Contact
  1. Stoppen met roken: sneller herstel en minder complicaties

De maand oktober is de maand van Stoptober. De landelijke campagne om 28 dagen lang niet te roken in oktober. Stoppen met roken is voor iedereen beter voor de gezondheid. Maar wordt u binnenkort geopereerd? Dan is stoppen met roken extra belangrijk. U heeft minder kans op complicaties en herstelt sneller.

Ik kan het niet doorgeknipt

Stoppen met roken kan lastig zijn. Toch weten we uit ervaring dat het kan. Ook u kunt het! Bijvoorbeeld met onze adviezen en oefeningen.

Welk effect heeft roken op de operatie en uw herstel?

Door niet te roken heeft u minder kans op bepaalde complicaties, tijdens en na de operatie:

  • Een goede wondgenezing is van groot belang bij het voorkomen van infecties. Door te stoppen met roken verbetert de zuurstoftoevoer en neemt het risico op infecties en slechte wond- en botgenezing af.
  • Roken en slijmvorming irriteert de luchtwegen. Als u onder anesthesie (narcose) bent, wordt u via een buisje in de luchtpijp beademd. Dit buisje kan verstopt raken door slijm dat los gaat zitten tijdens de beademing. Door ruim voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op complicaties tijdens beademing af.
  • Roken verhoogt de aanmaak van maagzuur waardoor voeding minder goed en snel wordt verteerd. Dit verhoogt de kans op aspiratie, het 'inademen' van maaginhoud tijdens de operatie. Door voor de operatie te stoppen met roken neemt het risico op aspiratie en misselijkheid en braken na de operatie af. 

Wanneer stop ik?

Voor veel mensen is een ziekenhuisopname een aangrijpingspunt is om te stoppen met roken. Dat komt omdat zij zich meer bewust zijn van hun gezondheid. Door te stoppen met roken boekt u direct gezondheidswinst, ook als u al jarenlang rookt. Maar nog beter is om acht weken voor de ingreep te stoppen. Krijgt u binnenkort een operatie? Grijp dat nu het moment aan om te stoppen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan Stoptober. Ook kunt u voor de operatie van Isala begeleiding krijgen bij het stoppen met roken. Geef dit dan aan bij de verpleegkundige tijdens de preoperatieve screening.

Wat is Stoptober?

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Uit onderzoek blijkt dat 28 dagen net lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug. Bovendien is een periode van 28 dagen goed te overzien. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt. Het geheim van Stoptober zit hem in de positieve aanpak en de ondersteuning, waar je ook bent en wanneer je maar wilt.

Meer informatie?

Wilt u graag professionele begeleiding bij het stoppen met roken? Bespreek dit met uw huisarts of neem contact op met de stoppen met roken polikliniek van de afdeling Longgeneeskunde, Zwolle (038) 424 2456, Meppel (0522) 23 39 02. In onderstaande folders leest u meer over roken en een ziekenhuisopname en het Stoppen met roken programma.

Gerelateerd nieuws