Contact

Hersentumor

  1. Hersentumor
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Ernstige klachten

Een hersentumor is een tumor in het hoofd. Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 1.000 tot 1.200 mensen een hersentumor vastgesteld. Hersentumoren komen bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor. Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij tumoren in het hoofd is het vaak niet van groot belang of het om een goedaardige of een kwaadaardige tumor gaat. Beide soorten kunnen ernstige klachten geven. De behandeling van een hersentumor hangt af van de soort en plaats van de hersentumor. De leeftijd en algehele conditie van de patiënt spelen ook een rol. Meer informatie over soorten hersentumoren kunt u lezen in hoofdstuk 2 van het Patiënten Informatie Dossier 'Hersentumoren onderzoek' .

Samenwerking met Gelre Ziekenhuizen

Isala en Gelre ziekenhuizen werken samen aan oncologische topzorg. Door deze samenwerking voeren wij speciale operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen uit. Chirurgen die regelmatig dit soort ingewikkelde operaties doen, zijn namelijk meer vertrouwd met de operatie en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis. Dit betekent ook dat neuro-oncologische patiënten worden besproken in een overleg waar de artsen uit beide ziekenhuizen bij aansluiten. Op die manier krijgt u meteen een second opinion en houden de artsen elkaar scherp.

Vast aanspreekpunt

Kanker maakt veel los en zet de wereld vaak op z’n kop. In Isala Oncologisch centrum werken daarom regieverpleegkundigen. Zij zijn uw vaste aanspreekpunt. De regieverpleegkundigen houden spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de werking van de behandeling te controleren. Ze weten ook wat de arts met u heeft besproken en kunnen met u meedenken over de (aanvullende) zorg die u nodig heeft.

Bestralen met de Gamma Knife

Sinds april 2021 is het mogelijk om in Isala hersentumoren te bestralen met de Gamma Knife. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling van hersentumoren kan worden uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen. Patienten uit Noordoost Nederland kunnen voor deze behandeling worden doorverwezen naar Isala. Lees meer bij Bestralen met Gamma Knife.

Gerelateerde behandelingen