Contact

Radiodiagnostisch laborant

  1. Radiodiagnostisch laborant

Als radiodiagnostisch laborant verricht je radiodiagnostische onderzoeken. Je werkt daarbij met hoogwaardige, digitale Röntgen-, MRI- en echo-apparatuur, waarmee je de inwendige delen van het menselijk lichaam in beeld brengt. Dit doe je bij patiënten die bijvoorbeeld ten gevolge van een eventuele ziekte, een hartinfarct of een (ernstig) ongeluk een onderzoek moeten ondergaan. Deze onderzoeken worden uitgevoerd om te komen tot een diagnose.

De afdeling Radiologie is verdeeld over de locaties Isala Zwolle, Isala Meppel, het Diagnosepunt en de zogeheten buitenpoli’s in Kampen, Wapenveld en Steenwijk. Naast de afdeling Radiologie voer je ook radiodiagnostische onderzoeken uit op andere afdelingen in het ziekenhuis, zoals de Intensive Care, de traumatologie en de operatiekamers.

Je werkt zelfstandig, maar ook samen met radiologen en collega radiodiagnostisch laboranten. Tevens werk je regelmatig in multidisciplinair verband samen met specialisten en verpleegkundigen van andere afdelingen.

Als radiodiagnostisch laborant in opleiding zijn binnen Isala volop mogelijkheden om het maximale uit je vak te halen. Het ziekenhuis beschikt over een afdeling Radiologie waar alle radiodiagnostische technieken worden toegepast. Daarnaast zijn alle specialismen, zoals Neonatologie, Traumatologie en Neuro- en Vaatchirurgie, binnen Isala vertegenwoordigd.

Duur van de opleiding

Er zijn twee mogelijkheden om radiodiagnostisch laborant te worden: via de 4-jarige HBO-opleiding MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) of via de 3-jarige inservice opleiding Radiodiagnostisch Laborant.

De MBRT-opleiding wordt aangeboden door de Hanze Hogeschool in Groningen, Fontys Hogescholen in Eindhoven en de Hogeschool Inholland in Haarlem. De opleiding heeft 2 varianten: de voltijd variant en de duale variant.

  • De voltijd variant leidt op tot drie werkvelden: radiodiagnostisch laborant, radiotherapeutisch laborant en medisch nucleair werker. Je gaat 4 jaar naar school en doorloopt tijdens deze 4 jaar 2 stages van 16-20 weken. Binnen de Isala bieden de desbetreffende afdelingen hiervoor stageplaatsen aan.
  • De duale variant leidt op in één van de drie werkvelden; je kiest hierbij vóóraf in welk werkveld je wilt werken. Deze opleiding is een combinatie van werken en leren. Binnen Isala kan deze variant worden doorlopen op de afdeling Radiologie, waarbij het theoretische gedeelte gevolgd wordt aan de Hogeschool Inholland.

De inservice opleiding Radiodiagnostisch Laborant wordt aangeboden door de Amstel Academie in Amsterdam. Ook dit is een combinatie van werken en leren. Binnen Isala kan ook deze variant worden doorlopen op de afdeling Radiologie.

Toelatingseisen

Je kunt binnen Isala de duale MBRT of de inservice opleiding tot radiodiagnostisch laborant volgen als je in het bezit bent van een diploma havo (profiel Natuur & techniek of Natuur & gezondheid met het vak Natuurkunde) of een andere gelijkwaardige opleiding.
Verder moet je een opleidingsplaats hebben binnen ons ziekenhuis. Dit gaat via een sollicitatieprocedure. Tot slot vragen wij van je, dat je voor de duur van de opleiding een leerarbeidsovereenkomst met ons aangaat. De kosten van de opleiding worden vergoed door het ziekenhuis.

Curriculum

Zowel de duale variant van de MBRT-opleiding als de inservice opleiding zijn praktijkgericht, waarbij veel tijd wordt besteed aan het aanleren van praktische vaardigheden. Je leert verschillende radiodiagnostische onderzoeken en technieken uit te voeren. Het patiëntcontact is vaak kort en intensief. Na de opleiding kun je aan de slag als radiodiagnostisch laborant. Je bent dan in staat om professioneel en deskundig, radiodiagnostische werkzaamheden te verrichten.

Vakken die je krijgt zijn o.a.:

  • anatomie, fysiologie, pathologie
  • techniek
  • instelkunde
  • stralingshygiëne
  • sociale vaardigheden

Accreditatie

Isala is erkend door het College Ziekenhuis Opleidingen (CZO) als praktijkleerplaats voor de radiodiagnostisch laborant. Het CZO verstrekt je na afloop van de opleiding een landelijk erkend diploma tot radiodiagnostisch laborant.

Subspecialisaties en doorstroommogelijkheden

Wil je na de opleiding jouw kennis en kunde verder verdiepen? Dan kan jij je specialiseren in bijvoorbeeld MRI, echografie, computertomografie of angiografie. Voor de MRI, echografie en computertomografie volg je hiervoor een post HBO-opleiding.

Sollicitatie

Op het moment dat er opleidingsplaatsen beschikbaar zijn, vermelden we dit op de vacaturesite van Isala: www.isalawerkt.nl.

contact

Contact met de Isala Academie

Wil je meer informatie? De medewerkers van de Isala Academie staan je graag te woord. Zij zijn op werkdagen te bereiken tussen 8.30 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 624 62 20, of stuur een mail via zorgopleidingen@isala-academie.nl.

Contact en locatie