Contact
 1. 5052-Leflunomide (Arava®)

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Leflunomide (bekend onder de merknaam Arava®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing leflunomide

Leflunomide behoort tot de groep antireumatica. Het onderdrukt de gewrichtsontstekingen bij reumatoïde artritis en artritis psoriatica. Leflunomide wordt in een dosering van 10 of 20 mg per dag voorgeschreven. Het gunstige effect van leflunomide op uw ziekte kunt u over het algemeen na vier tot zes weken merken.

Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID) kunt u naast leflunomide zonder bezwaar gebruiken.

Behandeling met leflunomide

Gebruik

U moet de tabletten in hun geheel met water doorslikken. De voorgeschreven dosis neemt u in één keer per dag in. Als u de leflunomide heeft vergeten in te nemen, kunt u deze dosering overslaan en de volgende tabletten op de reguliere tijd innemen. Om te voorkomen dat u medicijnen vergeet, kunt u de tabletten het beste op een vast tijdstip innemen.

Mogelijke bijwerkingen

Leflunomide kan de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • maag- of darmklachten, zoals een vol gevoel, misselijkheid en diarree;
 • toename van de bloeddruk;
 • leverenzymverhoging (hierop wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd);
 • stoornissen in de bloedaanmaak (hierop wordt uw bloed gecontroleerd). Deze kunnen zich uiten in infecties, in het spontaan optreden van blauwe plekken of bloedneuzen;
 • huiduitslag, eczeem, droge huid;
 • gewichtsverlies;
 • ontsteking van het mondslijmvlies;
 • hoofdpijn, duizeligheid;
 • haaruitval.

Meestal verdwijnen de bijwerkingen na het verminderen van de dosis of na het staken van de behandeling. Zo nodig kunt u hierover contact opnemen met uw reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.

Kans op bijwerkingen beperken

Om de kans op bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken, zijn de volgende aanwijzingen voor u van belang:

 • Alcohol in combinatie met leflunomide verhoogt het risico op leverenzymstoornissen. Wees voorzichtig met alcohol en drink niet meer dan één glas alcoholhoudende drank per dag.
 • Houdt u goed aan de afspraken voor bloedcontrole en bloeddrukmeting.

Controles

Uw reumatoloog zal regelmatig uw bloed laten onderzoeken. Zo kunnen eventuele stoornissen (in de lever en in de aanmaak van bloed) in een vroeg stadium worden ontdekt. De uitslag van de onderzoeken is binnen enkele dagen bekend bij uw reumatoloog. U hoeft niet te bellen of langs te komen voor de uitslag. Uw reumatoloog neemt contact met u op als de uitslag van de onderzoeken afwijkend is.

Voorzorgen

Gebruik met andere geneesmiddelen

 • Actieve kool (Norit) of colestyramine (Questran®) kan de werking van leflunomide verminderen.
 • Leflunomide kan de werking van bloedverdunners beïnvloeden.

Zwangerschap

Als u een zwangerschap overweegt, is het van belang dit met uw behandelend reumatoloog te overleggen. Vanwege een vergrote kans op aangeboren afwijkingen mag Leflunomide niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Vrouwen die leflunomide gebruiken, moeten na het stoppen met leflunomide nog twee jaar wachten met een zwangerschap. Ook mannen die dit geneesmiddel gebruiken, moeten twee jaar wachten met een zwangerschap van hun partner.

Tijdens de behandeling met leflunomide moet u voor een betrouwbare anticonceptie zorgen. Minimaal tot twee jaar na de behandeling moet u de anticonceptie voortzetten. Als het noodzakelijk is, kan deze wachttijd door een zogenaamde ‘uitwasprocedure’ (de medicijnen verdwijnen dan sneller uit het lichaam) worden verkort tot ongeveer een half jaar.

Borstvoeding

Leflunomide gaat over in de moedermelk. Borstvoeding wordt tijdens de behandeling met leflunomide ten zeerste afgeraden.

Vaccinatie

Leflunomide vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Informatie over overige vaccinaties kunt u krijgen via uw huisarts of GGD. 

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland. ​

16 januari 2019 / 5052

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.