Contact

Galblaasoperatie

  1. Galblaasoperatie
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Uw galblaas laten verwijderen

Er zijn twee operatietechnieken om uw galblaas te verwijderen, de conventionele (klassieke) en een kijkoperatie (laparoscopisch). Bij een conventionele galblaasverwijdering maakt de chirurg een snede die tien tot vijftien centimeter lang kan zijn. Deze snede verloopt óf in de lengte van boven naar beneden in de bovenbuik óf schuin aan de rechterkant onder de ribbenboog. Daarna verwijdert de chirurg de galblaas.

Kijkbuisoperatie

Bij een kijkbuisoperatie maakt de chirurg gebruik van een videocamera en speciale instrumenten om de galblaas te verwijderen zonder een grote snee te maken. In plaats daarvan maakt de chirurg vier kleine sneetjes. Een van deze sneetjes wordt bij de navel gemaakt, zodat de chirurg een speciaal instrument (laparoscoop) in de buikholte kan brengen. Een laparoscoop is een rechte starre pijp waarop een kleine videocamera en een lichtbron is gemonteerd. Zodat de chirurg op een beeldscherm kan zien wat hij doet.  

Operaties in Meppel

De meeste galblaasoperaties vinden plaats in Isala Diaconessenhuis in Meppel. Door de ingreep op één locatie te doen, houden wij de wachtlijsten zo kort mogelijk.

Specialisme en centra

Meer informatie