Contact

Huilbaby

  1. Huilbaby

Diagnose

We noemen een kind een huilbaby als de baby ten minste drie uur op een dag, drie dagen per week, drie weken achter elkaar, huilt. Of als de ouders het huilen van hun kind als problematisch ervaren.

Oververmoeid

Vaak slapen huilbaby’s kort en drinken onregelmatig, met kleine beetjes. Ze kunnen moeilijk tot rust komen, maaien met armen en benen, maken zich heel boos en zijn ontroostbaar. Daardoor raken ze oververmoeid, net als hun ouders, door de gebroken nachten. U belandt als het ware samen in een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken lijkt.

(Geen) lichamelijke oorzaak

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij de meeste huilbaby’s (meer dan 95 procent) geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Als er bij standaard lichamelijk onderzoek geen bijzonderheden worden gevonden, is verder (laboratorium)onderzoek dan ook niet nodig.

Speciale Huilbaby-polikliniek

Isala heeft een speciale Huilbaby-polikliniek. Ouders kunnen hier terecht na een verwijzing van de huisarts. De verpleegkundig specialisten nemen uitgebreid de tijd voor de ouders. Doen lichamelijk onderzoek en geven advies en uitleg over hoe het kan dat een baby zo veel huilt.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders