Contact

Bestralingstechnieken

  1. Bestralingstechnieken

De behandelingen die Isala biedt, sluiten aan bij de nieuwste ontwikkelingen:

IMRT

Intensiteits gemoduleerde radiotherapie (intensity modulated radiotherapy, IMRT) is een vorm van uitwendige bestralingsbehandeling. Simpel uitgelegd is er één bestralingsbundel die bestaat uit meerdere kleine bundels. De bestralingsintensiteit van deze kleine bundels varieert. Op deze manier kan er meer bestralingsdosis op de tumor gericht worden, waarbij het omliggende gezonde weefsel zoveel mogelijk gespaard wordt. Het resultaat is dat er minder bijwerkingen van de bestraling optreden.

VMAT

VMAT betekent Volumetric Modulated Arc Therapy. Dit houdt in dat het bestralingsapparaat in een ronddraaiende beweging de totale dagdosis afgeeft. Deze techniek combineert de voordelen van de IMRT-techniek en verkort de bestralingstijd van de dagelijkse behandeling.

Cone Beam CT

De Cone Beam CT is een extra apparaat aan het bestralingstoestel. Met deze röntgenbuis kan voor en soms na de bestraling een CT-scan gemaakt worden. Hierbij draait het apparaat om u heen en wordt er een scan gemaakt. Zo kan gecontroleerd worden of de bestraling op het juiste doelgebied wordt uitgevoerd en kunnen er zo nodig aanpassingen worden gemaakt. Het maken van de Cone Beam CT, het beoordelen van de scan en het corrigeren duurt 5 á 10 minuten. Daarna wordt de bestraling gestart.

Stereotactie of radiochirurgie

Stereotactie of radiochirurgie is een bestralingstechniek die wordt toegepast bij kleine tumoren van de longen en/of de hersenen. De tumor wordt met verschillende VMAT-bestralingsbogen tot een hoge dosis bestraald. De VMAT-techniek staat hierboven beschreven. Een andere techniek is door vanuit vele, tien tot vijftien, richtingen de bestraling uit te voeren. Het doel van deze behandeling is het vernietigen of het inactief maken van het gezwel door een extreem hoge dosis te geven in een of enkele behandelingen.

Door de hoge precisie en kleine bestralingsvelden blijven de nadelige gevolgen voor het omliggende weefsel beperkt en wordt hetzelfde effect bereikt als bij een operatie. Het aantal bestralingen varieert van één tot maximaal vijf binnen een week. Bij de bestraling van het hoofd ligt u in een zeer speciaal masker waarbij uw hoofd volledig gefixeerd wordt.

Breathhold techniek

Breathhold is Engels voor ‘ingehouden adem’. Deze techniek kan toegepast worden bij de bestraling van de linkerborst. Door tijdens de behandeling de adem in te houden, kan de straling in het hart verlaagd worden. Als u behandeld wordt met gebruik van de breathhold techniek wordt voorafgaand aan de CT-scan en de bestralingen met u geoefend. ​Bekijk ook de voorlichtingsfilm over de breathhold techniek.

Ervaringen