Contact

Galblaasoperatie

  1. Galblaasoperatie

Uw galblaas laten verwijderen

De galblaas is een klein orgaan waarin gal is opgeslagen. Gal is belangrijk voor de spijsvertering in de darm.

Een galblaas kan ontstoken raken. Ook komen galstenen vaak voor. Als uw galblaas ontstoken is of als u klachten heeft door galstenen, wordt meestal de hele galblaas verwijderd. Er zijn twee manieren om een galblaas te verwijderen:

  • via een kijkoperatie (laparoscopische galblaasverwijdering);
  • via een gewone operatie (cholecystectomie).

Kijkoperatie

De meest gebruikte methode is de kijkoperatie. Bij deze operatie maakt de chirurg vier kleine sneetjes in de buik. Door een van de sneetjes gaat een kleine camera (de laparoscoop) naar binnen. Zo kan de chirurg via een beeldscherm precies zien wat hij doet. In de andere drie sneetjes worden buisjes gestoken. Via deze buisjes brengt de chirurg de instrumenten naar binnen waarmee hij de galblaas verwijdert. U heeft na een kijkoperatie geen grote operatiewond.

Gewone operatie

Soms komt de chirurg tijdens de kijkoperatie een probleem tegen, zoals een ernstige ontsteking of verklevingen. De galblaas wordt dan alsnog op de ‘gewone’ manier verwijderd. Dit houdt in dat er op de plek van de galblaas een grotere snede gemaakt wordt van tien tot vijftien centimeter. Omdat u een grotere buikwond heeft, duurt het herstel na deze operatie langer.

Operaties in Isala Meppel

De meeste galblaasoperaties zijn niet ingewikkeld. Daarom kunnen wij deze heel goed uitvoeren met een kijkoperatie in Isala Diaconessenhuis Meppel. De locatie in Meppel is hier goed op ingericht. Wanneer het gaat om patiënten met meerdere aandoeningen en als de chirurg inschat dat de galblaasoperatie heel ingewikkeld wordt, vindt de operatie in Isala Zwolle plaats. 

Specialisme en centra

Meer informatie

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!