentumor. Er volgde een periode van vallen en opstaan. Uiteindelijk vond Karin haar zin om te leven en plezier terug.
‘Zullen we samen’
‘Zullen we samen’ is een boek met ervaringsverhalen van patiënten, naasten, nabestaanden en interviews met zorgverleners over de laatste fase bij een hersentumor. Dit boek kunt u bestellen via (of lezen op) de website van Zullen we samen.
‘Hersenstreken’
Rieneke Chrispijn
‘Hersenstreken’ is een boek dat gemaakt is door nabestaanden van wie de partner is overleden aan een hersentumor. De persoonlijke verhalen in dit boek kunnen u herkenning, informatie, tips en steun geven.
‘Laat je tranen vloeien tot een vijver’
Remona de Hond
‘Laat je tranen vloeien tot een vijver, waarop je in de zomer samen met de kinderen kunt varen en in de winter kunt gaan schaatsen.’ Dit waren de laatste woorden van Marc de Hond voor zijn vrouw Remona in zijn gefilmde afscheidsspeech. In dit boek vertelt zij over haar leven met Marc, maar vooral over haar nieuwe leven zonder hem. Hij gaf haar de kracht, rust en wijsheid mee om verder te gaan, maar rouw en verdriet laten zich niet altijd sturen.
Ontmoetingsmogelijkheden voor nabestaanden
Centra voor leven met en na kanker
Centra voor leven met en na kanker bieden ondersteuning aan nabestaanden. U vindt een centrum bij u in de buurt op de website van IPSO.
Centrum in Zwolle: Intermezzo
Het centrum voor leven met en na kanker in Zwolle heet Intermezzo. U vindt Intermezzo naast Isala. Intermezzo organiseert bijeenkomsten voor nabestaanden. Ook geeft Intermezzo voorlichting over rouw en rouwtaken. Dit wordt gedaan door een rouwcoach en ervaringsdeskundige. Meer informatie vindt u op de website van Intermezzo.
De Contactgroep Hersentumoren biedt meerdere mogelijkheden om contact te hebben met lotgenoten, waaronder een besloten Facebookgroep voor nabestaanden van mensen met een hersentumor:
Professionele ondersteuning
Bent u op zoek naar persoonlijke begeleiding in verband met rouw, dan kunt u een zorgverlener in uw omgeving vinden via Verwijsgids Kanker. Uw huisarts kent ook de mogelijkheden voor professionele ondersteuning bij u in de buurt.
Websites en apps
Overpalliatievezorg: informatie over rouw
Overpalliatievezorg is voor iedereen die informatie zoekt over palliatieve zorg, zorg voor mensen die niet kunnen genezen en hun naasten. Danny Bastings, psycholoog en Erik Olsman, hoogleraar geestelijke verzorging dragen, samen met patiënten en naasten, bij aan betrouwbare informatie over rouw. Lees meer over rouw via de website van Overpalliatievezorg.
Apps
Op de website kanker.nl vindt u de apps ‘Hulp bij rouwverwerking’ en ‘Ondersteuning bij rouw’. Deze kunt u downloaden op uw telefoon of tablet.