Contact

Amputatie (onder)been

  1. Amputatie (onder)been
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Per jaar wordt bij ruim 3.200 mensen in Nederland een been geamputeerd. Meestal zijn zij 65 jaar of ouder. Een amputatie is een heftige, definitieve ingreep. Ook voor de artsen is de operatie een moeilijke beslissing. Alleen als het echt niet anders kan, wordt (een deel van) het been afgezet.

Waarom een beenamputatie?

Een beenamputatie is meestal het gevolg van een vaataandoening. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • diabetes;
  • bloedcirculatiestoringen;
  • tumoren (zoals wekedelen tumoren of botkanker);
  • een infectie;
  • een ernstig ongeluk of bedrijfsongeval.

Expertise door samenwerking

In Isala is er een goede samenwerking tussen Revalidatiegeneeskunde, Vaatchirurgie en de Gipskamer. De expertise van Isala blijkt onder meer uit het feit dat vaatchirurg Jacques Oskam, revalidatiearts Kees Emmelot en gipsverbandmeester Wout Hol een bijdrage leverden aan het boek: 'Revalidatie na een beenamputatie'.

Zwolse Isala Prothese

Isala ontwikkelde de Zwolse Isala Prothese (ZIP). Dit is een tijdelijke prothese waarmee de knie weer kan buigen. Deze ZIP kan soms tot een half jaar na de operatie worden gebruikt. Omdat de stomp in grootte afneemt is dit een handige tussenoplossing.
Lees meer over deze prothese in de folder 'Gipskoker en ZIP prothese na onderbeenamputatie'. Of bezoek de website Revalidatiegeneeskunde voor meer informatie.