Contact

Plasproblemen (kinderen)

  1. Plasproblemen (kinderen)

Incontinentie

Veel kinderen hebben problemen met plassen of moeite om zindelijk te worden. Dit noemen we incontinentie. Dat leidt bijvoorbeeld tot plasongelukjes overdag, bedplassen, terugkerende blaasontstekingen, te vaak plassen, niet vaak genoeg plassen, niet kunnen (uit-)plassen en moeilijk zindelijk worden.

Plasproblemen kunnen een grote invloed hebben op het leven van het kind en het gezin. Veel kinderen en hun ouders durven er niet of maar met weinig anderen over te praten. Vaak schamen kinderen zich ervoor.

De meest voorkomende vorm van incontinentie bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door ontstekingen aan de urineweg, vaak al vanaf peuterleeftijd. Veel kinderen ontwikkelen een verkeerde reactie op aandrang en houden hun plas daardoor verkeerd op. De blaas is niet alleen krampachtig, maar komt in de loop van de tijd steeds moeilijker leeg tijdens het plassen. Dat kan leiden tot een ontsteking aan de urineweg. Kinderen die hier last van hebben, moeten dus niet alleen leren hun plas beter op te houden. Ze moeten ook leren goed te plassen, zodat hun blaas helemaal leeg raakt.

Plaspoli

Speciaal voor kinderen met plasproblemen heeft Isala een Plaspoli. Op deze polikliniek werken de kinderarts en de uroloog nauw samen met een kindercontinentieverpleegkundige.

De behandeling is gericht op het weer normaal kunnen plassen (het plaspatroon). Ook vertelt de arts wat u en uw kind kunnen doen om de incontinentie op te lossen. Soms krijgt een kind medicijnen om de blaas te ontspannen en/of om verstopping (obstipatie) tegen te gaan.

Trainen kan het proces van droog worden aanmerkelijk versnellen. Hierbij is het wel belangrijk dat vooraf wordt bekeken of een kind zelf enthousiast is om droog te worden. Is het kind enthousiast, dan is de kans op een succesvolle training groot. Zowel kind als ouders worden tijdens deze training gecoacht door de kindercontinentieverpleegkundige.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders