Contact
  1. Isala en BAM vieren hoogste punt nieuwbouw Radiotherapie

Vanochtend gaf Michèle Blom, voorzitter Raad van Bestuur Isala, het startsignaal voor de laatste betonstort en daarmee bereikte de nieuwbouw voor de afdeling Radiotherapie zijn hoogste punt. Een feestelijk moment op het dak van de nieuwbouw met alle betrokken partijen, die samenwerken om dit complexe project te realiseren. Isala investeert met dit grote nieuwbouwproject als topklinisch ziekenhuis in de nieuwste ontwikkelingen om toekomstbestendig en toegankelijk te blijven. Volgens planning is de nieuwbouw halverwege 2024 klaar.

Van 1800 patiënten naar 2800 patiënten

Michèle Blom gaf een bondige en krachtige speech. ‘Al geruime tijd is de afdeling Radiotherapie eigenlijk uit haar jasje gegroeid. Van 1800 patiënten in 2008 naar 2800 patiënten in 2018. Niet alleen het aantal patiënten groeit, maar natuurlijk ook het aantal medewerkers. Denk aan artsen, radiotherapeutisch laboranten, medische secretaresses, de klinisch fysisch medewerkers en de vakgroep klinische fysica. Mensen worden ouder en er is ook sprake van demografische groei. Ook de nieuwe technieken die we als topklinisch ziekenhuis toepassen, zorgen ervoor dat wij nieuwe ruimten nodig hebben. En zo ontstond de behoefte voor deze nieuwbouw.’

Nieuwbouw Radiotherapie maakt nieuwste technologie mogelijk

Eén van de huidige bestralingsruimtes is eigenlijk te klein om nog nieuwe bestralingstoestellen in te huisvesten. Dit betekent dat er ook 2 nieuwe bestralingsruimtes komen. Deze nieuwe bestralingsruimtes zijn geschikt voor geavanceerde medische technologieën. Naast de 2 bestralingsruimtes komen er ook nieuwe spreekkamers, extra werkplekken en een groter secretariaat. Duurzaamheid is een belangrijk thema in de nieuwbouw. Ook het huidige gebouw heeft daarom een nieuwe, geïsoleerde gevel en nieuwe ramen gekregen.

Grote dank aan samenwerkingspartners

Aan de nieuwe bestralingsruimtes worden veel eisen gesteld, bijvoorbeeld aan de dikte van het beton. Het is een uniek project benadrukt Michèle Blom. ‘Dit nieuwbouwproject vraagt de expertise van verschillende partijen. Onze grote dank aan BAM Bouw en Techniek, Wiegerinck Architecten, Royal HaskoningDHV, PTG bouwadvies, BBC Bouwmanagement, Elekta, Gebouwbeheer en uiteraard de gebruikers van de afdeling Radiotherapie.’

Meer behandelmogelijkheden voor de patiënt

In 2021 werd Isala het derde ziekenhuis in Nederland met een Gamma Knife, een innovatief bestralingstoestel voor precisiebestraling van onder andere hersentumoren en uitzaaiingen in de hersenen. Met de komst van twee nieuwe bestralingsruimtes en de allernieuwste bestralingstoestellen krijgen patiënten de nieuwste radiotherapiebehandelingen. Door nu nieuwe, grotere bunkers neer te zetten is de afdeling ook voorbereid op een eventuele komst van een MRLinac, een apparaat dat bestraling combineert met MRI-beelden om een patiënt nog preciezer te behandelen. Dit is een positieve stap om de gezondheidszorg te verbeteren en te voldoen aan de groeiende behoeften van patiënten.