Contact

Hersentumor

  1. Hersentumor

Tumor in het hoofd

Bij volwassenen kunnen verschillende soorten tumoren in het hoofd voorkomen:

  • kwaadaardige tumoren die in de hersenen zelf zijn ontstaan (gliomen);
  • hersenmetastasen (uitzaaiingen van een tumor die op een andere plek in het lichaam is ontstaan);
  • meningeomen (hersenvliestumoren);
  • hypofysetumoren;
  • en andere meer zeldzame tumoren.

De behandeling van een hersentumor hangt af van de soort en plaats van de hersentumor. De leeftijd, conditie en wensen van de patiënt spelen natuurlijk ook een belangrijke rol.
Meer informatie over soorten hersentumoren kunt u lezen in hoofdstuk 2 ‘Hersenen, tumoren en onderzoek’ van het PID Hersentumoren' .

Samenwerking in de regio

Isala, Gelre ziekenhuizen en het Deventer ziekenhuis werken samen aan oncologische topzorg. Door deze samenwerking voeren wij ingewikkelde operaties in een beperkt aantal ziekenhuizen uit. Dat geldt ook voor operaties in het hoofd. Chirurgen die regelmatig dit soort ingewikkelde operaties doen, zijn namelijk meer vertrouwd met de operatie en beschikken daardoor over meer ervaring en specialistische kennis. Isala is het neurochirurgisch centrum voor de regio Apeldoorn-Deventer-Zutphen-Zwolle.
Dit betekent ook dat patiënten met een kwaadaardige aandoening aan de hersenen of het ruggenmerg en patiënten met andere tumoren in het hoofd worden besproken in een multidisciplinair overleg. Neurologen, neurochirurgen, bestralingsartsen, pathologen, radiologen en verpleegkundigen bespreken samen welke onderzoeken en behandelingen kunnen plaatsvinden. Artsen uit alle bovengenoemde ziekenhuizen sluiten aan bij dit overleg. Op die manier krijgt u meteen een second opinion en houden de artsen elkaar scherp. 

Bestralen met de Gamma Knife

Sinds april 2021 is het mogelijk om in Isala bepaalde tumoren in het hoofd, zoals hersenmetastasen, hypofysetumoren en hersenvliestumoren, te bestralen met de Gamma Knife. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling kan worden uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen. Patiënten uit Noordoost-Nederland kunnen voor deze behandeling worden doorverwezen naar Isala. Lees meer bij Bestralen met Gamma Knife.

Vast aanspreekpunt

Patiënten met gliomen en hersenmetastasen ondergaan vaak verschillende behandelingen en hebben met meerdere artsen te maken. Kanker maakt veel los en zet de wereld vaak op z’n kop. In Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Zij zijn dan uw vaste aanspreekpunt. Zij geven informatie over uw ziekte en de behandeling(en) en voeren controles uit tijdens de behandeling en de fase daarna. Zij bieden patiënten en hun naasten ondersteuning bij het omgaan met de ziekte.

Beweeg wel, voor een spoedig herstel

Het is altijd belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Wordt u binnenkort opgenomen bij Isala? Dan kan extra bewegen uw lichaam nog meer versterken, zodat u sneller herstelt van uw operatie. Want, een goed begin is het halve werk!