Contact

Uitstrijkje

  1. Uitstrijkje

Een uitstrijkje

Een uitstrijkje wordt meestal gemaakt in de huisartsenpraktijk door een doktersassistente. In het laboratorium wordt gekeken of het virus HPV (Humaan Papilloma Virus) wordt gevonden. Als dit zo is, wordt er ook meteen gekeken of er eventueel afwijkende cellen in het uitstrijkje zitten. Het doel van dit onderzoek is om voorstadia van baarmoederhalskanker tijdig te signaleren.

Werkwijze

De doktersassistente gebruikt voor het onderzoek een speculum, ook wel eendenbek genoemd. Ze spreidt de schaamlippen en doet het speculum voorzichtig in de vagina. Dan doet ze deze open zodat ze de baarmoedermond kan zien. De doktersassistente doet een borsteltje door de eendenbek naar binnen. Ze draait met het borsteltje om wat cellen van de baarmoederhals te halen. Die cellen doet ze in een potje. Daarna doet ze het speculum weer dicht en haalt ze het voorzichtig uit de vagina. Het potje gaat naar een laboratorium voor onderzoek.

Uitslag

U ontvangt de uitslag thuis per gewone post als het uitstrijkje via uw eigen huisartspraktijk is gegaan. Of via uw gynaecoloog als u een uitstrijkje in het ziekenhuis heeft gehad.  

Video

In onderstaande video legt gynaecoloog Jeroen Dijkstra van het Isala Vrouw-kindcentrum uit hoe het maken van een uitstrijkje gaat.

Specialisme en centra

Meer informatie

Folders