Contact

Wetenschappelijk onderzoek

  1. Wetenschappelijk onderzoek

Elke dag verbeteren we onze zorg.

Elke behandeling van vandaag, is er dankzij wetenschappelijk onderzoek van gisteren. Binnen de afdeling Chirurgie houden verschillende artsen en verpleegkundigen zich vol enthousiasme bezig met onderzoek. Met de uitkomsten stemmen we onze zorg nog beter af op onze patiënten en verbeteren we onze behandelingen. Ook in samenwerking met andere ziekenhuizen doen wij onderzoek.

Op de afdeling Chirurgie doen we onderzoek binnen verschillende thema’s. We noemen er graag een aantal:

Onderzoek naar begrijpelijke communicatie

Als patiënt krijgt u veel voorlichting. Steeds vaker ook via de computer of via apps. Maar bezit iedereen de vaardigheden om deze informatie te ontvangen, te begrijpen en in de eigen situatie toe te passen? En herkennen artsen en verpleegkundigen het ook als dit niet lukt? Hoe kunnen zij deze patiënten dan toch de juiste ondersteuning geven? Hier doen wij onderzoek naar en wij ontwikkelen een training. In dit onderzoek werken we nauw samen met onderwijsinstellingen voor verpleegkundigen in opleiding.

Onderzoek bij vroeg stadium darmkanker

Op de afdeling Chirurgie doen we samen met de afdeling Maag-, darm- en leverziekten (MDL) onderzoek naar een minder-invasieve behandeling van vroeg stadium darmkanker. Bij een minder-invasieve behandeling brengt de chirurg zo min mogelijk schade toe aan weefsel. Bijvoorbeeld door geen grote snede te maken, maar door via een klein gaatje te opereren.

Een wigresectie is een minder-invasieve behandeling bij vroeg stadium darmkanker. Bij een wigresectie verwijdert de chirurg alleen het deel van de darmwand waarin de poliep of kleine tumor zit. Hierdoor is het risico op complicaties kleiner dan bij een grote operatie. Dankzij onderzoek in Isala wordt deze techniek nu in heel Nederland toegepast.

Daarnaast onderzoeken we hoe groot de kans is op uitzaaiingen naar de lymfeklieren bij patiënten met vroeg stadium darmkanker. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen in de toekomst wellicht helpen om meer patiënten een orgaan sparende behandeling te laten ondergaan.

Uitzaaiingen ‘ruiken’ met een elektronische neus

De tumorwerkgroep en researchgroep darmkanker onderzoeken of de elektronische neus (eNose) gebruikt kan worden om uitzaaiingen van darmkanker op te sporen. Wanneer je een tumor in je lichaam hebt, verandert dit namelijk je stofwisseling en daarmee ook de samenstelling van de lucht die je uitademt.
Een elektronische neus ruikt en analyseert de uitgeademde lucht. In de toekomst kan de eNose mogelijk een minder belastende en snellere manier zijn om uitzaaiingen op te sporen.

De juiste behandeling van complexe darmtumoren

Isala heeft dankzij een KWF-subsidie een groot klinisch onderzoek opgezet waaraan 50 ziekenhuizen meedoen. Het doel van dit onderzoek is meer kennis over complexe darmtumoren verzamelen. Zo kunnen we ons verdiepen in hoe vaak deze tumoren voorkomen, de factoren die deze tumoren veroorzaken en de behandeling en uitkomsten van darmtumoren met een complexe vorm. Het onderzoek richt zich op:

  • lokaal gevorderde tumoren die ingegroeid zijn in omliggende structuren
  • tumoren met een abces of perforatie
  • tumoren die na een operatie weer in de buikholte terugkeren.

Dit type tumoren komt niet vaak voor. In dit onderzoek willen we alle gegevens van patiënten uit heel Nederland met dit type tumoren samenvoegen. Met als doel om nieuwe richtlijnen voor de behandeling te ontwikkelen.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Als patiënt in Isala kunt u de vraag krijgen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. U krijgt dan altijd vooraf uitgebreide informatie. Hierin leest u wat het onderzoek inhoudt en wat uw rol daarbij is. Op basis hiervan kunt u beslissen of u wilt meedoen. Of u wel of niet wilt meedoen is natuurlijk altijd uw eigen keuze.

Ervaringen