Contact

Bestralen met Gamma Knife

  1. Bestralen met Gamma Knife
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bestralen van hersentumoren

De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling van hersentumoren mogelijk is. De bestraling vindt plaats met een groot aantal radioactieve cobaltbronnen. Deze cobaltbronnen bevinden zich in een metalen bol boven de bestralingstafel. De patiënt ligt op de bestralingstafel. Met deze tafel kan de patiënt heel precies geplaatst worden onder de metalen bol. Met een CT-scan gekoppeld aan de Gamma Knife wordt de positie van de patiënt gecontroleerd.
De patiënt draagt een masker of een frame op het hoofd om stil te kunnen blijven liggen tijdens de bestraling. Via kleine openingen in de metalen bol worden de cobaltbronnen op één punt gericht. Dit kan met de Gamma Knife vanuit 192 richtingen. Dit gebeurt zo precies, dat het mogelijk is om een hoge hoeveelheid bestraling te geven die het beste werkt én veilig is.

Hoe werkt bestraling?

Alle organen in uw lichaam bestaan uit cellen. Als cellen zich ongeremd delen, ontstaat een tumor. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor bestaat de kans op uitzaaiingen.
De bestraling beschadigt het erfelijk materiaal (DNA) van de cel. Bij veel schade aan het DNA kunnen cellen zich niet meer delen en gaan dood. Vooral kankercellen die zich snel delen zijn gevoelig voor straling. Bestraling kan ook gezonde cellen beschadigen, maar die kunnen zich hier beter van herstellen.

Voordelen van de Gamma Knife

  • Het is mogelijk om heel precies een grote hoeveelheid straling toe te dienen. Daardoor is er een grotere kans op genezen of vertragen van de ziekte.
  • Het is mogelijk om plekken te bestralen die moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan tumoren bij de oogzenuw. Soms is bestralen met de Gamma Knife dus een goed alternatief voor een ingewikkelde operatie met hoge risico’s.
  • Doordat we heel precies kunnen werken, is er minder straling in het omliggende weefsel. Daardoor zijn er ook minder bijwerkingen. Cognitieve functies blijven beter in tact, zoals het concentratievermogen en het geheugen.
  • Meestal is er maar één behandeling met bestraling nodig.
  • De bestraling vindt plaats op de polikliniek. U kunt na de bestraling op dezelfde dag weer naar huis.
  • Van de bestraling zelf voelt u niets. De plaatsing van het frame kan pijnlijk zijn. Daarom krijgt u medicijnen tegen de pijn en een plaatselijke verdoving.
  • Door het gebruik van het masker is het ook mogelijk om grotere tumoren te bestralen. In dat geval moet er vaak meerdere dagen bestraald worden met een lagere hoeveelheid straling.

Derde ziekenhuis in Nederland

Isala is het derde ziekenhuis in Nederland waar de behandeling met de Gamma Knife mogelijk is. Wij hebben een regiofunctie voor neuro-oncologische patiënten. Ziekenhuizen in de regio Noordoost Nederland kunnen dus patiënten doorverwijzen naar Zwolle.
De kwaliteit van de zorg voor onze patiënten staat voorop. Wij stemmen onze behandeling dan ook af met de andere twee Gamma Knife-centra in Tilburg (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) en Amsterdam (Antonie van Leeuwenhoek).

Gerelateerde behandelingen