Contact

Gamma Knife

  1. Gamma Knife
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Behandeling van hersentumoren met precisie bestraling

Het aantal patiënten met uitzaaiingen in de hersenen neemt toe. Een innovatieve bestralingsmethode van uitzaaiingen in de hersenen en bepaalde andere hersentumoren is de zogenoemde Gamma Knife-behandeling. Naar verwachting kan deze methode in Isala Zwolle voorjaar 2021 worden uitgevoerd.

Wat doet de Gamma Knife?

De Gamma Knife is een state-of-the-art bestralingstoestel. Dit bestralingstoestel kan tumoren en andere kleine hersenafwijkingen vanuit verschillende hoeken heel precies bestralen. Hierdoor kan een hogere dosis bestraling worden gegeven, met een grotere kans op genezing of ziektecontrole, minder bijwerkingen en een betere kwaliteit van leven. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling straks mogelijk is.

Wat is het voordeel van de Gamma Knife?

Met dit apparaat kunnen meerdere uitzaaiingen tegelijk en beter behandeld worden. Bestraling van het hele hoofd, en dus de gehele hersenen, is daardoor in veel gevallen niet meer nodig. Hierdoor zullen cognitieve functies, zoals het concentratievermogen en het geheugen, beter in tact blijven. Ook zullen patiënten zich veel minder vermoeid en lamlendig voelen, en blijft het haar zoals het was. Daarbij vindt de behandeling plaats op één dag: de patiënt komt ‘s ochtends binnen en gaat aan het eind van de dag weer gewoon naar huis.

Waarom start Isala pas voorjaar 2021 met de inzet van de Gamma Knife?

Voor de ingebruikname van de Gamma Knife is een verbouwing nodig van Gebouw R op locatie Isala Zwolle. De verbouwingswerkzaamheden starten in 2020. Daarna wordt de apparatuur geplaatst en ingeregeld. Bovendien worden onze artsen en medewerkers, die met de apparatuur gaan werken, nog getraind. Tot slot is het goed om te weten dat er goede nazorg en een goed controletraject worden voorbereid. Al deze voorbereidingen zijn dus noodzakelijk om de apparatuur in gebruik te kunnen nemen, maar kosten tijd.

Voor welke patiënten is de Gamma Knife van Isala straks bedoeld?

Isala heeft als neurochirurgisch centrum een regiofunctie bij de behandeling van neuro-oncologische patiënten. Vanuit ziekenhuizen in de regio Noord-Oost Nederland worden patiënten verwezen naar Zwolle.

De kwaliteit van de zorg voor onze patiënten staat met dit nieuwe project voorop. Wij stemmen onze behandeling dan ook af met de andere twee Gamma Knife-centra in Tilburg (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) en Amsterdam (Antonie van Leeuwenhoek). Isala wil op die manier graag de regio Noord- Oost Nederland bedienen.

Waar kunnen patiënten met vragen over de Gamma Knife terecht?

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de mogelijkheden van de Gamma Knife bij uw behandeling. Ga hierover vooral in gesprek met uw behandelend arts. Hij of zij staat u graag te woord.

Gamma Knife bestralingstoestel hersentumoren Gamma Knife; bestralingstoestel voor uitzaaiingen in de hersenen en bepaalde andere hersentumoren