Contact

Gamma Knife

  1. Gamma Knife

Behandeling van hersentumoren en aangezichtspijn met precisie bestraling

Een innovatieve bestralingsmethode van onder andere uitzaaiingen in de hersenen en bepaalde andere hersentumoren is de zogenoemde Gamma Knife-behandeling. Sinds april 2021 wordt deze methode ook in Isala Zwolle uitgevoerd. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt. De Gamma Knife is een apparaat waarmee de meest precieze bestraling van de hersenen kan worden uitgevoerd. Dit heeft meerdere voordelen. Patiënten uit Noordoost Nederland kunnen voor deze behandeling worden doorverwezen naar Isala.

Wat doet de Gamma Knife?

De Gamma Knife is een bestralingstoestel. Dit bestralingstoestel kan tumoren en andere kleine hersenafwijkingen vanuit verschillende hoeken heel precies bestralen. Hierdoor kan een hogere dosis bestraling worden gegeven, met een grotere kans op genezing of ziektecontrole, minder bijwerkingen en een betere kwaliteit van leven. Isala is het derde ziekenhuis in Nederland waar deze behandeling mogelijk is.

Wat is het voordeel van de Gamma Knife?

Met dit apparaat kunnen meerdere uitzaaiingen tegelijk en beter behandeld worden. Bestraling van het hele hoofd, en dus de gehele hersenen, is daardoor in veel gevallen niet meer nodig. Hierdoor blijven cognitieve functies, zoals het concentratievermogen en het geheugen, beter in tact. Ook voelen patiënten zich veel minder vermoeid en lamlendig, en blijft het haar zoals het was. De behandeling vindt plaats op één dag: de patiënt komt ‘s ochtends binnen en gaat aan het eind van de dag weer gewoon naar huis.

Voor welke patiënten is de Gamma Knife van Isala  bedoeld?

Isala heeft als neurochirurgisch centrum een regiofunctie bij de behandeling van neuro-oncologische patiënten. Ziekenhuizen in de regio Noordoost Nederland verwijzen patiënten dus door naar Zwolle.

De kwaliteit van de zorg voor onze patiënten staat met dit nieuwe project voorop. Wij stemmen onze behandeling dan ook af met de andere twee Gamma Knife-centra in Tilburg (Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis) en Amsterdam (Antonie van Leeuwenhoek). Isala wil op die manier graag de regio Noordoost Nederland bedienen.

Waar kunnen patiënten met vragen over de Gamma Knife terecht?

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over de mogelijkheden van de Gamma Knife bij uw behandeling. Ga hierover in gesprek met uw behandelend arts. Hij of zij staat u graag te woord.

Gamma Knife bestralingstoestel hersentumoren Gamma Knife; bestralingstoestel voor uitzaaiingen in de hersenen en bepaalde andere hersentumoren

Ervaringen