Contact

Ménière (ziekte van)

  1. Ménière (ziekte van)

Duizelig, slechthorend en oorsuizen

Kenmerken van de ziekte van Ménière zijn aanvallen van duizeligheid, slechthorendheid en oorsuizen. Vooral in het beginstadium treden plotseling aanvallen op van duizeligheid en het gevoel om te vallen. Meestal gaan deze aanvallen samen met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.

Tijdens de aanvallen is het niet meer mogelijk om normale activiteiten te doen. De meeste mensen gaan naar bed wanneer zo'n aanval optreedt. Na een nacht slapen voelt men zich weer wat beter.

Niet elke aanval is even zwaar. Sommige aanvallen duren slechts enkele minuten, en niet iedereen hoeft over te geven tijdens een aanval. Het is niet te voorspellen of en wanneer zich weer een aanval voordoet. Tussen de aanvallen door kunt u helemaal geen last hebben van duizeligheid. Maar soms blijft u licht in het hoofd, onzeker, zweverig of heeft u een 'dronken' gevoel.

De behandeling

Er is veel onderzoek naar de ziekte van Ménière gedaan. Desondanks is nog steeds niet bekend wat de precieze oorzaak van de ziekte is. Stress en drukte veroorzaken de ziekte niet, maar kunnen deze wel negatief beïnvloeden. Het is wel opvallend dat veel patiënten met de ziekte van Ménière last hebben van stress en drukte. Te veel doen kan leiden tot het opnieuw actief worden van de ziekte.

Aangezien de oorzaak van de ziekte van Ménière niet bekend is, is er nog geen duidelijke behandeling. Er zijn wel verschillende mogelijkheden. Uw huisarts of een KNO-arts kijkt graag samen met u naar een mogelijkheid die het beste bij uw situatie past.

Gerelateerde behandelingen

Meer informatie

Folders