Contact
  1. 5082-Voedselveiligheid

Informatie en adviezen

Om voedselinfecties te voorkomen, gelden in ons ziekenhuis strenge eisen en regels voor het bereiden, serveren en bewaren van voedsel. Daarnaast zijn meegebrachte voedingsmiddelen door bezoek ook aan bepaalde regels gebonden. Hier leest u om welke regels het gaat en krijgt u praktische adviezen.

​Bij de voedselbereiding in ons ziekenhuis gelden strenge eisen en regels voor hygiëne en veiligheid. Deze eisen en regels zijn wettelijk vastgelegd in de Hygiënecode voor de voeding. Instellingen hebben de plicht aan te tonen dat zij patiënten veilig voedsel verstrekken. Deze regels zijn gemaakt om te voorkomen dat patiënten en medewerkers ziek worden van het eten. Een aantal keren per jaar brengt de Voedsel- en Warenautoriteit een bezoek aan ons ziekenhuis om te controleren of wij deze regels naleven.

Voedsel van het ziekenhuis

Wat betekenen de strenge eisen en regels voor u als patiënt?

  • Temperatuur van de maaltijd
    Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
  • Afwezigheid tijdens de maaltijd
    Als u afwezig bent tijdens een broodmaaltijd, dan kunt u op een later tijdstip een broodmaaltijd krijgen van de service assistent. Bent u tijdens de warme maaltijd afwezig, dan kunt u op elk moment van de dag alsnog een warme maaltijd nuttigen.
  • Zuivel en zuivelproducten
    Het toetje en eventuele andere zuivelproducten die u geserveerd krijgt tijdens de maaltijden, mogen na afloop van de maaltijd niet worden bewaard, ook niet in de koelkast. Nadat deze producten zijn geserveerd, loopt de temperatuur ervan namelijk snel op boven de 7°C. U kunt ze wel veilig nuttigen binnen 2 uur na serveren. Als u tijdens de drankenronde kiest voor een zuivelproduct (melk of karnemelk), kunt u dit het best zo snel mogelijk opdrinken.
  • Fruit
    Hard fruit, zoals appels en sinaasappels, mag u bewaren op uw nachtkastje. Zacht fruit, zoals perziken en druiven, moeten (voorzien van een sticker met uw naam en datum) worden bewaard in de patiëntenkoelkast. Na drie dagen (inclusief dag van ‘openen’) worden deze producten verwijderd. Fruit zonder sticker wordt ook verwijderd.
  • Pakken vruchtensap
    Na opening moeten pakken vruchtensap worden bewaard in de koelkast, voorzien van uw naam en datum van opening. Na drie dagen (inclusief dag van openen) worden deze verwijderd. Pakken zonder sticker worden ook verwijderd.
  • Voorgeschreven tussendoortjes van de afdeling Diëtetiek
    Voor onderstaande tussendoortjes gelden de volgende bewaartermijnen:
    pakjes drinkvoeding: ongeopend conform houdbaarheidsdatum: geopend 2 uur
    shakes, energieverrijkte vla, kwark- yoghurt- en vruchtendranken: 2 uur
    warme en koude hapjes, zoals kroket, haring, kaasblokjes: 2 uur.

Meebrengen voedingsmiddelen

Om voedselinfecties te voorkomen, gelden ook enkele regels voor het meebrengen van voedingsmiddelen door uw bezoek.

Soorten voedingsmiddelen

Het algemene advies luidt: neem liever geen risicovolle voedingsmiddelen mee. Risicovolle voedingsmiddelen zijn onder andere soep, vlees en vleeswaren, vis, schaal en schelpdieren rauwkost en zuivelproducten. Voedingsmiddelen zoals fruit, koek en sommige gebaksoorten (bijvoorbeeld cake) bederven veel minder snel en dragen daarom minder risico.

Instructies

Als u toch risicovolle voedingsmiddelen wilt meenemen, gelden hiervoor de volgende instructies:

  • Let goed op de ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) of de ‘ten minste te gebruiken tot’-datum (TGT) van verpakte producten. Koop een product dat nog zeker een aantal dagen houdbaar is. Bewaar het in uw koelkast tot het moment dat u op bezoek gaat.
  • Zet op niet-gedateerde verse producten zelf de datum van aankoop. Producten die niet zijn verpakt en geen THT- of TGT-datum hebben, mogen niet langer dan twee dagen worden bewaard. Koop dit soort producten (bijvoorbeeld rauwkost of vers gesneden vleeswaren) daarom op de dag dat u op bezoek komt en bewaar ze tot aan uw bezoek in uw koelkast.
  • Houd rauwe en bereide producten in uw koelkast gescheiden. Dit kan door ze te verpakken in huishoud- of aluminiumfolie, afgesloten schaaltjes of koelkastdozen.

De reis naar Isala

Houd de producten tijdens het transport naar Isala koel. Dit kan bijvoorbeeld in een koeltas of een geïsoleerde tas, waarin u ook diepvriesproducten kunt vervoeren en door een koelelement bij de producten te leggen.

Tijdens het bezoek

Zorg ervoor dat de door u meegebrachte voedingsmiddelen onmiddellijk in de daarvoor beschikbare patiëntenkoelkast op de afdeling worden gezet (tenzij de producten direct worden opgegeten). Ga hierbij als volgt te werk:

  • Voorzie het product van uw naam en de datum waarop het product in de koelkast wordt gelegd. Als het product wordt geopend, moet ook de datum van openen worden vermeld. Producten die niet zijn voorzien van naam en data, worden bij een controle van de koelkast door de service assistent verwijderd.
  • Kijk op het bewaarschema dat bij u op de koelkast hangt, hoe lang de diverse producten mogen worden bewaard.

Aansprakelijkheid

Isala is niet aansprakelijk voor meegebrachte voedingsmiddelen. Als u een thuis bereidde maaltijd nuttigt in het ziekenhuis, dient u hiervoor een formulier te ondertekenen. Dit formulier ontvangt u van de service assistent.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u deze stellen aan de service assistent van uw afdeling of bellen met de afdeling Voedselveiligheid via 088 624 71 25 of 088 624 53 28.

 

Deze informatie is ook beschikbaar in het Turks, Arabisch/Marokkaans, Duits en Engels. Informeer hiernaar op de afdeling.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 5082 / 178085